Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Εμπεριστατωμένη πρόταση για τον Δημοτικό Κήπο από την οικογένεια Παύλου και Ρεβέκκας Παυλάκη

» Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης από το 2017
» Δήμαρχος Χανίων και συνεργάτες του επιμένουν να αυτοσχεδιάζουν

Μια επιστημονικά εμπεριστατωμένη πρόταση για την ανάπλαση του Κήπου με την υπογραφή του αείμνηστου μηχανικού Παύλου Παυλάκη και της συζύγου του Ρεβέκκας παραμένει στα συρτάρια του Δήμου Χανίων έχοντας, μάλιστα, εξασφαλίσει τη δέσμευση για χρηματοδότηση της υλοποίησή της από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το master plan -δωρεά της οικογένεας Παυλάκη- προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του Κήπου, με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου και με έμφαση στην ανάδειξη της χλωρίδας και της πανίδας της Κρήτης, αλλά και με εξωραϊσμό του χώρου των αιγάγρων.
Κι όλα αυτά, την ώρα που η δημοτική Αρχή Σημανδηράκη σχεδιάζει να προχωρήσει σε μαξιμαλιστικές παρεμβάσεις στον Κήπο, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία του τοπόσημου, και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΥΛΑΚΗ

Ειδικότερα, το σχέδιο – master plan που συνέταξαν οι Παύλος και Ρεβέκκα Παυλάκη, με ειδικό συνεργάτη την αρχιτέκτων Πατρίσια Γεωργακάκη, και παρέδωσαν το 2017 στον Δήμο Χανίων αποσκοπεί στην “αποκατάσταση – μερική ανάπλαση και ανάδειξη σημαντικών στοιχείων του Δημοτικού Κήπου”.
Στην πρόταση γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορία του χώρου και τον ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά ως ένα σημείο αναφοράς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Χανίων.
Σημειώνεται ότι η σύνταξη της πρότασης δρομολογήθηκε την περίοδο 2013-2014, όταν πολίτες απευθύνθηκαν στον καταξιωμένο Χανιώτη πολιτικό μηχανικό και τη σύζυγό του, γνωρίζοντας τη διάθεση προσφοράς που έχουν πάντα για το τόπο και τους ζήτησαν να προσπαθήσουν να συμβάλλουν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Κήπος και ειδικότερα στην προσπάθεια εύρεσης μιας λύσης για την αποκατάσταση των περιπατητικών διαδρόμων του νότιου τμήματος του Δημοτικού Κήπου.
Οι Παύλος & Ρεβέκκα Παυλάκη, παρά τις δυσκολίες εκείνης της περιόδου και παρά την πίεση εκπόνησης δύο σοβαρών μελετών (αφορούσαν σημαντικά θέματα αξιοποίησης υδατικού δυναμικού), ανταποκρίθηκαν άμεσα και ξεκίνησαν μία μεγάλη προσπάθεια ανιδιοτελούς συμβολής στη μεθόδευση και προώθηση των αναγκαίων ενεργειών, με απώτερο στόχο την προετοιμασία των απαραίτητων στοιχείων, για να τα παραδώσουν στο Δήμο Χανίων και ο Δήμος με τη σειρά του να μπορεί να τα υποβάλει σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θα εξασφάλιζε την υλοποίησή τους.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό με σεβασμό για τη μη αλλοίωση της γεωμετρίας των ιστορικών περιπατητικών διαδρόμων και με σκοπό τον προσδιορισμό, διαστασιολόγηση και κοστολόγηση των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή τους σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, συντάχτηκε το αρχικό (σχέδιο 1), που περιλαμβάνει την αποτύπωση των περιπατητικών διαδρόμων του κεντρικού τμήματος που είχε αρχικά ζητηθεί, αλλά και ευρύτερα, όλου του νότιου τμήματος του Δημοτικού κήπου, με τα υψόμετρα εδάφους τα οποία ελήφθησαν με την ανιδιοτελή συνδρομή συνεργείου τοπογράφων μηχανικών και μετά, με βάση όλα τα απαραίτητα γεωμετρικά στοιχεία, τον υπολογισμό των επί μέρους επιφανειών. Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι συνθήκες απαγωγής των ομβρίων νερών (κλίσεις εδάφους, εσχάρες κλπ), καθώς και το θέμα επιλογής των καταλληλότερων γεωυλικών επίστρωσης – υπόβασης κ.λπ., τα οποία θα πρέπει να πληρούν σειρά προϋποθέσεων, ώστε, να είναι φιλικά στο περιβάλλοντα χώρο και στον περιπατητή, καλαίσθητα και σύμφωνα με σχετικές προδιαγραφές, καθώς και την τελευταία εξέλιξη της επιστήμης. Για όλα τα παραπάνω οι Παύλος και Ρεβέκκα Παυλάκη απευθύνθηκαν σε εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ παράλληλα συγκέντρωναν πλούσιο υλικό (παραγγελίες από συνέδρια και εκθέσεις) για την αξιολόγηση και επιλογή των βέλτιστων τεχνικοοικονομικά λύσεων που θα καθόριζαν και την κοστολόγησή τους.

ΗΠΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σε δεύτερο στάδιο, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του δημοτικού κήπου, διερευνήθηκαν για να προταθούν ήπιες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και ανάδειξη ορισμένων στοιχείων του Δημοτικού Κήπου (σχέδιο 2).
Πιο συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνται:
• Επίστρωση διαδρόμων με υλικό τύπου κεραμικού η άλλο, ανάλογων προδιαγραφών
• Μείωση ύψους θάμνων ώστε να αυξηθεί η οπτική επαφή.
• Βραχόκηπος με πίδακα με χώρο ανάπαυσης επισκεπτών περιμετρικά.
• Διαμόρφωση χώρου για απασχόληση νηπίων αποκλειστικά.
• Παρτέρι κεντρικό με χαμηλό πέτρινο τοιχίο όμοιο με υπάρχοντα στο χώρο.
• Για το Καφέ Κήπος προτείνεται η αφαίρεση της πέργκολας και η προσθήκη ομπρελών ή ανάλογου τύπου σκιάστρων, ώστε να αναδεικνύεται η πρόσοψη του κτηρίου, η αφαίρεση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και η προσθήκη κάθετου κήπου κατά μήκος της τοιχοποιίας και τέλος η δημιουργία αψίδας αναρριχώμενου φυτού ώστε να σηματοδοτηθεί η είσοδο του καφέ.
• Μεταφορά των κρουνών από το σημείο πλησίον του ζωολογικού κήπου στο σημείο του μηχανισμού ανέλκυσης νερού και διαμόρφωση του χώρου πηγαδιού ώστε αυτό να αναδειχθεί.
• Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου απασχόλησης με παράλληλη δραστηριότητα με την παρακείμενη βιβλιοθήκη (υπαίθριο σκάκι, ξύλινα τραπέζια κλπ).
• Μεταφορά των ωδικών πτηνών σε χώρο κατάλληλων προδιαγραφών γύρω από τον κορμό δέντρου και διαμόρφωση χώρου ανάπαυσης.
• Δημιουργία κάθετου κήπου κατά μήκος του βορειοανατολικού ορίου της λίμνης και της οδού ώστε να δημιουργηθεί χώρος ανάπαυσης με μεταλλικά καθίσματα.

 

ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ

Οι προτεινόμενες αυτές παρεμβάσεις, αποτελούν το προϊόν μίας μεγάλης προσπάθειας και διερεύνησης, πλήρως στοιχειοθετημένης και έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη της πλούσιας τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Χαρακτηριστικό παραδείγματα αποτελεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός «πίδακα σε βραχόκηπο». Ειδικότερα στον μικρό κήπο νότια από τους κρητικούς αιγάγρους που αντιπροσωπεύουν την πανίδα της δυτικής Κρήτης, στη νοτιοδυτική πλευρά του Δημοτικού κήπου, προτείνεται ένας θεματικός κήπος με αντιπροσωπευτικά στοιχεία της χλωρίδας και της γεωλογίας του τόπου με τη δημιουργία ενός πίδακα που θα αναβλύζει σε μεγάλο ύψος μέσα από πετρώματα που θα προέρχονται από τους τυπικούς γεωλογικούς σχηματισμούς των Λευκών Ορέων και οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και επιλεγμένους ολόλευκους κρυστάλλους ασβεστίτη.
Ανάμεσα σε αυτούς τους σχηματισμούς, βότανα και αντιπροσωπευτικά εν γένει στοιχεία της τυπικής χλωρίδας του τόπου. Ο πίδακας νερού θα αναλύει το φως που θα έρχεται από τις ακτίνες του ήλιου ή από κατάλληλο φωτισμό τη νύχτα στο πολύχρωμο φάσμα του λευκού φωτός και σε συνδυασμό με τη χλωρίδα, τους ολόλευκους κρυστάλλους και τα πετρώματα, θα προσφέρεται ένα όμορφο θέαμα εμπλουτίζοντας παράλληλα το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον των επισκεπτών.

