Με κλειστές τις πόρτες για τα τοπικά Μ.Μ.Ε. αυτοδιοικητικοί και βουλευτές των Χανίων συζήτησαν χθες το προσφυγικό ζήτημα. Η κλειστή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τη μετεγκατάσταση 2.000 προσφύγων στην Κρήτη. Οι δήμαρχοι του Νομού Χανίων παρέπεμψαν το θέμα στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις για τη μορφή και το μέγεθος των δομών φιλοξενίας, αλλά και σαφείς κυβερνητικές εγγυήσεις επί του θέματος. Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη, ανοιχτή αυτή τη φορά, με τους επαγγελματικούς φορείς των Χανίων οι εκπρόσωποι των οποίων εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι με την έλευση οποιουδήποτε πρόσφυγα ή μετανάστη στο νησί, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε καταστροφή για τον τουρισμό και θα δημιουργούσε κλίμα ανασφάλειας στους ξένους επισκέπτες.
Οι χθεσινές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Χανίων έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Χανίων Τ. Βάμβουκα. Στην πρώτη σύσκεψη, που ήταν κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους, συμμετείχαν πέραν του κ. Βάμβουκα, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Β. Βαγιωνάκη και Α. Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης, οι δήμαρχοι Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης, Κισάμου Θ. Σταθάκης, Καντάνου – Σελίνου Α. Περράκης, Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, Σφακίων Γ. Ζερβός και Γαύδου Ε. Καλλίνικου. Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων αμέσως μετά τη συνάντηση οι δήμαρχοι ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις από μέρους της κυβέρνησης για το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Κρήτη, εκφράζοντας απορίες για το τι είδους δομές επιζητεί η κυβέρνηση να δημιουργηθούν (ανοιχτού ή κλειστού τύπου, μεγάλες ή μικρές κ.λπ.).
Πάντως, όλοι τάχθηκαν κατά της δημιουργίας μεγάλων δομών (hot spot) και αρκετοί ήταν εκείνοι που αναφερόμενοι στους κυβερνητικούς χειρισμούς έκαναν λόγο για «προχειρότητα». Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των αυτοδιοικητικών, δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, ενώ αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί στην ολομέλεια της Π.Ε.Δ. Κρήτης, η οποία, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να συνεδριάσει τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή αρχές της επόμενης.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ο βουλευτής Α. Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε το προσφυγικό ως μια «άσκηση σύμπνοιας και ωριμότητας» για την Κρήτη. «Τα 2.000 άτομα και το είδος των εγκαταστάσεων δεν είναι τέτοιο που θα πρέπει να βάζει σε αμφιβολίες, κινδυνολογίες και καταστροφολογία τον πληθυσμό. Είναι ένα σχετικά μικρό νούμερο που οι 4 Νομοί της Κρήτης μπορούν να το διαχειριστούν», σημείωσε και κάλεσε όλους τους παράγοντες και τις πολιτικές δυνάμεις να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση και ότι υπάρχει ο κίνδυνος μέσα από την καταστροφολογία να υπάρξει ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Η βουλευτής Β. Βαγιωνάκη ερωτηθείσα για τον αριθμό των δομών στην Κρήτη ανέφερε ότι «είναι δεδομένο ότι πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες δομές σε μικρότερες (…) οι οποίες μπορούν πιο ανθρώπινα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα». «Είμαστε υπέρ των ανοιχτών, μικρών δομών και δεν συζητάμε φυσικά για hot spot», επεσήμανε, ενώ αναφερόμενη στις αντιδράσεις της Ένωσης Ξενοδόχων μίλησε για «υπερβολικούς φόβους».
