Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Εμείς και η Τουρκία

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία μας τις προκάλεσε ο εθνικός διχασμός -ένα σαράκι που μας σιγοτρώει από παλιά. Κι ενώ γνωρίζουμε αυτή την αδυναμία μας, επιμένουμε ανοήτως να προτάσσουμε ακόμη και εν ώρα κινδύνου, το κομματικό συμφέρον (ή το δήθεν ιδεολογικό) προκειμένου να μην υπάρξει μια κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα, και όχι μόνο.

ΕΙΝΑΙ να απορεί κανείς με τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει κάθε κυβέρνηση, όταν βρεθεί στο απροχώρητο. Το πρώτο που θα ζητήσει είναι η βοήθεια τρίτων- «η καλοσύνη των ξένων» που λέμε! Και, φυσικά, όταν ζητάς τη βοήθεια ξένων, χάνεις αυτομάτως τη δική σου ανεξαρτησία.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ παίζουν στα δάχτυλα τη διεθνή διπλωματία. Oντας ενωμένοι και έχοντας αταλάντευτη εξωτερική πολιτική, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν βήμα-βήμα βλέψεις που προγραμματίζουν για δεκαετίες. Το ζήσαμε στην Κύπρο, το είδαμε στα Σεπτεμβριανά στην Πόλη, στα Iμια με τις «γκρίζες» ζώνες κ.λπ. Η μελλοντική δημιουργία Κουρδικού κράτους τους τρομάζει, γι’ αυτό και επιζητούν ως αντίβαρο μια διέξοδο στο Αιγαίο. Για τους Τούρκους αυτό δεν είναι μόνο στόχος, αλλά και πάση θυσία επιδίωξη. Όπως και η «διεμβόληση» της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ, ώστε να έχουν δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει διεθνείς συνθήκες (Λωζάννη, δίκαιο της θάλασσας), αλλά με το να είναι απαραίτητη στους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., κανείς δεν την ελέγχει, κανείς δεν της βάζει φρένο.

ΕΤΣΙ, ακούγεται λίγο παράταιρα η απόφαση που έλαβε ο κ. πρωθυπουργός «να συσταθεί -λέει- Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας». Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και συζήτησαν την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Μάλιστα επικοινώνησε μαζί με τον πρόεδρο του “Ποταμιού” και συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα (χθες) προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενό της.

…ΜΑ, καλά έπρεπε να συλληφθούν οι δυο δικοί μας στον Eβρο από τους Τούρκους για να «ξυπνήσουμε»; Δεν θα έπρεπε, ευθύς αμέσως μετά τη μεταπολίτευση να είχε συσταθεί ένα παρόμοιο Συμβούλιο για κρίσιμα εθνικά θέματα, ώστε σήμερα -αλλά και… χθες- να είχε και εμπειρία και γνώσεις για την αντιμετώπιση σε διπλωματικό επίπεδο κάθε τουρκικής ή άλλης επιβουλής;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αξιότιμε κ. Καλαϊτζόγλου,το άρθρο σας αξίζει να διαβαστεί απ’ όλους ,έτσι είναι σε γενικές γραμμές τα πράγματα εδώ και 120 χρόνια με την γείτονα.Μέ όσα αναφέρετε ο καθένας μπορεί να έχει μια γενική άποψη για τα Ελληνοτουρκικά ,έστω και αν δεν γνωρίζει τα πράγματα σε βάθος.Το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση,αρκεί να θωρακιστεί νομικά ως θεσμός,Το ανώτατο αυτό όργανο θα “εξωστρακίσει” από το άκρως επικίνδυνο πεδίο άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της πατρίδος μας τους αιθεροβάμονες,ονειροδιεθνιστές Μαυρογιαλούρους και θα αναθέσει την δύσκολη αυτή αποστολή σε γνώστες του αντικειμένου.Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ ,έχουν προτάσεις και εναλλακτικά σχέδια,βασισμένα στην γνώση της διπλωματικής ιστορίας της χώρας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την βάση μακροχρόνιας Εθνικής στρατηγικής,η οποία πρέπει να ξεκινά από ισχυρή αποτρεπτική δύναμη πυρός.Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να θυμηθούμε αυτό που συχνά έλεγε ο Διγενής στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.”Αν λαχταράς την λευτεριά/σε ξένους μην ελπίζεις/μόνος σου πάρτην αν μπορείς/αλλιώς δεν την αξίζεις…..Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα