Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ελπίδες για την θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νόσων

Στη δημιουργία νέων θεραπευτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν τον νευρικό ιστό από τις διαδικασίες νευροεκφύλισης, στοχεύει έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στην Αθήνα. Οι επιστήμονες μελετούν τη δραστικότητα μιας συνθετικής ουσίας, της ΒΜΝ27, σε πειραματικά μοντέλα ποντικών, των νευροεκφυλιστικών νόσων του ανθρώπου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, η νόσος του κινητικού νευρώνα (ALS), καθώς και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Η ΒΜΝ27 είναι μία συνθετική μικρονευροτροφίνη.


Για τις θεραπευτικές εφαρμογές των μικρονευροτροφινών και για την νευροαναγεννητική και νευροπροστατευτική δράση των νευροτροφινών, καθώς και για τις έρευνες που γίνονται για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών ουσιών κατά των νευροεκφυλιστικών νόσων, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης. Τα πρώτα αποτελέσματα του συνεργατικού αυτού ερευνητικού προγράμματος δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Neuropharmacology (Pediaditakis et al, 2016)

 

Τι είναι οι νευροτροφίνες;

«Οι ενδογενείς νευροτροφίνες είναι πολυπεπτιδικές μεγαλομοριακές ουσίες, πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την προστασία της εγκεφαλικής ουσίας από τη στιγμή που θα γεννηθούμε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Έχουν νευροπροστατευτική και νευροαναγεννητική δράση. Δυστυχώς αυτές οι ουσίες είναι μεγαλομοριακές και δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν φάρμακα, διότι δεν διέρχονται τον αιματεγκεφαλικό φραγμό που προστατεύει τον εγκέφαλο από ό,τι είναι τοξικό στο περιβάλλον. Η προσπάθειά μας εστιάζει στο να φτιάξουμε μικρά συνθετικά μόρια, τα οποία ονομάζουμε μικρονευροτροφίνες που είναι μικρότερα σε όγκο και επειδή είναι αρκετά λιπόφιλα είναι πολύ ικανά να διέλθουν τον αιματεγκεφαλικό φραγμό και στην ουσία να μιμηθούν τις νευροπροστατευτικές και νευροαναγεννητικές δράσεις των ενδογενών μεγαλομοριακών νευροτροφινών. Μία από τις ουσίες που έχουμε συνθέσει είναι η μικρονευροτροφίνη ΒΜΝ27» εξηγεί κ. Γραβάνης.

 

Ποιος είναι ο στόχος της έρευνας;

Όπως εξηγεί ο κ. Γραβάνης, ο στόχος μας είναι να μιμηθούμε με φαρμακολογικό τρόπο τη νευροπροστατευτική δράση που υπάρχει ούτως ή άλλως από την αρχή της γεννήσεώς μας μέχρι τα γεράματα στον εγκέφαλο, η οποία ελέγχεται από τις νευροτροφίνες. Δυστυχώς σε πάρα πολλά νευροεκφυλιστικά νοσήματα η εγκεφαλική παραγωγή των νευροτροφινών ελαττώνεται σημαντικά με συνέπεια η εγκεφαλική ουσία να αφήνεται σε διάφορες κυτταροτοξικές προκλήσεις χωρίς προστασία. Επιδιώκουμε αφενός να αναστείλουμε την διαδικασία της εκφύλισης του νευρικού ιστού, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, οπότε στην ουσία η δράση αυτή είναι νευροπροστατευτική, και αφετέρου να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να κάνει ο ίδιος αυτοεπιδιόρθωση της βλάβης του. Ο μηχανισμός με τον οποίο επιδιώκουμε να το πετύχουμε αυτό είναι να διεγείρουμε τόσο σε αριθμό όσο και σε δραστικότητα τα ενδογενή νευρικά βλαστικά κύτταρα που όλοι μας έχουμε στον νευρικό μας ιστό (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, περιφερικά νεύρα) και τα οποία μας συνοδεύουν μέχρι το βαθύ γήρας. Τα κύτταρα αυτά έχουν τη δυνατότητα να παράξουν εκ νέου νευρικό ιστό και άρα να αντικαταστήσουν το αντίστοιχο ο οποίος καταστρέφεται, λόγω της εκφύλισης είτε από κάποιο νευροεκφυλιστικό νόσημα είτε και λόγω γήρανσης. Προσπαθούμε, λοιπόν, να μελετήσουμε με ποιον μηχανισμό πολλαπλασιάζονται αυτά τα νευρικά βλαστικά κύτταρα, να διεγείρουμε φαρμακολογικά τον πολλαπλασιασμό τους και να τα ωθήσουμε να μεταναστεύσουν στις περιοχές του εγκεφάλου που πάσχουν. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε όχι όπως συνήθως συζητιέται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια με την εμφύτευση νευρικών βλαστικών κυττάρων που είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ειδικά στον εγκέφαλο, αλλά με τη δημιουργία μικρών μορίων που μιμούνται τις νευροτροφίνες, οι οποίες είναι οι πιο ισχυροί διεγέρτες τους και οι αναγεννητικοί παράγοντες του νευρικού συστήματος.

 

Στη θεραπεία ποιων παθήσεων επικεντρώνεται η έρευνα;
Η βασική μας έρευνα αυτή τη στιγμή γίνεται για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, τη νόσο ALS όπως λέγεται. Έχουμε χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να φτιάξουμε σε συνεργασία με το ΜΙΤ στη Βοστώνη τρισδιάστατη δομή, η οποία φιλοξενεί ανθρώπινους κινητικούς νευρώνες από ασθενείς με ALS. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μία ανθρώπινη πειραματική πλατφόρμα για να βρούμε καινούργια φάρμακα ή και να μελετήσουμε την παθοφυσιολογία της νόσου όχι πλέον σε πειραματόζωα αλλά χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες καλλιέργειες ανθρώπινων κινητικών νευρώνων και αστροκυττάρων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Παν/μιου Harvard και τον καθηγητή Lεε Rubin.
Μία από τις μικρονευροτροφίνες που έχουμε αναπτύξει με την διευθύντρια Ερευνών του ΕΙΕ δρ. Θεοδώρα Καλογεροπούλου, η ΒΝΝ27, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική σε ένα πειραματικό μοντέλο στον ποντικό που σχετίζονται με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αφορά την καταστροφή της μυελίνης με την νευροτοξίνη κουπριζόνη και γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης Δόμνας Καραγωγέως. Έχουμε δει προς το παρόν στα πειραματόζωα και μόνο, ότι η BMN27 είναι εξαιρετικά αποτελεσματική να προστατεύσει τα πειραματόζωα από την διαδικάσια απομυελίνωσης, σημειώνει ο καθηγητής. Έπισης, η ομάδα του επίκουρου καθηγητή Φαρμακολογίας του Παεπιστημίου Κρήτης Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου μελετά την αποτελεσματικότητα της μικρονευροτροφίνης ΒΝΝ27 στην προστασία του εγκεφάλου των διαγονιδιακών ποντικών 5xFAD που είναι πειραματικό μοντέλο της νόσου Αλτζχάιμερ.
Ένας άλλος θεραπευτικός στόχος είναι η εκφύλιση της αμφιβληστροειδούς, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβητοπάθεια. Μελετούμε τη δραστικότητα της BMN27 σε ένα πειραματικό μοντέλο ωχροπάθειας σε ποντικούς που πειραματικά οδηγούνται σε σακχαρώδη διαβήτη σε συνεργασία με την ομάδα της δρος Κυριακής Θερμού, καθηγήτριας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης. Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι στα επόμενα χρόνια θα αναπτύξουμε σε μορφή κολύριου μια από τις μικρονευροτροφίνες που διαπερνούν στο εσωτερικό του οφθαλμού, ώστε να προστατεύσουμε τους διαβητικούς ασθενείς που χάνουν την όρασή τους από την εκφύλιση της ωχράς. Στόχος είναι να περιορίσουμε τη βλάβη και να ελαττώσουμε τον βαθμό απώλειας της οπτικής τους ικανότητας. Θα το γνωρίζουμε αυτό με ασφάλεια μετά από την κλινική δοκιμασία των μικρονευροτροφινών στον ανθρωπο. Είναι γνωστό ότι πολλές ουσίες δραστικές στα πειραματόζωα δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα στον ανθρωπο. Θέλω να τονίσω ότι 9 στα 10 συνθετικά μόρια τα οποία είναι αποτελεσματικά στα πειραματικά μοντέλα των ζώων δεν αποδεικνύονται εξίσου αποτελεσματικά στον άνθρωπο. Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι, σεβόμενοι τους ασθενείς οι οποίοι περιμένουν με αγωνία βοήθεια από την βιοιατρική έρευνα.

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες;
Οι μελέτες είναι όλες σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή στο να αποδείξουμε ότι είναι δραστικές σε πειραματικά μοντέλα πειραματοζώων που μιμούνται τις ανθρώπινες ασθένειες. Ειδικά για τη μία από τις μικρονευροτροφίνες, την BMN27, προχωρούμε στην Αμερική να τη δοκιμάσουμε σε υγιείς εθελοντές προσδιορίζοντας κατ΄αρχάς το κατά πόσον είναι τοξική ή όχι στον άνθρωπο και ποια είναι η φαρμακοκινητική της συμπεριφορά στον άνθρωπο με απώτερο στόχο μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, αν όλα πάνε καλά και δεν είναι τοξική ουσία όπως στα πειραματόζωα, να τη χορηγήσουμε σε ασθενείς.
Είναι μια καινούργια φαρμακολογική προσέγγιση της νευροεκφύλισης και νευροπροστασίας και ελπίζουμε ότι αυτά που βλέπουμε στα πειραματόζωα θα μπορέσουμε στα επόμενα 2-3 χρόνια να τα αναπαράγουμε στους ασθενείς τονίζοντας πάντα τον οριακό παράγοντα μη τοξικότητας στον άνθρωπο. Αυτή είναι εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη, ως εκ τούτου όλη μας η προσπάθεια αυτή τη περίοδο είναι να προχωρήσουμε σε κλινική δοκιμασία φάσης «Αντιλαμβάνεστε ότι αν η ουσία δεν είναι τοξική στους υγιείς εθελοντές διαμορφώνει τις συνθήκες να δοκιμαστεί κλινικά σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές νόσους» τονίζει ο κ. Γραβάνης.

 

Στόχος είναι η αιτία ή τα συμπτώματα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων;
Ο κ. Γραβάνης καταλήγει: «Δυστυχώς σε καμία από τις νευροεκφυλιστικές νόσους δεν γνωρίζουμε την ακριβή της αιτιολογία, ώστε να αναπτύξουμε εξειδικεύμενα φάρμακα. Ως εκ τούτου η ομάδα μας εστιάζει στην αναστολή και επιδιόρθωση της βασικής κοινής βλάβης όλων αυτών των νοσημάτων που είναι ο αποπτωτικός κυρίως θάνατος των νευρώνων, ανεξάρτητα αιτίας. Όμως το να αναστείλεις τα αποτελέσματα της βλάβης δεν αναστέλλεις ταυτόχρονα τη συνέχιση της, διότι η αιτία συνεχίζει να δρα στο υπόβαθρο. Γίνεται τεράστια ερευνητική προσπάθεια διεθνώς τα τελευταία χρόνια στη μοριακή νευροβιολογία, στη νευρογενετική και στην νευροφυσιολογία της νευροεκφύλισης και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι στα επόμενα 5-10 χρόνια θα αλλάξουν ριζικά οι σημερινές συμπτωματικές θεραπείες. Με τη διασαφήνιση των αιτίων των ανωτέρω νόσων θα περάσουμε πλέον σε συστηματικές θεραπείες επιδιόρθωσης των αιτίων που τις προκαλούν. Οι βασικές και κλινικές μελέτες των τελευταίων χρόνων δημιουργούν αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ διαφορετικές, πολύ πιο εστιασμένες θεραπείες της νευροεκφύλισης, οι οποίες θα στοχεύουν την αιτία και όχι τα κλινικά συμπτώματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

36 Comments

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ. Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΩΝΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ? ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ RILLUTEK.

    • Καλησπέρα έχω διαγνωστεί με νόσο κινητικου νευρωνα πριν απο 4 μηνες εχω συμπτώματα 17 μήνες και απώλεια μυικης δυναμης αργα αλλα σταθερα.υπαρχει καποια θεραπεία εστω και πειραματική θα ήθελα να είμαι μέλος.

    • Γεια σας,
      Με μεγαλο ενδιαφερον διαβαζω οτι αφορα την εξελιξη των μελετων σχετικα με την νοσο του κινητικου νευρωνα.Διαγνωσθηκα με την νοσο 3/2015 αλλα τα συμπτωματα ειχαν αρχισει απο το 2012. Σημερα ειμαι 58 ετων. Εχω χασει την κινηση και στα δυο χερια,εχει επιρρεαστει η ομιλια,εχει μειωθει η ικανοτητα των πνευμονων να διαχεουν το οξυγονο εχω αυξημενη σιελορρια με αποτελεσμα να εχω επεισοδια πνιγμου στον υπνο μου η οταν πιω καποιο υγρο,εχω χασει αρκετα κιλα( ισως το μονο θετικο ει του παροντος), εχω πολλους σπασμους και τα ποδια μου εξ αρχης δεν με ακολουθουν με αποτελεσμα να χανω την ισορροπια μου και να αντιμετωπιζω σπασιματα.Απο φαρμακα παιρνω το riloutek ενα αντικαταθληπτικο το cypralex, ενα μυοχαλαρωτικο.Με ενδιαφερει καθε εξελιξη!!!! Ευχαριστω πολυ

