Εκρήξεις σε έναν πετρελαιαγωγό στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους σήμερα και τραυμάτισαν άλλους 166 καθώς εργαζόμενοι προσπαθούσαν να σταματήσουν μια διαρροή σε αυτόν στην πόλη Τσίνγκντάο της ανατολικής Κίνας, όπως μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση.
Ο αγωγός αυτός, ο οποίος είχε εμφανίσει διαρροή σε ένα υπόγειο τμήμα του, έπιασε φωτιά κι εξερράγη ενώ επισκευαζόταν, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές πάνω από το έδαφος και να διαρρεύσει αργό στη θάλασσα, καθώς ο αγωγός βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης.
Φωτογραφίες οι οποίες αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο εικονίζουν δρόμους που έχουν υποστεί ζημιές και οχήματα αναποδογυρισμένα και κατεστραμμένα από τις εκρήξεις.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 35 νεκρούς και 166 τραυματίες αργά το απόγευμα (τοπική ώρα). Πετρέλαιο έχει καλύψει μια έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου στην Οδό Ζιαιτανγκντάο και 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Κόλπο Τζιαοζιού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους.
Οι εκρήξεις προκάλεσαν εκτεταμένες ρωγμές σε τμήμα του οδικού δικτύου στους δύο αυτούς οδικούς άξονες, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Παράλληλα πετρέλαιο έπιασε φωτιά και αναφέρθηκαν εκρήξεις στην ακτή, ανέφερε η ίδια πηγή.
Ο πετρελαιαγωγός, μήκους 176 χλμ., ανήκει στην κινεζική εταιρεία – κολοσσό του τομέα των υδρογονανθράκων Sinopec, και συνδέει το χώρο αποθήκευσης πετρελαίου σε δεξαμενές Χουανγκντάο, στην Τσίνγκνταο, με την κοντινή πόλη Ουάιφανγκ.
Ο αγωγός αυτός τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του Αυγούστου και είχε κατασκευαστεί με κόστος 1,3 δισεκ. γιούαν (156,2 εκατ. ευρώ), μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο.
Προηγούμενος απολογισμός των τοπικών αρχών έκανε λόγο για 22 νεκρούς.
Η Κίνα βυθίζεται πολύ συχνά στο πένθος εξαιτίας βιομηχανικών δυστυχημάτων, πολλά από το οποία οφείλονται σε παραβιάσεις των κανονισμών ασφαλείας.
Τα εργατικά δυστυχήματα στοίχισαν τη ζωή σε 28.000 ανθρώπους τους πρώτους έξι μήνες του 2013, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Πιστεύεται πάντως από συνδικαλιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η πραγματική έκταση των βιομηχανικών δυστυχημάτων συγκαλύπτεται στην Κίνα.