Η διατήρηση και προώθηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ποιότητας λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και η στροφή προς την καλλιέργεια ποικιλιών πορτοκαλιάς διαδοχικής ωρίμανσης αλλά και άλλων ειδών, που διασφαλίζουν καρπό όλο τον χρόνο, αποτελούν τα “κλειδιά” για την ανασύσταση της καλλιέργειας εσπεριδοειδών στα Χανιά.
Αυτό επισήμανε ο κ. Βασίλης Ζιώγας Ερευνητής στο Εργαστήριο Εσπεριδοειδών του “Ινστιτούτου Υποτροπικών Ελιάς” σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο πλαίσιο της “Γιορτής Πορτοκαλιού” που πραγματοποιήθηκε στον Σκινέ.
Ο κ. Ζιώγας αφού τόνισε πως τα τελευταία δυο χρόνια το Ινστιτούτο στελεχώθηκε πλήρως με ερευνητές όλων των ειδικοτήτων και μια νέα εποχή ξεκινά στο πεδίο της έρευνας στα Χανιά, δήλωσε την αισιοδοξία του για την πορεία της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών.
«Παρά τη φαινομενική δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, το μέλλον είναι ελπιδοφόρο διότι:
•Η πτωτική του τάση δεν είναι σταθερή, ενώ χαρακτηρίζεται από τάση ανάκαμψης
•Τα εσπεριδοειδή είναι προϊόν ευρείας κατανάλωσης, με υψηλή διατροφική αξία και σημαντικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.
•Τα εσπεριδοειδή αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά δευτερογενή προϊόντα, όπως χυμό, πηκτές, αιθέρια έλαια (από άνθη, φύλλα, φλούδα). Το πλεονέκτημα τώρα είναι ότι υπάρχει αξιόλογη βιομηχανία, ικανή να στηρίξει την παραγωγή παραπροϊόντων.
•Τα Χανιά διαθέτουν το πλεονέκτημα της «Ποιότητας». Το πλεονέκτημα της ποιότητας πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Τα κρητικά πορτοκάλια είναι συνυφασμένα με την «Ανώτερη Γεύση» και την «Ποιότητα»
Για να ανακάμψουμε και να ξεχωρίσουμε πρέπει να διατηρήσουμε και να προβάλουμε την ποιότητα, διότι η Ευρώπη πληρώνει για το «Ποιοτικό Πιστοποιημένο Πορτοκάλι».
Για την ανάκαμψη του προϊόντος «πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση και κοινό όραμα όλων των εμπλεκόμενων στην εσπεριδοκαλλιέργεια των παραγωγών, των εταιρειών (Συσκευαστήρια – Βιομηχανία χυμού – αιθέριων ελαίων), έρευνας, ώστε να πετύχουμε τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τον επανασχεδιασμό της εσπεριδοκαλλιέργειας. Από την πλευρά μου, υπέβαλα ερευνητικές προτάσεις προς χρηματοδότηση στο Υπουργείο για έργα που καλύπτουν τα πεδία των αναγκών της εσπεριδοκαλλιέργειας και περιμένω τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Ελπίζω ότι και η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Οι παραγωγοί που ασχολούνται συστηματικά με τα εσπεριδοειδή θα πρέπει να προβούν σε κινήσεις που θα βελτιώσουν την εκμετάλλευσή τους, να εφαρμόσουν καινοτόμες τεχνικές καλλιέργειας σε όλα τα στάδια παραγωγής, περιορίζοντας τα έξοδά τους. Υπάρχουν στον Νομό Χανίων σοβαρές, σύγχρονες επιχειρήσεις – Συσκευαστήρια, τα οποία είναι σε θέση να εγγυηθούν τη διάθεση των καρπών στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να ξέρει ο παραγωγός ότι οι καρποί του θα διατεθούν στην αγορά και ότι δεν θα μείνουν απούλητοι. Η τοπική χυμοβιομηχανία, είναι σε θέση να υποστηρίξει το εισόδημα του παραγωγού καθώς ο χυμός από τα κρητικά πορτοκάλια είναι περιζήτητος στην αγορά.»
ΦΡΕΣΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Ο κ. Ζιώγας υπογράμμισε πως από την πλευρά του κράτους και των φορέων του, θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσης ποικιλιών, ίδιο με αυτό που προτάθηκε μόλις χθες σε εθνικό επίπεδο στην Ιταλία.
«Ο στόχος θα πρέπει να είναι να υπάρχει φρέσκο πορτοκάλι όλο τον χρόνο πάνω στο δέντρο. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε ποικιλίες με προσανατολισμό την διαδοχική ωρίμανση. Παράδειγμα: Έναρξη συγκομιδής τέλη Οκτωβρίου της New Hall, τέλη Νοεμβρίου Navellina, τέλη Δεκεμβρίου Merlin, Μάρτιο Navel Late, Απρίλιο Lane Late, Απρίλιο μέχρι φθινόπωρο Valencia. Επίσης θα πρέπει να εισαχθούν και να μελετηθούν νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών, να αξιολογηθούν ως προς την προσαρμοστικότητά τους και να προταθούν προς εγκατάσταση στους παραγωγούς».
