Κύριε διευθυντά,
αυτό το πρόβλημα γίνεται σιγά – σιγά μεγαλύτερο. Εκτός από τα συνηθισμένα κουνούπια και τα μικρά – σκνίπες, παρουσιάστηκε και το είδος culex. Αλλά και μετάδοση νέων αυθεντιών όπως π.χ. ο ιός του Δυτικού Νείλου και άλλες σπανιότερες.
Οι ψεκασμοί φυσικά μειώνουν το πρόβλημα, δεν το λύνουν όμως τελείως. Και δεν παύουν να είναι πολύ αντιοικολογικοί. Γιατί κανείς δεν ξέρει πόσα άλλα έντομα καταπολεμούνται κ.λπ. Δυστυχώς, γίνεται λόγος και για αεροψεκασμούς ή και ίσως να χρησιμοποιούνται ήδη. Είδαμε και πάθαμε να γλυτώσουμε από τους αεροψεκασμούς ενάντια στον δάκο. Οι αεροψεκασμοί έχουν ως γνωστό τραγικά καταστροφικές συνέπειες για κάθε οικοσύστημα.
Δεν προτείνω να καταργηθεί -προς το παρόν- κάθε είδος ψεκασμού αλλά να συμπληρωθούν με τη χρήση παγίδων στα σπίτια μας.
Παγίδες όπως π.χ. για τον δάκο και τη μύγα μεσογείου. Μια ανάλυση του ιδρώτα του ανθρώπου θα έδινε τη λύση για τη σύνθεση του υγρού των παγίδων. Αλλά αυτό είναι μάλλον γνωστό. Εξάλλου οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις γύρω από το θέμα ανέφεραν ότι οι παγίδες είχαν μεγάλο αριθμό κουνουπιών, ώστε να απαιτούντο ψεκασμοί.
Να γνωστοποιηθεί λοιπόν η σύνθεση του υγρού των παγίδων, ώστε κάθε σπίτι να μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
Εγώ βέβαια δεν είμαι ούτε γεωπόνος ούτε εντομολόγος. Ίσως το ΜΑΪΧ, ο φίλος κ. Μπούρμπος ή κάποιος άλλος αρμόδιος, θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Γνωστοί μου έχουν παγίδα για μύγες και λειτουργεί θαυμάσια. Το αναφέρω και αυτό διότι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ασχοληθούν και λίγο επαγγελματικά με την κατασκευή τέτοιων παγίδων π.χ. για κουνούπια, μύγες, μύγα μεσογείου, σφίγγες και μπουμπούρους για μελισσοκόμους, κλασοπαπαδιές κ.λπ.
Αυτό, γιατί δεν μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί με τέτοιες κατασκευές κι ας φαίνονται κατ’ αρχήν εύκολες.
Πότε – πότε κάποια πράγματα αρχίζουν πολύ απλά, ίσως όμως και να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας μικρής βιοτεχνίας. Μακάρι.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ιάκωβος Τσουρουνάκης