Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Eμβολιασμός: η διαδικασία και οι δόσεις στην Ελλάδα

Με τις τόσες πολλές δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν στη χώρα μας τις προσεχείς εβδομάδες από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες το σκηνικό αλλάζει άρδην και για αυτούς που περιμένουν το εμβόλιο πώς και πώς αλλά και όλους εκείνους που συνεχίζουν να το αμφισβητούν ή αρνούνται να το κάνουν.

Πρόκειται πάντως μια μια νέα εποχή, μια καινούργια μέρα που ξημερώνει, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια τα αποτελέσματα των εμβολιασμών.
Για τους δύσπιστους, ο δρόμος μπορεί να είναι ακόμη μακρύς. Για όλους εκείνους που περιμένουν να ανασάνουν και να απαλλαγούν από τον φόβο και τον πανικό, οι μέρες μέχρι τον εμβολιασμό μετριούνται με αγωνία.
Άσχετα όμως με το τι αισθάνεται ο καθένας και τι ιδεολογία κουβαλά, ο εμβολιασμός είναι προ των πυλών. Είναι μία διαδικασία που θα ακολουθηθεί με βάση την προτεραιότητα στους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.
Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε πως θα γίνει η όλη διαδικασία.
Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, η Ελλάδα παραλαμβάνει 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

 

Στο 31ο επεισόδιο, περπατάμε σε (φωτισμένες) καθιζήσεις, δίνουμε παράταση στο πολεοδομικό σχέδιο και σπάμε ρόδια για να διώξουμε την γρουσουζιά του 2020.

 

 

Κριτήρια προτεραιότητας

Τα κριτήρια με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό είναι:
◆ Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση: Έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση
◆ Το δεύτερο κριτήριο, είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από την έκθεση στον ιό είναι οι υγειονομικοί.
◆ Το τρίτο κριτήριο, είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και των χρονίως πασχόντων.
Σε αυτή την προτεραιοποίηση, δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες, είναι ήπια και σπάνια έχει μια σοβαρότητα.

Αλλεργίες

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (CDC) αλλά και την αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις.

Παραλαβή εμβολίων – αριθμοί

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως πληθυσμού κάθε χώρας.
Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ στη συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.
Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της Moderna, που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της AstraZeneca, που αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο και υπάρχει η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα έχουμε 500.000 δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο.
Επίσης, σε αυτές όταν έχουμε τις εγκρίσεις θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

Εμβολιασμός

Στις 4 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.
Με βάση τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Πώς ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού – τρόποι

◆ Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρχεται αυτόματο μήνυμα, εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού του, άρα είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη και κυρίως να γράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.
◆ Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, τότε θα μπορεί να κλείσει ραντεβού.
◆ Για όσους θέλουν, είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα φαρμακεία της γειτονιάς ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα