Με μελανά χρώματα περιέγραψαν πριν λίγες μέρες οι αριθμοί της Εurostat σε δύο εκθέσεις της, τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων το 2017.
Δύο στους δέκα πολίτες διαβιούν, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως η διατροφή και η θέρμανση του σπιτιού τους.
Στη δεύτερη, η Εurostat συγκαταλέγει την Ελλάδα ανάμεσα στις “πρωταθλήτριες” της Ευρωπαϊκής Eνωσης στην ανισότητα εισοδήματος με το εισοδηματικό χάσμα στη χώρα μας, να έχει αυξηθεί αισθητά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, ενώ από το 2012 η αναλογία έχει σταθεροποιηθεί στο ναδίρ, σε μια ένδειξη πως η εισοδηματική και κοινωνική διαστρωμάτωση παραμένει στάσιμη παρά την αισιοδοξία για ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.
Την ίδια ώρα, μία ακόμη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, έρχεται να επιβεβαιώσει τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων και των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια, τα φορολογικά βάρη, συνεχώς αυξάνονται με τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές των εργαζομένων να τρώνε το 26% του μισθού.
Ολα τούτα, σαφώς “αποτυπώνουν” τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρας μας.
Ελπίδες, “κάτι” να αλλάξει σύντομα (με το τέλος των μνημονίων), υπάρχουν! Αρκεί να μην αποδειχθούν φρούδες.