Ο ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κανένας μας δεν εκφράστηκε αρνητικά για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όλοι έχουμε βιώσει ως πολίτες αυτής της χώρας αυτό το φαινόμενο και είμαστε συμπαραστάτες συμμέτοχοι και αλληλέγγυοι. Αυτό που δεν θέλει σχεδόν κανένας είναι γκέτο που υπάρχουν στην άλλη Ελλάδα». Τόνισε ακόμα ότι η δημιουργία μεγάλων δομών θα λειτουργούσε καταστροφικά για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ αναφέρθηκε και σε επιφυλάξεις που εκφράστηκαν αναφορικά με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσφύγων κ.ά.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας, αφού επεσήμανε ότι ο αριθμός των 2.000 ατόμων είναι ένας αριθμός που η Κρήτη μπορεί να απορροφήσει χωρίς προβλήματα, συμπλήρωσε: «Το 2015 ως Δήμος διαχειριστήκαμε 5 “κύματα” μεταναστών που έφτασαν στη νότια Κρήτη και ουδείς κατάλαβε τίποτα. Γιατί; Γιατί η διαχείριση που κάναμε ήταν αθόρυβη και η καλύτερη δυνατή. Αυτό λοιπόν που αναδεικνύεται είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι οι 2.000 άνθρωποι σε ένα νησί που έχει περίπου 700.000 κατοίκους και δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών. Το πρόβλημα είναι στο πώς θα διαχειριστούμε το θέμα». Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει υπερβολικός θόρυβος για το θέμα και να παρασυρθούν οι φορείς από φωνές φανατισμού. Τόνισε δε ότι οι διευκρινίσεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι για μικρές, ανοιχτές δομές που θα καλύπτονται τα έξοδά τους από το κράτος. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα ζητηθούν και επιπλέον διευκρινίσεις. Ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει πρωτίστως να τοποθετηθεί επί του θέματος η ολομέλεια της Π.Ε.Δ. Κρήτης και να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό για τον σχεδιασμό που έχει γίνει σε επίπεδο χώρας. «Να μας πουν ποιος είναι σχεδιασμός για ολόκληρη τη χώρα γιατί μιλάμε για μόνιμη διαβίωση και δεύτερον επειδή το κράτος έχει τις εκτάσεις να μας πει τι έχει στο μυαλό του και εμείς ως Δήμοι να έρθουμε στη συνέχεια να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση», ανέφερε. Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης άφησε αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό κάνοντας λόγο για «προχειρότητα» και υποστήριξε ότι ο Αποκόρωνας δεν ενδείκνυται για δομές φιλοξενίας 300-500 ατόμων. Ωστόσο, πρότεινε οι πρόσφυγες να απασχοληθούν στην ενδοχώρα με επιδοτούμενα προγράμματα ώστε να προσφέρουν στην τοπική οικονομία. Ο δήμαρχος Κισάμου Θ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις ευθύνες των ισχυρών χωρών που με τους χειρισμούς τους προκάλεσαν τα προσφυγικά κύματα ζητώντας τώρα από τους δημάρχους να λύσουν το θέμα της φιλοξενίας. «Είμαι έντονα προβληματισμένος. Δεν υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση. Θα φέρουν και θα αφήσουν εδώ στο έλεος των Κρητικών αυτούς τους ανθρώπους που δεν ξέρουμε αν θα είναι 2.000. Σίγουρα οι Κρήτες είναι φιλόξενοι και θα καταβάλλουν τα δέοντα, αλλά δεν είναι αυτή λογική», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η λύση του προβλήματος θα είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να πάει ο κόσμος εκεί που επιθυμεί. Τέλος, οι δήμαρχοι Καντάνου – Σελίνου Α. Περράκης και Σφακίων Γ. Ζερβός τόνισαν ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να δεσμευτούν για κάτι αν δεν υπάρξουν περισσότερες εξηγήσεις από μέρους της κυβέρνησης.
Η ΝΔ
Στο μεταξύ, τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης για το μεταναστευτικό, το συντομότερο δυνατόν, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων ζητούν από τον περιφερειάρχη Κρήτης, μέσω κοινής επιστολής, ο γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηράκλειου Λ. Αυγενάκης, ο βουλευτής Λασιθίου και πρώην πρόεδρος του κόμματος Γ. Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνης και τομεάρχης εξωτερικών Γ. Κεφαλογιάννης, τα μέλη της πολιτικής επιτροπής από τους τέσσερις Νομούς του νησιού και οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Κρήτης της ΝΔ. Στην επιστολή τους, που κοινοποιείται στους 4 δημάρχους της Κρήτης που συμμετείχαν πρόσφατα στη σύσκεψη στην Περιφέρεια υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, εξαπολύουν βολές κατά της κυβέρνησης.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Τη σύγκληση «άμεσα ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των τοπικών και πολιτειακών φορέων της Κρήτης για την πληρέστερη πληροφόρηση όλων των γεγονότων που έχουν μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα και αφορούν το εν λόγω θέμα» ζητά και το ΠΑΣΟΚ Χανίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες. «Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα ευαίσθητο ζήτημα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας και οι όποιοι χειρισμοί αυτού του ζητήματος απαιτούν ξεκάθαρους χειρισμούς και όχι επιπολαιότητα και προχειρότητα», αναφέρει και τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «είναι ιδιαιτέρα ανησυχητικό δε το γεγονός ότι μεσούσης της τουριστικής περιόδου η κυβέρνηση δημιουργεί σε μια περιοχή όπως η Κρήτη ανησυχία και προβληματισμό».
Επαγγελματικοί φορείς
Αμέσως μετά τη σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς φορείς ο κ. Βάμβουκας συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων που τους ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχαν οι δήμαρχοι των μητροπολιτικών Δήμων της Κρήτης με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα στο Ηράκλειο. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους με τη φιλοξενία προσφύγων στα Χανιά και την Κρήτη. Ειδικότερα ο πρόεδρος τους Ε.Β.Ε.Χ. Γ. Μαργαρώνης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κάποιος από τους πρόσφυγες που θα έρθουν να εμπλέκεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις και πρόσθεσε ότι ήδη η συζήτηση που γίνεται για την έλευση των προσφύγων στην Κρήτη έχει ξεφύγει από τα τοπικά όρια κι έχει προκαλέσει ζημιά στον τουρισμό. «Δεν μπορώ να το καταλάβω, επειδή έχει “πληγωθεί” η υπόλοιπη χώρα να “πληγωθούμε” κι εμείς;», σχολίασε και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε οποιαδήποτε βοήθεια (φάρμακα, τρόφιμα κ.λπ.) αρκεί να μην έρθουν εδώ». Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μ. Γιαννούλης χαρακτήρισε «καταστροφική» μια τέτοια προοπτική για τον τουρισμό και υπογράμμισε ότι «το θέμα πρέπει να κλείσει άμεσα» κι ότι «η Κρήτη δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος». Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χανίων Γ. Παυλάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρξουν επεισόδια και δημόσιες διαμαρτυρίες από μέρους των προσφύγων που θα χαλάσουν την εικόνα της Κρήτης και τη βιομηχανία του τουρισμού, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς Π. Κλειδαράς τόνισε ότι υπάρχει το ρίσκο να χαθεί η ασφάλεια που αποτελεί ένα βασικό κριτήριο για τους ξένους επισκέπτες που επιλέγουν την Κρήτη. Εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων ο Α. Γελασάκης υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα ρατσισμού και ξενοφοβίας. «Είμαστε αναγκασμένοι να πούμε “όχι, να μην έρθει κανείς” γιατί δεν μπορούμε να βασιστούμε στην προχειρότητα και την ανοργανωσιά», σημείωσε εκφράζοντας επιφυλάξεις για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αποστάσεις από τη θέση των εκπροσώπων των άλλων επαγγελματικών φορέων εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Ν. Βουρλάκης που δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση καθώς βρίσκεται εκτός Κρήτης. «Όλοι ξέρουμε ποιες είναι οι αιτίες του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Εμείς δεν συμφωνούμε με το να φέρουν μετανάστες από άλλα μέρη της Ελλάδας εδώ, όμως αν έρθουν εδώ από τη Λιβύη, τη Συρία επιβάλλεται να τους φιλοξενήσουμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες μέχρις ότου η Ε.Ε. τους παρέχει αυτό που έχει υπογράψει, δηλαδή να τους επιτρέψει να μεταβούν στους τόπους που επιθυμούν» ανέφερε ο κ. Βουρλάκης.