    • Γειά σας
      Ο σύζυγος μου 51 ετων έχει διαγνωστεί με als από το Αιγινητειο το Οκτώβρη 2016.Ξεκίνησε με δυσκολία στην βάδιση.Ακομη βαδίζει και τώρα άρχισαν και τα προβλήματα με τα άκρα των χεριών.
      Μήπως θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτές τις πειραματικές μελέτες.
      ΘΑ σας ήμουν ευγνώμων για κάθε σχετική πληροφορία.
      Σας ευχαριστώ

  2. Καλημέρα.Ειμαι και εγώ ένας ασθενής της νόσου του κινητικού νευρώνα .Η διάγνωση έγινε αρχές Ιουνίου 2016 στο Αιγηνιτειο.Θελω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρετε σύντομα και θα βοηθειθω και εγώ όπως όλοι που περιμένουν κάτι να βρεθεί.Παραληλα δε όταν γνωρίζεις την κατάληξη της ασθενείας όπως εγώ λόγω του ότι είχα φίλο και συνάδελφο με ΑΛΣ και όταν έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2016 κατόπιν ανακάλυψα ότι έχω και εγώ είμαι διατεθειμενος και για πειραματική θεραπεία.

  3. Γειά σας..θα με ενδιεφερε κι εμενα η θεραπεία..πριν απο 5 μηνες διεγνωστηκε η μητερα μου με την νοσο κινητικου νευρωνα και παιρνει μονο το Riloutek

    • Σχετικά με το άρθρο “Ελπίδες για την θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νόσων”,
      μπορείτε παρακαλώ να μου δώσετε στοιχεία να έρθρω σε επαφή με το κύριο Γραβάνη.

  4. Γειά σας.Ο πατέρας μού έχει διαγνωστεί με νόσο του κινητικού νευρώνα το Μαρτιο του 2017.Μπορειτε σας παρακαλώ να μας βοηθησετε;

  5. Καλημέρα ο σύζυγος μου διαγνώστηκε ότι πάσχει από την νόσο κινητικού νευρώνα. Αν έστω και πειραματικά υπάρχει κάποια θεραπεία θα μας ενδιέφερε. Ευχαριστώ πολύ.

  6. Γεια σας. Τον Απρίλιο του 2016 η αδελφή μου 49 ετων διεγνωσθη απ το Αιγινιτειο με πιθανή Als. Παίρνει το reloutek. Παρουσιάζει δυσαρθροια, δεν μιλαει καθολου μονο μουγκιτα βγάζει, νοιώθει φτερουγίσματα στους μύες, απ τη μια πλευρα του στόματος δεν μπορεί να μασήσει κι έχει χασει αρκετά κιλά. Σας παρακαλώ εαν μπορείτε να μας βοηθησετε……

  7. Γεια σας,
    Η αδελφή μου διαγνώστηκε τον Νοέμβριο του 2016 με ALS . Είναι 67 ετών και παίρνει το rillutek. To έντονο πρόβλημά της είναι στα άνω άκρα και έχει χάσει αρκετά κιλά. Γενικά δεν έχει καθόλου διάθεση για τροφή , περισσότερο προτιμά τις γλυκές γεύσεις και δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη. Κάνει φυσικοθεραπεία στα χέρια και παίρνει φαρμακευτική αγωγή από ψυχίατρο λόγω κατάθλιψης που προυπήρχε.
    Μπορείτε παρακαλώ να μας βοηθήσετε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  8. γεια σας
    διαγνωσθηκα με νοσο κινητικου νευρωνα απο Νοεμβριο 2015 βρισκμα σε μεσο δταδιο της ασθενειας
    ειμαι 54 ετων και ηδη δεν μπορω να περπατησω οτε να κανω λεπτες κινησεις με τα χερια μου
    η αναπνευστικη λειτουργια αρχιζει τα πρωτα σημαδια δυσκολιας
    παρακαλω βοηθηστε με Σας ευχαριστω

  9. Η μητερα μου διαγνωστηκε με als μολις πριν μια εβδομαδα πως μπορουμε να επικοινωνησουμε με τους ερευνητες μια βοηθεια σας παρακαλω!!!!

