– (Oι χιονισμένες Μαδάρες) Είναι ένα βουνό περήφανο που φτιάχνει και περήφανους ανθρώπους (φωτ.)… Πολύ σωστά από την παρούσα κυβέρνηση, “Τα Λευκά Όρη (Κρήτη), ο Ταΰγετος (Πελοπόννησος), το Σάος στη Σαμοθράκη, η Τύμφη και ο Σμόλικας στην Πίνδο (Ήπειρος) και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία εφεξής θα θεωρούνται “απάτητα βουνά” και θα προστατεύονται με ειδικό καθεστώς από κάθε είδους εκμετάλλευση. Σ’ αυτά θα απαγορεύεται ουσιαστικά κάθε παρέμβαση που θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους… Τα Λευκά όρη (επίσημη ονομασία της οροσειράς Μαδάρες), αν τα δεις στο γεωφυσικό χάρτη του νομού Χανίων, εκτείνονται σε τεράστια έκταση που αρχίζει ανατολικά από την Ασή Γωνιά και φτάνει δυτικά μέχρι την επαρχία Σελίνου. Μετρημένες και χιλιοτραγουδημένες πενήντα δυο κορυφές τους (φωτ.) που έχουν ύψος πάνω από 2000 μέτρα. Θα μας αντικρίζουν, έτσι ψηλά που βρίσκονται, με λίγη περιφρόνηση εμάς τους καμπίσιους, τους πεδινούς και τους παραθαλάσσιους! Οι Μαδάρες είναι αιωνόβιες, εμείς είμαστε οι περαστικοί. Και κάθε χειμώνα με το χιόνι, όπως καληώρα, έρχονται πιο κοντά μας: με το κρύο, τα χειμερινά αθλήματα, τις εκδρομές του Ορειβατικού, την ιστορία τους. Αξιολάτρευτα, πάντα αξιοσέβαστα, πανέμορφα.
– (Χειμωνιάτικος χαιρετισμός):
– Καλώς τες, μοβ και κόκκινες, χανιώτικες παπαρούνες (φωτ. κάτω δεξιά) τ’ Ακρωτηριού, που γίνατε πια σπάνιο είδος με τα τόσα πάρκινγκ στ’ αεροδρόμιο!
– Καλώς τηνε τη θαλπωρή του χειμωνιάτικου ήλιου που δυο ημέρες κρύβεται και πέντε μάς ζεσταίνει, και μαχμουρλίδικα “σηκώνει” την κάθε μέρα με ένα εκτυφλωτικό φως, πέρα για πέρα αναζωογονητικό (φωτ. αριστερά).