Ο Εμμανούελ Μακρόν, πριν ακόμη εκλεγεί πρόεδρος ης 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας με το νεοϊδρυθέν κόμμα του En Marche (εμπρός) πέρυσι , είχε προβάλει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της χώρας με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παγκοσμίως με ταυτόχρονη αναβάθμιση της Γαλλίας μέσα σε αυτή.
Aν και επικρίθηκε, καθώς το πρόγραμμα του ήταν σε πολλά σημεία ανακριβές, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ήθελε να ξεπεράσει τη διαιρετική τομή Αριστεράς- Δεξιάς, που θεωρούσε αναχρονιστική, μετά την εκλογή του, έχει προχωρήσει σε αλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική πολιτική της Γαλλίας.
Το όραμα του Μακρόν για την Γαλλία περνάει μέσα από μία περισσότερο ενωμένη Ευρώπη, με τη Γαλλία να ξαναβρίσκει σημαντική θέση δίπλα στη Γερμανία. Για να γίνει πραγματικότητα ωστόσο, πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας η οποία τα τελευταία χρόνια έδειχνε σημάδια στασιμότητας, διευρύνοντας έτσι όλο και περισσότερο το χάσμα με την ακμάζουσα Γερμανία. Η γαλλική οικονομία βίωσε μια μεγάλη περίοδο ύφεσης με συνεχή ελλείμματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, με 10% ανεργία η οποία στους νέους εκτινάχθηκε στο 25%, ένα διογκωμένο δημόσιο χρέος που φτάνει το 120% του ΑΕΠ, ενώ οξύνθηκαν οι εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Για να αντιστρέψει την κατάσταση ο Μακρόν υποσχέθηκε να κάνει πιο ανταγωνιστική την γαλλική οικονομία, τα δύο κύρια προβλήματα της οποίας είναι, οι μεγάλες δαπάνες του δημοσίου τομέα, 56,7% του ΑΕΠ, (στην Ελλάδα είναι 53,8%) και η προστατευμένη αγορά εργασίας. Οι Γάλλοι απολαμβάνουν 35 ώρες υποχρεωτικής εργασίας εβδομαδιαία (7ωρο), ένα μήνα διακοπών ετησίως, θεσμοθετημένη μακροχρόνια εργασία και ένα ευρύ δίχτυ προστασίας από απολύσεις. Ο Μακρόν στοχεύει στη μείωση των δημοσίων δαπανών, την μείωση κατά 120.000 των δημοσίων υπαλλήλων για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα ενώ έχει περάσει ήδη μέτρα για πιο ελαστική αγορά εργασίας τα οποία επέφεραν αντιδράσεις από την Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της χώρας, με χιλιάδες εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν την προηγούμενη Πέμπτη (22/3) κατά των μέτρων. Επίσης επιδιώκει αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών με μείωση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις ενώ ταυτόχρονα προωθεί την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας ώστε να φτάσουν το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ. Το στοίχημα του Μακρόν είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές να δώσουν σύντομα ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη ώστε να ενισχύσει τη δημοτικότητά του.
Την ίδια στιγμή ο Μακρόν θέτει στόχους και για μια περισσότερο ενωμένη Ευρώπη η οποία θα είναι πιο ανεξάρτητη από τα κράτη μέλη και πιο αποτελεσματική και γρήγορη στη λήψη αποφάσεων. «Η Ευρώπη (ΕΕ), όπως την γνωρίζουμε σήμερα είναι πολύ αδύναμη, πολύ αργή και πολύ αναποτελεσματική», δήλωσε σε ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος προτείνοντας μία σειρά αλλαγών για την αναδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μπορεί να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες οικονομίες της Κίνας και των Η.Π.Α, με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τους σημερινούς (1,2%). Ο Μακρόν προτείνει μια Ένωση δύο ταχυτήτων με τις χώρες τις ευρωζώνης να συνδέονται όλο και περισσότερο στους τομείς που αφορούν την ενέργεια, την ανάπτυξη, την μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις. Υποστηρίζει έναν Ευρωπαίο υπουργό οικονομικών και κοινή οικονομική, όχι μόνο νομισματική, πολιτική καθώς και ένα κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την προώθηση της ανάπτυξης αλλά και για την βοήθεια μελών που έχουν ανάγκη. Επίσης υποστηρίζει την δημιουργία ενιαίων πανευρωπαϊκών εκλογικών συνδυασμών για τις ευρωεκλογές , που θα οδηγήσει στην δημιουργία πραγματικών ευρωπαϊκών κομμάτων, κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, με τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ομάδας Άμεσης Δράσης μέχρι το 2020, κοινή πολιτική ασύλου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ψηφιακή ένωση, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τη δημιουργία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, και κοινές περιβαλλοντικές πολιτικές όπως την καθιέρωση ευρωπαϊκού φόρου στον άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διαμορφωθεί έτσι θα είναι αρκετά συγκεντρωτική και την ίδια στιγμή αποτελεσματική και ενωμένη στις διεθνείς προκλήσεις.
Μετά την ευρεία εκλογική νίκη του, ο Μακρόν και το κόμμα του κατέχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα ψήφισης νομοσχεδίων χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις. Ο Μακρόν, αν και γνωρίζει ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει θα συναντήσουν ισχυρές εσωτερικές αντιστάσεις, δηλώνει ότι εκλέχθηκε υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα της χώρας. Την ίδια στιγμή ευαγγελίζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση που θα κάνει περισσότερα συζητώντας λιγότερο. Μια Ένωση όπου η Επιτροπή θα αποτελείται από λιγότερα μέλη (προτείνει 15 επιτρόπους), ενώ την ίδια στιγμή τα κράτη μέλη θα ακολουθούν κοινούς κανόνες σε τομείς που ανήκουν έως τώρα κυρίως στην εθνική αρμοδιότητα. Όπως δηλώνει ο ίδιος τα «κύματα» της παγκοσμιοποίησης μας χτυπούν από παντού και τα εθνικά κράτη δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν μόνα τους. Γι αυτό χρειάζεται, μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορεί να διαχειριστεί τις παγκόσμιες προκλήσεις αποτελεσματικά με μια ενιαία φωνή.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με έντονο το δίλλημα για περισσότερη ή λιγότερη Ένωση. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, παρά την σταδιακή ανάκαμψη από την κρίση, ενώ οι θεσμοί προσπαθούν να βρουν τις δικλείδες ασφαλείας που είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητά του. Εν κατακλείδι, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι ένας φορέας μεταρρύθμισης για την ίδια τη Γαλλία, αλλά η προσπάθεια «ανανέωσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πολλά εμπόδια μπροστά της.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.