Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΕΛΣΤΑΤ, αναδίπλωση και επιστροφή στα τρέχοντα από την κυβέρνηση

Το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ είναι αρκούντως σοβαρό και για τον λόγο αυτό θα είναι μέρος ατζέντας του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Αλλά μέχρι τότε όλες οι πλευρές και κυρίως η Αθήνα θα έχουν κάνει ό,τι χρειάζεται για να πάψει να υφίσταται ως θέμα διαφωνίας με τις κοινοτικές αρχές.
Στην άτυπη αυτή συμφωνία υποχρεώθηκε το επιτελείο της κυβέρνησης στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες όταν διαπίστωσε ότι η εξαιρετικά σκληρή στάση των κοινοτικών αξιωματούχων –με την πρωτοφανή επιστολή των τριών Επιτρόπων– οδηγεί σε μπλοκάρισμα των διαδικασιών της αξιολόγησης και πολύ περισσότερο επηρεάζει την ευαίσθητη διαδικασία της συσχέτισης πρωτογενών πλεονασμάτων/ελλειμμάτων και αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να εξηγήσει ότι το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει προκύψει με δική της πρωτοβουλία, αλλά δικαστικών αξιωματούχων και ότι οι διαδικασίες από τούδε και στο εξής θα επιχειρηθεί να εκτονωθούν με την παροχή των απαραίτητων διευκρινίσεων, ενώ παράλληλα εφόσον χρειασθεί θα γίνει προδικαστικό ερώτημα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όσον αφορά το πώς και πότε της εφαρμογής τoυ κανονιστικού πλαισίου ESA95 στη βάση του οποίου αναθεωρήθηκε το έλλειμμα της Γενικής και της Κεντρικής Κυβέρνησης για το 2009 και 2010.
Με άλλα λόγια και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Βρυξέλλες, συμφώνησαν στη σιωπηρή εκτόνωση ενός προβλήματος που φαίνεται να αναδεικνύεται ικανό να “στραβώσει” απότομα τις διαδικασίες αξιολόγησης και συζήτησης για το χρέος.
Και όλα αυτά πριν από το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας έτσι ώστε η σχετική συζήτηση σ’ αυτό να επιβεβαιώσει την “ακύρωσης” της επικινδυνότητας του θέματος ως προς την ουσία του.
Χαρακτηριστικό ορισμένων συζητήσεων που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες σε περιβάλλον που δεν σχετιζόταν με επίσημες διαδικασίες, είναι ότι “εξηγήθηκε” σε κοινοτικούς αξιωματούχους πως η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ “δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά διένεξη στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης…”.
Από την πλευρά της Κομισιόν πάντως διευκρινίσθηκε στα κυβερνητικά στελέχη στις επαφές που έγιναν πριν από την συνάντηση στο EWG, πως είναι για πρώτη φορά που η Κομισιόν υποχρεώθηκε να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο –κοινή επιστολή τριών επιτελικών αξιωματούχων της Κομισιόν– και αυτό θα έπρεπε να είχε καταστήσει κατανοητό στην ελληνική πλευρά ότι δεν μπορούν να γίνονται “παίγνια” με τόσο σοβαρά ζητήματα.
Επισημάνθηκε δε ότι η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τον “Ασκό του Αιόλου” των greek statistics ανατρέποντας εκ νέου “ότι έχει οικοδομηθεί μέχρι σήμερα στην προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές…”.
Στην αποφυγή τέτοιων “ατυχημάτων” θα είναι χρήσιμη από τούδε και στο εξής η δημιουργία μίας “κόκκινης γραμμής” επικοινωνίας μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η άμεση παρέμβαση σε συνεννόηση με την Κομισιόν για ζητήματα που ενδέχεται “να προκύψουν όπως η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ από το πουθενά…” και να καθυστερήσουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης.

 

ΠΗΓΗ: Capital.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα