Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εμφάνιση εξανθήματος σε καλλιέργεις αβοκάντο

Ψυχραιμία συνιστούν επιστήμονες, φυτοπαθολόγοι, γεωπόνοι στους παραγωγούς αβοκάντο για την εμφάνιση τελευταία ενός εξανθήματος στα κλαδιά των αβοκάντο κυρίως της ποικιλίας Hass. Hδη πολλοί παραγωγοί έχουν αναφέρει τα συγκεκριμένα εξανθήματα στις καλλιέργειές τους, με τις υπηρεσίες πάντως να έχουν επιληφθεί από την πρώτη στιγμή και να αναζητούν τα αίτια και την αντιμετώπισή τους.

Οι φυτοπαθολόγοι είναι κατηγορηματικοί και συνιστούν στους παραγωγούς να μην χρησιμοποιήσουν κανένα εντομοκτόνο, αφού έτσι και αλλιώς δεν έχει αποδειχτεί ότι το εξάνθημα προκαλείται από έντομο, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες στο παραγόμενο προϊόν. Την ίδια ώρα πάντως τα δέντρα που εμφάνισαν εξανθήματα παραμένουν παραγωγικά, ενώ και ο καρπός τους δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση.
Τα “Χ.Ν.” βρέθηκαν στις καλλιέργειες του κ. Γρ. Καντιδάκη στα Μυλωνιανά Βαρυπέτρου. Ο κ. Καντιδάκης μας δείχνει μια σειρά από δέντρα αβοκάντο Hass που από τον περασμένο Μάιο παρουσίασαν το εξάνθημα. Άμεσα απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, βρέθηκαν στο χώρο του γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ινστιτούτου Ελιάς πήραν δείγματα προκειμένου να τα εξετάσουν. «Έχω 130 δέντρα, αυτά τα εξανθήματα εμφανίστηκαν μόνο στα Hass όχι στις άλλες ποικιλίες, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με άλλους παραγωγούς όπως έχω μάθει. Παρατήρησα ένα “δάκρυ” πάνω στα κλαδιά, ένα υγρό που βγαίνει μέσα από το δέντρο που σχηματίζει “πληγή”, εξάνθημα όπως λένε που από μέσα έχει υγρό» δηλώνει ο παραγωγός που με μεγάλη φροντίδα με μαχαίρι απομάκρυνε τα εξανθήματα.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
«Μετά την πρώτη ενημέρωση που είχαμε ως υπηρεσία πήγαμε στις καλλιέργειες πήραμε δείγματα από παραγωγούς τα οποία και τα στείλαμε στο Μπενάκειο Φυτοπαθαλογικό Ινστιτούτο, συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς προκειμένου να δούμε ποιόν είναι το παθογόνο ή τα παθογόνα που προκαλούν τα εξανθήματα αυτά» αναφέρει ο κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης,  υπεύθυνος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο κ. Παπαδαντωνάκης από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε καλλιέργειες προκειμένου να μελετήσει από κοντά το θέμα.
«Είδαμε κάποια δέντρα να έχουν ένα-δύο σημάδια στα κλαδιά και σε κάποια άλλα εξανθήματα σε όλο το δέντρο! Παρατηρήσαμε ότι το μεγάλο πρόβλημα επικεντρώνεται στην ποικιλία Hass, οι άλλες ποικιλίες δεν έχουν δείξει ακόμα τέτοια συμπτώματα. Μέχρι στιγμής δεν κατορθώσαμε ακόμα να εντοπίσουμε και να έχουμε συγκεκριμένη απάντηση για τους παραγωγούς για το ποιο παθογόνο προκαλεί το εξάνθημα αυτό, την πληγή αυτή ή αν υπάρχει κάποιο έντομο που να το μεταφέρει. Έχουν ανιχνευθεί πολλά παθογόνα όμως σε κάθε παραγωγό βρίσκουμε και άλλα. Δεν έχουμε αναγνωρίσει κάποιο έντομο που να μεταφέρει παθογόνο ή να δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να εισχωρήσει ο μύκητας μέσα στο δέντρο. Για αυτό σε συνεργασία με το “Μπενάκειο” και το “Ινστιτούτο Ελιάς” παρακολουθούμε τις καλλιέργειες » λέει ο κ. Παπαδαντωνάκης.
Παράλληλα ζητάει από τους παραγωγούς και τα καταστήματα γεωπονικών ειδών να είναι πολύ προσεκτικοί. «Δεν συζητάμε καθόλου για εντομοκτόνο, προς θεού! Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή σημάδια εντόμου επομένως δεν πρέπει κανείς να ψεκάσει» λέει ο κ. Παπαδαντωνάκης.
Οι φυτοπαθολόγοι προτείνουν στους παραγωγούς να ακολουθήσουν σωστές καλλιεργητικές πρακτικές. «Είναι σημαντικό να έχει ο παραγωγός εύρωστα δέντρα στα οποία δύσκολα εγκαθίστανται παθογόνα. Αυτό σημαίνει σωστή λίπανση και κλάδεμα, αερισμός και φως για το δέντρο ώστε να μην είναι ευάλωτα στα φυτοπαθογόνα. Το “Μπενάκειο” προτείνει και κάποια ήπια σκευάσματα χαλκού όμως δεν υπάρχει καμία ανάγκη να γίνει ψεκασμός στο φύλλωμα ή στο ριζικό σύστημα» καταλήγει.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του δρ. Νεκτάριου Καβρουλάκη από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών που επίσης επισκέφθηκε καλλιέργειες που παρουσίασαν το εξάνθημα. «Καλούμε τους παραγωγούς
να ακολουθήσουν τις κλασσικές τεχνικές φυτοπροστασίας όπως η εξυγίανση των πληγών και σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιήσουν εντομοκτόνα. Με βάση τα δείγματα που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν χρειάζονται εντομοκτόνα . Εξάλλου η χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος είναι παράνομη, πρέπει να έχει έγκριση από το Υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί» τονίζει ο κ. Καβρουλάκης.

Oχι πανικός

katharismenoΝα μην πανικοβληθούν οι παραγωγοί και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των φυτοπαθολόγων καλεί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Κορμός” κ. Ευτύχης Τρικουνάκης με πολύ μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια των αβοκάντο. Ο κ. Τρικουνάκης τονίζει πως για τα αβοκάντο δεν υπάρχει καμία έγκριση για χρήση δραστικής ουσίας και τονίζει πως αν κάποιοι παραγωγοί ψεκάσουν τότε αυτό ενδεχομένως να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα για την εμπορία και διάθεση του προϊόντος του αβοκάντο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα