– (“Ερυθρός Σταυρός”, παράρτημα Χανίων) Αν υπάρχει μια συλλογικότητα που εργάζεται εντατικά και άοκνα (εξίσου με πολλές άλλες) στα Χανιά, αθόρυβα και αποτελεσματικά σε πολλούς και ποικίλους ανθρωπιστικούς τομείς, αυτή είναι ο “Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός” (παράρτημα) Χανίων. Δεν θα μιλήσουμε για την ουσιαστική προσφορά των τομέων του. Θα αναφερθούμε όμως, τόσο στην αθρόα συμμετοχή του κόσμου στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., όσο και σε μερικά υπερδραστήρια μέλη του πυρήνα του που ανέδειξαν το παράρτημα Χανίων ως ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Τονίζουμε επίσης ότι, εν καιρώ πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας όλων μας, με την εθελοντική προσφορά εργασίας πολλών μελών του, ανακανίστηκε και ομόρφηνε το νεοκλασικό κτήριο στη Νεάρχου (φωτ. 1) που ήδη είναι ιδιοκτησία του.
– (Προμαχώνας) Ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, ευρισκόμενο μάλιστα στο κέντρο της, είναι ο ενετικός προμαχώνας. Ανεβαίνοντας κανείς στην κορυφή του έχει μια πανοραμική θέα των Χανίων.
Χρόνια τώρα συζητιέται ο ευπρεπισμός και η τουριστική του αξιοποίηση. Δυστυχώς, αντ’ αυτών, ο περιξ χώρος καταλαμβάνεται από τροχοφόρα που παρκάρουν παράνομα (φωτ. 2), ο φωτισμός τη νύχτα είναι ανύπαρκτος, ενώ και τα σκουπίδια δεν λείπουν.