Μπήκε για τα καλά ο Μάης και προχωράει ακάθεκτος στ’ ατέρμονο μονοπάτι του χρόνου, στολίζοντας πιο πολύ το πολύχρωμο χαλί της φύσης, συμπληρώνοντας θα έλεγε κανείς τα κενά που δεν πρόλαβε να τα καλύψει ο αδελφός του ο Απρίλης, ο χαϊδεμένος γιος της Άνοιξης, όπως τον αποκαλούν οι ποιητές.
Τώρα, σιγά – σιγά, το ένα κατόπιν του άλλου, ανθίζουν και τα διάφορα οπωροφόρα δέντρα για να δέσουν και κείνα με τη σειρά τους τους καρπούς τους για την διαιώνιση του είδους τους, συμβάλλοντος και αυτά στο να παραμείνει σταθερή η αλυσίδα της ζωής. Έτσι πρόσταξε ο Μεγαλοδύναμος να είναι ο κύκλος της ζωής εδώ στον πεντάμορφο που ζούμε πλανήτη, τη Γη μας.
Αυτός όμως ο περίπλοκος στολισμός των βουνών και των κάμπων μας δε θα κρατήσει για πολύ χρόνο ακόμα. Κάποια μέρα θα ροδίσει και η ανατολή του θεριστή και σιγά – σιγά ο ρήγας του ουρανού θα θερμάνει όλο και περισσότερο τις ζείδωρες ακτίνες του, ώσπου κάποια μέτρα θα ξεράνουν το πλουμιστό χαλί, η φύση θα πάρει το χρυσοκίτρινο χρώμα της, κάτι που θα σημαίνει ότι όπου κι αν βρισκόμαστε θα καραδοκεί ο κίνδυνος της όποιας πυρκαγιάς με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κι είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο, από καταβολής κόσμου, ο άνθρωπος θρηνεί, εκτός από την καταστροφή αμέτρητων υλικών αγαθών, θρηνεί και το χαμό πολύ μεγάλου αριθμού ζώων της πλούσιας πανίδας, αλλά το χειρότερο απ’ όλα θρηνεί και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Γι αυτούς τους λόγους πήρα στα χέρια μου την αγαπημένη μου πένα, αγαπητοί μου φίλοι, να υπενθυμίσω και να επισημάνω τους κινδύνους που, αν λάβουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα, μπορούμε ν’ αποφύγουμε τον ερχομό τους. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν».
Μπορούμε από τώρα να προβούμε σε διάφορες ενέργειες για να γλυτώσουμε πάρα πολλά από το ξέσπασμα της αδυσώπητης πύρινης λαίλαπας. Αν π.χ. καθαρίσουμε το μέρος γύρω – γύρω από το εξοχικό μας απομακρύνοντας τα όποια εύφλεκτα υλικά (ξερά χόρτα, καυσόξυλα, παλιά έπιπλα κλπ) είναι σίγουρο ότι θα τα γλιτώσουμε το σπίτι μας ή τη στάνη μας κλπ.
Τώρα, αν τοποθετήσουμε και μια βρύση με ένα αρκετά μεγάλο σε μήκος λάστιχο ενσωματωμένα πάνω της, αυξάνονται πολύ περισσότερο οι πιθανότητες κατάσβεσης, αφού θα έχουμε την δυνατότητα να σβήσουμε την πυρκαγιά στην αρχή της εκδήλωσής της.
Βέβαια, πολλά, πάρα πολλά, είναι εκείνα που πρέπει να ξέρουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε σωστά και αποτελεσματικά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, αλλά ο χώρος της εφημερίδας που έχω στην διάθεσή μου είναι πολύ λίγος και δεν μου το επιτρέπει να επεκταθώ περισσότερο. Όμως, ως απόμαχος πυροσβέστης, η τεράστια πείρα που αποκόμισα υπηρετώντας στο Π.Σ. και που την κουβαλάω μαζί μου, μου επιτρέπει να σας πω και τα πιο κάτω αγαπητοί μου αναγνώστες.
Για να μάθετε πολύ περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες, ζωτικής σημασίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση της όποιας πυρκαγιάς, ο καλύτερος τρόπος είναι η επίσκεψή σας στην πυροσβεστική και η συνομιλία σας με τους πυροσβέστες μας. Εκεί είναι, στους σταθμούς τους και περιμένουν, άγρυπνοι φρουροί μας, όλο το εικοσιτετράωρο. Και σας καρτερούν να σας απαντήσουν υπεύθυνα στις όποιες ερωτήσεις εσείς τους κάνετε για την καλύτερη πρόληψη και την σωστότερη αντιμετώπιση της όποιας πυρκαγιάς. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι, οι πυροσβέστες μας έχουν πολλά να σας διδάξουν, όχι μόνο για τις πυρκαγιές αλλά θα σας μάθουν πως πρέπει να αντιμετωπίσετε έναν τραυματισμένο συνάνθρωπό μας αν εμπλακείτε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, τι πρέπει να κάνετε όταν εγκλωβιστείτε στον ανελκυστήρα κ.α. χρήσιμα πράγματα για τα μικροατυχήματα που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτά. Θα σας υποδείξουν με ποιον τρόπο πρέπει να τους ειδοποιήσετε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη πρόσβασή τους στον τόπο του όποιου συμβάντος, για την καλύτερη προετοιμασία τους και την πιο σωστή αντιμετώπισή του. Εκεί είναι… σας περιμένουν!
Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω τα πιο κάτω: Είναι αλήθεια ότι τα Μ.Μ.Ε., στους διάφορους επιστήμονές μας, γιατρούς πολλών ειδικοτήτων, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κλπ, διαθέτουν – και πολύ καλά κάνουν – πολύ χρόνο να πούνε στους συνανθρώπους τους τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν για την καλύτερη υγεία τους, πότε πρέπει να τους επισκεφθούμε και ένα σωρό χρήσιμες άλλες πληροφορίες μας δίνουν. Για τους πυροσβέστες όμως ο χρόνος που διαθέτουν είναι σχεδόν μηδενικός. Οι αφανείς αυτοί ήρωες έχουν πολλά να μας διδάξουν, ειδικότερα σήμερα που η αλματώδης τεχνολογία έχει εφεύρει και διαθέτει πάρα πολλά καινούργια εύφλεκτα υλικά, που καθημερινά τα χρησιμοποιούμαι δίχως να γνωρίζουμε τίποτα απολύτως για το πόσο επικίνδυνα είναι. Κι ερωτώ: Αν δεν μας μάθουν εκείνοι, που έχουν σπουδάσει στις σχολές τους, ποια είναι η σωστή αντιμετώπισή τους, ποιος θα μας ενημερώσει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους τους; Υπάρχουν συνάνθρωποί μας – και κλείνω μ’ αυτό το σημερινό μου άρθρο -που στην εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν έναν πυροσβεστήρα. Δεν πρέπει να μάθουν;