Ανυπέρβλητα κύματα… γραφειοκρατίας και μια θάλασσα… εγγράφων και αδειοδοτήσεων “πνίγει” τα σχέδια για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στα Χανιά.
Παρά του ότι η νομοθεσία τα τελευταία χρόνια “χαλάρωσε” σε κάποια σημεία, παραμένει ωστόσο πολύ αυστηρή κάνοντας πολύ δύσκολη την προσπάθεια Δήμων να προχωρήσουν σε αυτήν την φιλοπεριβαλλοντική – αναπτυξιακή προσπάθεια. Σε επίπεδο Νομού μετά από προσπάθειες ετών, πιο κοντά στο να δει να υλοποιείται ο στόχος βρίσκεται ο Δήμος Αποκόρωνα, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι βρίσκονται στα πρώτα βήματα.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Οι στρατιωτικές ζώνες και οι “απαγορευμένες” περιοχές έχουν βάλει εμπόδια στην προσπάθεια του Δήμου Πλατανιά να δημιουργήσει καταδυτικό πάρκο στα όρια του παρά του ότι έχουν γίνει προτάσεις και από ιδιώτη και από τον σύλλογο των “Φίλων του Βυθού”.
Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης ο Δήμος έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2017 για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή των Θοδωρού.
«Είχε έλθει στον Πλατανιά ο κ. Θ. Θεοδούλου ο προϊστάμενος της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων που έκανε μια έκθεση στο Υπουργείο Πολιτισμού, είχαμε συζητήσει με τον Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για τη διάθεση σκάφους του ώστε να βυθιστεί, ενώ είχαμε και ένα ενδιαφέρον από ντόπιο να προχωρήσει σε μια επιχειρηματική ενέργεια για καταδυτικό πάρκο. Είχαμε καταθέσει προτάσεις στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Πολιτισμό ζητώντας την άποψη τους ωστόσο ακολούθησε η πανδημία και όλα “πάγωσαν”» λέει ο κ. Μαλανδράκης.
Στην πρόταση του Δήμου Πλατανιά προβλέπονταν η δημιουργία καταδυτικού πάρκου σε μια έκταση 60 στρεμμάτων, σε απόσταση 30 μ. από την ακτογραμμή (από την ισοβαθή των 3-4 μέτρων).
Πάντως στον κόλπο των Χανίων ακόμα υπάρχουν περιορισμοί από την… “ψυχροπολεμική” περίοδο και έχουν να κάνουν με στρατιωτικά ζητήματα. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει προτάσεις από τους “Φίλους του Βυθού” για την αξιοποίηση των πολεμικών αεροσκαφών που βρίσκονται βυθισμένα στον κόλπο των Χανίων που μαζί με τη Μάχη της Κρήτης θα δημιουργούσαν μια ωραία ιστορία για τους φίλους των καταδύσεων χωρίς όμως αποτέλεσμα.
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Προσπάθειες από το 2014, δεκάδες εγκρίσεις από ένα σωρό υπουργεία και υπηρεσίες και απίστευτη γραφειοκρατία έχει αντιμετωπίσει ο Δήμος Αποκορώνου προκειμένου να δημιουργήσει καταδυτικό πάρκο στον Εμπρόσγυαλο. Η εκτίμηση του δημάρχου κ. Χαράλαμπου Κουκιανάκη είναι πως «πολύ σύντομα αναμένονται πολύ θετικές εξελίξεις μετά από προσπάθειες ετών.
Μπορώ να πω μόνο ότι ξεπεράστηκαν προβλήματα και δυσκολίες που ήταν ανυπέρβλητα. Το καταδυτικό πάρκο είναι ένα όραμα ζωής, ένα αναπτυξιακό έργο, πρωτοπόρο στην Ελλάδα που παράλληλα με τις πολιτιστικές διαδρομές ενισχύει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές στον τόπο μας».
Για το καταδυτικό πάρκο έχει εξασφαλιστεί η διάθεση από το Πολεμικό Ναυτικό δύο σκαφών που θα βυθιστούν σε αυτό και η κατασκευή 38 τεχνητών υφάλων από το ΕΛΚΕΘΕ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης. Στον δήμαρχο θέσαμε τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς άνθρωποι των καταδύσεων ως προς το σημείο που έχει επιλεχθεί για να γίνει το καταδυτικό πάρκο καθώς ο βυθός είναι αμμώδης και δεν υπάρχει μεγάλη παρουσία ψαριών κάτι που δεν θα προσελκύσει επισκέπτες. «Ο βυθός στον Εμπρόσγυαλο όταν εμπλουτιστεί με 38 τεχνητούς υφάλους του ΕΛΚΕΘΕ που θα αποτελέσουν καταφύγιο την θαλάσσια ζωή και βυθιστούν και τα δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού θα αλλάξει εικόνα και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει ένα από τα αγαπημένα σημεία για τους φίλους των καταδύσεων» απάντησε ο δήμαρχος.
ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Σε διαδικασία εκπόνησης μελέτης που θα τα κατατεθεί στα συναρμόδια υπουργεία βρίσκεται ο Δήμος Χανίων. Όπως μας δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Τσουπάκης το θέμα το χειρίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Το καταδυτικό πάρκο χωροθετείται και αυτό ανοικτά των Θοδωρού (σχετική απόφαση είχε παρθεί και στο δημοτικό συμβούλιο την εποχή της δημαρχίας Βάμβουκα). Σημειώνεται πάντως ότι άτυπα εδώ και χρόνια -λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από φίλους του βυθού- οι επαγγελματίες των καταδύσεων αξιοποιούν το θαλάσσιο χώρο του Καλαθά και τα υποθαλάσσια σπήλαια για επισκέψεις.