 

ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ… ΣΥΡΤΑΡΙΑ
Ο αείμνηστος Μηχανικός Παύλος Παυλάκης

Μετά τον θάνατο του Παύλου Παυλάκη τον Απρίλιο του 2017, η σύντροφός του, τιμώντας τη διάθεση προσφοράς του, τις προσπάθειες και την αγάπη του για τον τόπο, απευθύνθηκε στην τότε Δημοτική Αρχή και γνωστοποίησε την ισχυρή της επιθυμία, να παραδώσει τα ανιδιοτελώς συνταχθέντα και να ολοκληρώσει με τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων και δικές της δαπάνες, ό,τι χρειαστεί ο Δήμος προκειμένου να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί η προσπάθεια. Η Δημοτική Αρχή αποδέχθηκε την πρόταση και ανακοίνωσε την υλοποίηση της επιθυμίας, ενώ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε δημόσια στις 29-5-2021, ότι τιμώντας τον Παύλο Παυλάκη θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του όλου έργου που θα έχει ως αποδέκτη την ωφελιμότητα του τόπου.
Άμεσα, η Ρεβέκκα Παυλάκη, συνοδευόμενη από την Ειδική της πλέον συνεργάτη Πατρίσια Γεωργακάκη Αρχιτέκτονα Μηχανικό MSc, απευθύνθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου και παρέδωσαν ένα βασικό σχέδιο με την καταγραφή των προτεινόμενων παρεμβάσεων, προκειμένου να συζητηθούν αν είναι αποδεκτά και να τους ζητηθούν στη συνέχεια από την Υπηρεσία, όλα τα απαραίτητα στοιχεία που τους χρειάζονται, ώστε να τα προσκομίσουν και να προωθηθεί η όλη διαδικασία με απώτερο στόχο την υλοποίηση της πρότασης.
Δεδομένου ότι για την κάθε μία προτεινόμενη ήπια παρέμβαση εφόσον είναι αποδεκτή, απαιτείται η ενδεδειγμένη τεχνική ανάλυση, αναμενόταν η αποδοχή των προτάσεων για την περαιτέρω επεξεργασία τους.
Όμως, αν και επανειλημμένα έκτοτε η κ. Ρεβέκκα Παυλάκη απευθύνθηκε προς το Δήμο Χανίων, δεν ορίστηκε καμία περαιτέρω συνάντηση, κάτι που προφανώς – παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί – αποδίδεται τελικά ως μη αποδοχή της όλης προσπάθειας.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Την κατάθεση της πρότασης Παυλάκη ακολούθησε η… απόλυτη σιωπή από μέρους του Δήμου προς την οικογένεια του αείμνηστου πολιτικού μηχανικού και στην τεχνική έκθεση αρχιτεκτονικής μελέτης που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων αποδεικνύεται ότι έχουν υιοθετηθεί ελάχιστα στοιχεία από την πρόταση Παυλάκη.
Το έργο “Ανάπλαση Δημοτικού Κήπου Χανίων” έχει υποβληθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Χανίων.
Στην τεχνική έκθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης γίνεται αναφορά στην ιστορικότητα του χώρου καθώς και στα χρόνια προβλήματα του Δημοτικού Κήπου.
Από εκεί και πέρα, οι δύο προτάσεις διαφοροποιούνται ριζικά ως προς την διαχείριση της πανίδας καθώς η μελέτη του Δήμου ουσιαστικά απομακρύνει (όπως ήδη έχει γίνει) οριστικά τα ζώα από τον Κήπο.

 

ΣΤΙΣ… ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ;

Παράλληλα, προβλέπεται η διάνοιξη μιας ακόμα εισόδου στον Κήπο από την οδό Χ. Πλουμιδάκη καθώς – όπως προκύπτει – εγκαταλείπεται η ιδέα ενοποίησης με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση προβλέπει:
• Βελτίωση υλικού επίστρωσης χωμάτινων διαδρόμων (φυσικό σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο)
•Ενιαία επίστρωση με συγκεκριμένο υλικό σε όλα τα πλατώματα που απαιτείται σκληρό υλικό (κυβόλιθος γύρω από το καφέ και το κέντρο περιβαλλοντικής πληροφόρησης, ενιαία πέτρινα πατήματα στις σκάλες, χυτό υλικό με τσιμέντο στις ράμπες).
• Απομάκρυνση των κρητικών αίγαγρων και όλων των πτηνών από τον κήπο και απόδοση του χώρου εκθέσεως σε νέες χρήσεις πρασίνου και παιχνιδιού (1.320 τμ για νέα παιδική χαρά για διαφορετικές ηλικίες, νέες καθιστικές γωνιές κ.τλ.) Ο χώρος της λίμνης γίνεται επισκέψιμος.
• Αλλαγή και βελτίωση της γεωμετρίας των παρτεριών και των διαδρομών κίνησης με ενοποιήσεις χώρων και οργάνωση νέων οδεύσεων για τα οχήματα συντήρησης.
• Δημιουργία νέων πράσινων μονοπατιών μέσα στα μεγάλα παρτέρια και νέος σχεδιασμός πράσινων φρακτών .
• Σύνδεση Κήπου με Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας (διάνοιξη νέας εισόδου με ράμπα και σκάλα οδός Χ.Πλουμιδάκη)
• Ανασχεδιασμός χώρων και αναβάθμιση οργάνων παιδικής χαράς: νέα όργανα στο όριο του υφιστάμενου χώρου, περιφραγμένος χώρος παιχνιδιού για μικρές ηλικίες, δυνατότητα δημιουργίας φυσικής παιδικής χαράς με κατάλληλο εξοπλισμό σε φυσικό έδαφος, νέος χώρος παιχνιδιού 1.320 τ.μ. γύρω από την λίμνη με παιχνίδια νερού • Αναδιάταξη του χώρου του φυτωρίου ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες συντήρησης του ίδιου του κήπου και με νέο θερμοκήπιο και χώρο πάγκων εργασίας, για οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολικές ομάδες.
• Διαμόρφωση των παρτεριών μπροστά και στο πλάι της παιδικής βιβλιοθήκης για τις εξωτερικές δραστηριότητές της.
• Νέος αστικός εξοπλισμός (παγκάκια , τραπεζόπαγκοι , καλαθάκια κ.τλ.).
• Εγκατάσταση νέων σημείων ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi spots).
• Χρωματισμοί και συντήρηση των υφιστάμενων περιφράξεων και μεταλλικών εισόδων.
• Κατασκευή νέου WC κοινού και ΑΜΕΑ στο υφιστάμενο κτίριο του κινηματογράφου.
Επίσης, προβλέπεται: απομάκρυνση της ξύλινης πέργκολας από την πλατεία μπροστά στο Καφέ για την ανάδειξη της όψης του ιστορικού κτηρίου (όπως όριζε και η πρόταση Παυλάκη), νέα χάραξη παραχωρούμενου χώρου τραπεζοκάθισμάτων, τοποθέτηση απλής ξύλινης πέργκολας με σκίαση από καραβόπανο ή ομπρέλες για την προστασία των πελατών (όπου δεν επαρκεί η σκίαση από τα υφιστάμενα δέντρα), απομάκρυνση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών από τον εξωτερικό χώρο του Καφέ και ανάδειξη του χώρου του πηγαδιού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξωτερικός χώρος συγκέντρωσης για τις δράσεις του κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και διαμόρφωση wc προσβάσιμων στους επισκέπτες στην υφιστάμενη εγκατάσταση του Δημοτικού κινηματογράφου.
Στη μελέτη περιγράφονται ακόμα παρεμβάσεις στο δίκτυο φωτισμού, εγκατάσταση βρυσών για τους επισκέπτες, νέο δίκτυο wi-fi κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Γιατί μας εκπλήσσει η μη αξιοποίηση της πρότασης Παυλάκη που μάλιστα είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την περιφέρεια?
    Έτσι δεν γίνεται πάντα?
    Οι δημότες δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν και ο Δήμος δεν απαντά στους δημότες!
    Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αλλάξουμε κάποτε?

  2. Δεν έχω λόγια.
    Από την μια μεριά χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι, ενεργοί πολίτες, που ενδιαφέρονται και είναι έτοιμοι να προσφέρουν έμπρακτα στην πόλη τους και στην κοινωνία και από την άλλη έχουμε μια Δημοτική Αρχή που “απαξιώνει” το ίδιο έμπρακτα όλη την γενναιοδωρία τους.
    Σχέδια επί σχεδίων από αναγνωρισμένους και καταξιωμένους στον τομέα τους δεν είναι ικανά μάλλον να συγκινήσουν τον… “παχύδερμο” μηχανισμό.
    Ας κάνουν αυτό που πρέπει ή ας συνεργαστούν στο κάτω κάτω με εξωτερικούς ειδικούς σε όλα τα στάδια τής παρέμβασης επειδή αυτοί κάποια στιγμή θα φύγουν αλλά τα έργα τους, καλά ή κακά, συγνώμη για την έκφραση, θα τα τρώμε στα μούτρα για πολλά χρόνια και το στίγμα που θα αφήσουν πίσω τους θα κρίνεται από τους κατοίκους αυτής τής πόλης, τωρινούς και μελλοντικους.
    Το πώς θέλουν να μείνουν στις μνήμες του Χανιώτικου πληθυσμού είναι στο χέρι τους.
    Ιδού η Ρόδος!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα