Ο χρόνος “τρέχει” και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να “κλείσει” μεγάλες εκκρεμότητες, ώστε να μην απειληθεί η εκταµίευση των 750 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, είναι ασφυκτικές.
Οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο εντείνονται, όπως και οι προειδοποιητικές βολές προς την Αθήνα καθώς το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαρτίου πλησιάζει.
Πέρα από τον στόχο της εκταµίευσης, η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει και ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες εκδόσεις ομολόγων από το ∆ημόσιο και να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά.
Γι’ αυτό και λαμβάνει, σαφώς, υπόψη της τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που “έχουν μείνει πίσω”, με έμφαση στο θέμα του διάδοχου πλαισίου για τον νόμο Κατσέλη και το πλαίσιο διαχείρισης των προβληματικών τραπεζικών δανείων.
«Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς και τα ανοικτά ζητήματα είναι συγκεκριμένα», είπε μόλις χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Ομως δεν μπορώ να σας απαντήσω σήμερα τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup».
Και μπορεί ο Κ. Ρέγκλινγκ να μην γνωρίζει, ωστόσο είναι σίγουρο, ότι μία… γεύση, θα την πάρουμε με τη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα, στις 27 Φεβρουαρίου.