Στις ευρωπαϊκές χώρες έχει προκύψει τυφώνας απ’ την πανδημία. Εν τούτοις έρχονται ευοίωνα σημάδια όχι μόνο καταστολής του πανικού, αλλά και επίθεσης των επιστημόνων εναντίον του ιού σε παγκόσμια κλίμακα με πειράματα. Θετικά τα αποτελέσματα με τις δοκιμές των φαρμάκων, που έγιναν στην Κίνα των οποίων κάνουν χρήση και οι δικοί μας γιατροί. Στην Κίνα, επειδή υποχώρησε η μόλυνση δεν παρουσιάζονται νέα κρούσματα, εφαρμόζεται δε χαλάρωση των μέτρων μετά 2 ½ μήνες διάρκειας της έξαρσης…
Μέσα στην πολύπλευρη κρίση του κορωνοϊού οι προσδοκίες όλων εναπόκεινται στις έρευνες. Στην επαρχία Γουχάν που πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, σε πρώτη φάση, με κάποια καθυστέρηση, εκυριάρχησε το σύνθημα “μένω στο σπίτι”. Επιβλήθηκε σχεδόν με αυταρχισμό, πράγμα που δεν μπόρεσε να γίνει σε χώρες της Δύσης, όπως στην Ιταλία και Ισπανία, που κινδυνεύουν να φθάσουν σε σημείο κατάρρευσης. Παράλληλα μπήκε στη μάχη η ανακάλυψη των “όπλων” εναντίον του αόρατου εχθρού, δηλαδή η εξεύρεση του φαρμάκου ή ομάδας φαρμάκων, που εξαλείφουν τον ιό. Στην Κίνα κατάφεραν εντός 4 ημερών να ιάται ο ασθενής και να μην μεταδίδει τον ιό. Γίνονται πιέσεις στο επιστημονικό προσωπικό για την ταχεία ανακάλυψη του φαρμάκου. Στη Γαλλία οι πρώτες ενδείξεις έχουν θετικά αποτελέσματα με τη χρησιμοποίηση της δραστικής ουσίας χλωροκίνης, που εχορηγείτο παλαιότερα για την ελονοσία. Στις ΗΠΑ γίνονται δοκιμές για παρασκευή εμβολίου με Γερμανούς, οι δε Ρώσοι επιστήμονες κάνουν δοκιμές σε ζώα.
Παράλληλα με τα μέτρα καταστολής της πανδημίας περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες των τραπεζών της Fed ΗΠΑ, της Τραπέζης της Αγγλίας και της Ε.Κ.Τ. της Ε.Ε. Η τελευταία που μας ενδιαφέρει, ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών 750 δισεκ. ευρώ και χορήγησης δανείων ύψους 110 δισεκ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με αρνητικό επιτόκιο -0,5%. Η Fed θ’ ανταλλάσσει νομίσματα άλλων χωρών με δολάρια και η Τράπεζα της Αγγλίας μειώνει τα επιτόκια χορηγήσεων στο 0,1%.
«Κάθε κρίση φέρνει και μια ευκαιρία», λένε οι επαΐοντες, ότι οι κινήσεις αυτές δείχνουν κλιμάκωση των μέτρων για τις επιπτώσεις στην οικονομία λόγω κορωνοϊού. Ικανοποιούν τις αγορές, αλλά οι οικονομολόγοι διαφωνούν με το χαμηλό κόστος δανειοδότησης, που αν δεν φθάσει στους μικρομεσαίους, θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και θα ‘χει γίνει «μια τρύπα στο νερό».
Η χώρα μας δοκιμάζεται τριπλά. Πρώτον η πανδημία, δεύτερον η ασύμμετρη επίθεση στο Εβρο και τρίτον, αναπότρεπτο επακόλουθο η οικονομία. Τα έσοδα του κράτους προέρχονται απ’ την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Η πανδημία προκαλεί αρνητικά δεδομένα. Οι εργασίες ελαττώνονται, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, που αν δεν ενισχυθούν με επιδοτήσεις και πτωχεύσουν, θα υπάρξει ντόμινο απολύσεων και κλεισιμάτων. Στο κράτος τα έσοδα μειώνονται, τα ελλείμματα αυξάνονται και στην περίπτωση των χωρών της Ευρωζώνης η Ε.Κ.Τ. οφείλει να δεχθεί να χρηματοδοτήσει τις ελλειμματικές καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, διότι γι’ αυτό ιδρύθηκε να βοηθά τα μέλη της σε κρίσιμες στιγμές.
Η υπεύθυνη στάση όλων μας είναι παράθυρο για το μέλλον απέναντι στην επιδημία. Αν το κρατήσουμε ανοιχτό, θα αντιμετωπίσουμε θετικά τις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Προς το παρόν μόνη λύση το “μένουμε σπίτι”.