ΛΕΜΟΝΙΑ ΓΚΡΕΪΠ ΦΡΟΥΤ
Δυναμική παρουσιάζει στα Χανιά η εγκατάσταση λεμονιών. «Θα πρέπει να προσανατολιστούμε προς την εγκατάσταση ποικιλιών με πολύφορο ή δίφορο χαρακτήρα, ικανές να τροφοδοτήσουν την αγορά με καλοκαιρινό λεμόνι. Ζαμπεττάκη, Βακάλου, Εύρηκα, Ziagara Bianca, η ισπανική Verna. Αξιόλογη δυναμική παρουσιάζει και η καλλιέργεια του κόκκινου γκρέιπ φρουτ, ένα είδος που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον επανασχεδιασμό της εσπεριδοκαλλιέργειας. Η ΕΕ ως ενιαία αγορά εισάγει 21 φορές πάνω την ποσότητα που εξάγει. Δηλαδή εξάγει 17.000 τόνους και εισάγει 380.000 τόνους (κυρίως από Ν. Αφρική και Τουρκία). Ο Ευρωπαίος αναζητά το γκρέιπ φρουτ και το έχει εντάξει στο διαιτολόγιό του. Η επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου το εντάσσει στις Υπερτροφές καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ελέγχει την όρεξη και το αίσθημα της πείνας. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C, β- καροτένιο, λυκοπένιο, φλαβονοειδή) και θωρακίζει μέσω αυτών τον οργανισμό από χρόνιες παθήσεις. Ενυδατώνει τον οργανισμό. Αυτή ακριβώς τη γνώση διαθέτουν και μαζί με αυτούς τώρα και εσείς και τους κάνει να αναζητούν κάθε πρωί ένα καρπό κόκκινο γκρέιπ φρουτ. Τα κόκκινα γκρέιπ φρουτ από δενδροκομική σκοπιά, είναι δέντρα με λίγες απαιτήσεις σε εισροές και έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής. Λόγω ύπαρξης του ιού της τριστέτσας, στις νέες φυτεύσεις πρέπει να χρησιμοποιηθεί το υποκείμενο Citrumelo. Χαρακτηρίζονται από μέση παραγωγή, περίπου 4 τόνους το στρέμμα και απολαμβάνουν πολύ καλές τιμές στο χωράφι. Αποτελούν ελπίδα για το μέλλον της εσπεριδοκαλλιέργειας σε εθνικό επίπεδο».
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
Η τάση είναι να προτείνονται όψιμες ποικιλίες, με σκοπό τη διάθεση καρπών εσπεριδοειδών ακόμη και τον Ιούνιο. Οι ποικιλίες Ortanique, Nova και Encore, εμφανίζουν προβλήματα στη διάθεση και εμπορία τους.
Οι καταναλωτές αναζητούν ποικιλίες που ξεφλουδίζονται εύκολα, είναι άσπερμες, είναι ποιοτικές, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε και να δοκιμάσουμε τις πατενταρισμένες ποικιλίες (Nadorcott, Orri, Tango ,Spring Sunshine) Και τη μη πατενταρισμένη, που ανήκει στην οικογένεια της κλημεντίνης, την Hernandina Η οποία όμως δεν αντέχει στον παγετό και υφίσταται ποιοτική υποβάθμιση όταν ο καρπός μείνει στο δέντρο μετά τον Μάρτιο.
Κλειδιά για τη στήριξη των εσπεριδοειδών
•Η διατήρηση, προώθηση και προβολή του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ποιότητας – λόγω του μικροκλίματος της περιοχής
•Η στροφή προς την καλλιέργεια ποικιλιών πορτοκαλιάς διαδοχικής ωρίμανσης αλλά και άλλων ειδών που διασφαλίζουν καρπό όλο τον χρόνο
•Λεμόνια Ζαμπετάκη, Βακάλου, Εύρηκα, Ziagara Bianca – ικανές ποικιλίες για καλοκαιρινή παραγωγή
• Το κόκκινο γκρέιπ φρουτ αποτελεί υπετροφή. Το αναζητούν οι αγορές, έχει υψηλές αποδόσεις και ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγούΤο πρόγραμμα των επόμενων ημερών
Η Γιορτή Πορτοκαλιού ήταν η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ “Γη Πολιτισμός Τουρισμός”. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών διαμορφώνεται ως εξής:
• Τρίτη 30 Ιουλίου, Παλαιά Ρούματα από τις 6 το απόγευμα, «Ρουμάτων Γη» Φεστιβάλ Τοπικής Παράδοσης και Προϊόντων σε συνεργασία με τον Αγροτικό και Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Παλαιών Ρουμάτων
• Σάββατο 3 Αυγούστου, Καρές, Γιορτή Λαδιού
• Σάββατο 24 Αυγούστου, Πανέθημος, μετά τις 7 το απόγευμα, «6η Βραδιά Οινογευσίας με κρασιά Χωρικής Οινοποίησης» / Συνεργασία με Αναπτυξιακό – Πολιτιστικό φορέα «Τα Όμορφα Χωριά Μας» και Πολιτιστικό Σύλλογο Πανεθήμου – Κρύας Βρύσης / «Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά» 2019
• Τρίτη 27 Αυγούστου, Βούβες Αρχαία Ελιά, «Με τα Φτερά της Μουσικής», η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή μας ταξιδεύουν με τις μουσικές της Μεσογείου σε μια μοναδική συναυλία
• Το 9ο Φεστιβάλ «Γη – Πολιτισμός – Τουρισμός» κορυφώνεται την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 στην πλατεία του Πλατανιά με μια σειρά βιωματικές δράσεις, που έχουν ως επίκεντρο τον κύκλο παραγωγής του κρασιού. Ένα διήμερο γνωριμίας των προϊόντων και της παράδοσης του τόπου μας πλαισιωμένο με κρητική μουσική και χορούς.