Μέσα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ε.Ε. αφορούν κάθε χώρα και κάτοικο της Γηραιάς Ηπείρου. Τα προβλήματα είναι περίπου κοινά για τους εργαζόμενους και τους νέους και από κοινού, κατά μία έννοια, πρέπει να αναζητηθούν λύσεις.
Ως εκ τούτου, οι ευρωκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες, είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
Τα μηνύματα δεν είναι… ευχάριστα, καθώς η ανεργία, η φτώχεια, οι σύγχρονες ανασφάλειες, ταλανίζουν τις κοινωνίες και ιδιαίτερα τη νεολαία και αν δεν εξευρεθούν λύσεις, το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο.
Αραγε, οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν αλλαγές που να υπηρετούν τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία και σε τελική ανάλυση τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε. ή θα επιμείνουν σε πολιτικές που ευνοούν την άνοδο ακραίων κομμάτων και του… λαϊκισμού; Μέχρι τώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς ενώ από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και τις αποφάσεις που θα ακολουθήσουν θα φανεί προς τα πού οδηγείται η Ευρώπη. Γιατί αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις ιδρυτικές της αρχές και να επικεντρώνεται σε πολιτικές οικονομικής λιτότητας που ευνοούν την περαιτέρω άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
Οι κοινωνίες -και ειδικά η ελληνική που έχει υποφέρει από τα μνημόνια- ζητούν αξιοπρεπή ζωή. Μόνο η εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών θα φέρει την Ε.Ε. πιο κοντά στις κοινωνίες.