  10. γεια σας και εμένα ο σύζυγος μου πριν από δύο μήνες διαγνώστηκε η νόσος του κινητικού νευρόνα είναι 75 ετών εάν μπορεί να βοηθηθεί έστω και πειραματικά παίρνει το liroutek ειναι σε αρχικό στάδιο .

    • Εχω ξαναγραψει πριν απο μηνες..η μητερα μου ειναι 77 ετων και απτον Απριλιο μας ειπαν πως εχει νοσο Κινητικου Νευρωνα ..παιρνει το Riloutek μηπως καποιος μπορει να μας κατευθύνει για καποια θεραπεια η να μας κατευθυνει καπου ;όποιος γνωρίζει ας επικοινωνησει μαζι μου σας ευχαριστώ πολύ μπορειτε να με βρειτε και στο φβ Σοφία Παναγοπούλου

  11. Χαιρετε διαγνωστηκα με την νοσο του κινητικου νευρωνα περπατω με πολυ δυσκολια εχω αρχισει να αισθανομαι δυσκολια στην ομιλια ειμαι 65 ετων πως μπορω να επικοινωνησω μαζι σας γι αυτο το φαρμακο που ανακαλυψατε??? Περιμενωνα μου απαντησετε σας παρακαλω.

  12. Γεια σας. Ο πατερας μου διεγνωσθηκε με νοσο κινητικου νευρωνα μις σημερα. Παρουσιαζει δυσαρθρια 8 μηνες τωρα. Ειναι 71 ετων. Πως μπορειτε να μας βοηθησετε. Ευχαριστω….

  13. Απο τον Φεβρουάριο του 2016 διαγνώσθηκε απο το Αιγινήτειο ότι πάσχω απο τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Εχω πρόβλημα μόνο στα χέρια και δεν μπορώ να αυτοεξυπηρετηθώ. Παίρνω μόνο το rilutek. Περιμένω εναγωνίως κάποια εξέλιξη στις έρευνές σας.
    Είμαι 74 ετών και δεν πάσχω από καμία άλλη πάθηση.

  14. ΕΧΩ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΩΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ. ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΑΩ ΝΙΔΕΜΩΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ.ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΘΗΜΗ ΝΑ ΣΥΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ……ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  15. Εχω τη νοσο του κινητικου νευρωνα .Ξεκινησαν προβληματα απο το 2010 αλλα η διαγνωση εγινε το 2014 σχεδον αρχισαν χερια ποδια να παραλυουν παιρνω rilutek και γ σφαιρινη ειμαι 55 χρονων ενδιαφερομαι να μαθαινω για φαρμακα που ισως βγαινουν και μπορω να δοκιμασω.Αν εχει σημασια το 2009 χειρουργηθηκα για καρκινο του μαστου.Ευχαριστω.

  16. Η αδερφή μου διαγνωστικε με νόσο κινητικού νευρώνα και είναι μόλις 43 χρόνων.Εχει αρχίσει να παραλληει πλήρως και έχει αλλοιωθεί η ομιλία της.φυσικα μόνον ριλουτεκ παίρνει.Μπορειτε να μας βοηθήσετε;

  17. Καλησπέρα σας & καλη χρονια .
    Η μητέρα μου διαγνώστηκε πριν 15 μέρες με την ALS , παιρνει το rilutek , ειναι 57 χρονων και το ενα πόδι δεν σηκώνετε καλα , περπατάει με Π . Είμαστε στη διάθεση των επιστημόνων για το πειραματικό τους εγχηρημα .

  18. Γεια σας. Εχω ξαναγράψει στις 5/06/17
    Η αδελφή μου 49 ετων πάσχει απ τη νοσο Αls. Διαγνώστηκε τον 4ο του 2016 με τα πρωτα σημαδια στην ομιλια. Απ τους πρωτους κιόλας μηνες εχασε τελειως την ομιλια της. Στην συνεχεια παρουσιασε μεγάλη ποσότητα σιελόρροιας, η κατάποση της παρουσιάζει έντονη δυσκολία με αυξημενα δειγματα εισροφησεων, μάλιστα πρόσφατα έγινε και τεστ καταποσης και συνεπώς οπως εδειξε χρήζει άμεσα λήψη τροφής απ το στομάχι με τη διαδικασία της γαστρ, η γλώσσα της δεν κινείται και το στόμα της δεν κλείνει, η κινηση της επίσης με δυσκολία καθώς και τα άκρα των χεριών της έχουν σκευρωσει. Η αναπνοη της και τ αερια της προς το παρων σε καλά επιπεδα. Εχει χασει αρκετα κιλα. Φαρμσκευτικα καλύπτεται απ το rilutek. Διαβάζω με αγωνία την πορεία των ερευνών σας. Σας παρακαλώ πολύ βοήθηστε μας το συντομότερο δυνατόν.

  19. Γεια σας,
    Η ΑΔΕΡΦΗ μου είναι ασθενής της νόσου κινητικού νευρώνα εδώ και 16 χρονια, η σημερινή της ηλικία είναι 47.
    Δεν αυτοσυντηρειται αλλά έχει θέληση για ζωή, αυτό έχει αποδείξει.
    Θέλω να έρθω σε επικοινωνία με το επιστημονικό team ερευνων και θα ήμουν ευγνώμων σε κάθε σχετική πληροφορία.

  20. Καλημέρα! Ο σύζυγος μου διαγνώστηκε ότι πάσχει από την νόσο κινητικού νευρώνα. Αν έστω και πειραματικά υπάρχει κάποια θεραπεία θα μας ενδιέφερε. Ευχαριστώ πολύ!

  21. αμετα απο επεμβαση στον αυχενα παρουσιαστικε νοσο κινητηκου νευρονα εχα ω προβλημα στα ποδιακαι στο δεξι χερι πουθενα αλλου παιρνω RILOUTEK ΕΙΜΑΙ διαθεσιμος
    χω

  22. καλησπερα σας ονομαζομαι Δημητρης Λιτσας και τον τελευταιο μηνα εχει διαγνωστει ο πατερας μου με αυτη τη νοσο.οπως καταλαβαινετε ολη η οικογενεια εχει πεσει απο τα συννεφα καθως μεχρι και πριν εναν χρονο ηταν αρκετα καλα δεν ειχε δωσει συμπτωματα αλλα απο τοτε ξεκινησε να εχει εντονη βραχναδα να μην μπορει να μιλησει καλα να εχει μια πως να το πω,παραμορφωση;,στο ενα χερι του να μην μπορει να βαδισει ανετα,συγκεκριμμενα λεει οτι του κοβονται τα ποδια.χθες μου ελεγε οτι εχει κανα δυο-τρεις μερες που δεν μπορει να σηκωθει ευκολα,ετσι οπως καταλαβαινετε ειμαστε ολοι μας σε κατασταση συναγερμου.εγω με τον αδερφο μου ζουμε στην Γερμανια με τις οικογενειες μας,ο πατερας μας ακομα δεν εχει μαθει τι ακριβως συμβαινει.εχει στις 27 του Μαιου ραντεβου στο Αττικο Νοσοκομειο για να επαναλαβει ολες τις εξετασεις και να κανει και καποιες ακομα που οπως του ειπε ο γιατρος που πηγε τις κανουν μονο εκει.σας παρακαλω πειτε μου και εσεις τι μπορουμε να κανουμε για να σωθει απο αυτο το πραγμα.πειτε μου αν γνωριζετε εδω στην Γερμανια αν μπορουμε να απευθυνθουμε καπου χρησιμοποιωντας την τεχνολογια τους για να τον κανουμε καλα.ο θεος να δωσει να εχουν αισιο τελος οι ερευνες σας.αναμενω με αγωνια την επικοινωνια σας αμεσα

  23. Γεια σας πρόσφατα έχουμε διάγνωση για τον σύζυγο μου ότι πάσχει με την νόσο του κινητικού νευρώνα, έχει εδώ και ένα χρόνο που είχε συμπτώματα στην ομιλία, δεν κατέστη δυνατό να διαγνωστεί από την αρχή, έχει μία εβδομάδα που παίρνει το φάρμακο riluzole, η ομιλία του το τελευταίο καιρό έχει καλπάσει δισαθροία, έχει σιελόρροια και δυσκολεύεται κάπως στη κατάποση. Έχουμε ελπίδες για κάποιο νέο φάρμακο κάποια νέα θεραπεία πριν προχωρήσει η ασθένεια.

  24. Εάν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη για την als παρακαλούμε Κάντε ένα νέο άρθρο.Αυτες τις μέρες διαγνώστηκε η αδερφή μου με als είναι μόλις 27 ετών.Ειμαι συγκλονισμένη,δε μπορώ να διαχειριστώ ούτε καν την σκέψη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα