Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εν Συντομία Στοχασμοί… σε β’ πρόσωμπο

Αυτοεκτίµηση

 

Άλλο ένα πρόσφατο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σόκαρε ξανά και «έβαλε φωτιά» σε τηλεοπτικές εκποµπές και σε δελτία ειδήσεων. Εκείνος, ο σύζυγος και θύτης, σπουδαίος ποινικολόγος… κι εκείνη, η σύζυγος και θύµα, καταξιωµένη δικηγόρος… Ακούστηκαν και συνεχίζουν να ακούγονται πολλά, από επώνυµους και µη και από ειδήµονες και µη. Τι κι αν λέγονται όµως διάφορα και τι κι αν ο θύτης και το θύµα είναι πολύ γνωστά πρόσωπα; Το αποτέλεσµα είναι ακριβώς το ίδιο θλιβερό και έχει εξίσου τις ίδιες ολέθριες συνέπειες που έχουν όλα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που βγαίνουν συνεχώς, ραγδαία και καταιγιστικά στο φως, εδώ και ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα.
Η επιστήµη της ψυχολογίας, έχει ασχοληθεί εκτενώς µε το θέµα της ενδοοικογενειακής βίας και µεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο δράστης – θύτης – σύντροφος – σύζυγος, συνήθως, εκµεταλλεύεται τη συναισθηµατική κατάσταση του θύµατος, αισθάνεται ισχυρότερος και  ελέγχει τις κινήσεις της γυναίκας – συζύγου – συντρόφου. Την αποµονώνει κοινωνικά, της δηµιουργεί σύµπλεγµα κατωτερότητας και έπειτα προχωρεί σε εκβιασµούς, απειλές και βία. Αυτή η στάση καταβάλλει ψυχολογικά το ήδη αποδυναµωµένο συναισθηµατικά θύµα και αισθάνεται αδύναµο να διαφύγει και να ανταπεξέλθει σε µια νέα πραγµατικότητα. Επιπλέον, η επικρατούσα αρχή «τα εν οίκο µη εν δήµω» προκαλεί στα θύµατα, αισθήµατα ντροπής και φόβου. Έτσι, δεν τολµούν να δηµοσιοποιήσουν τη βίαιη συµπεριφορά που βιώνουν. Από την άλλη, τα κοινωνικά πρότυπα επιτάσσουν τη συγκαταβατικότητα και την ανεκτικότητα παραµερίζοντας τις αξίες αυτοσεβασµού και αυτοεκτίµησης». Αυτοεκτίµηση: ο βαθµός εκτίµησης που έχει κάθε άτοµο για τον εαυτό του και τα ανάλογα συναισθήµατα που προκύπτουν από αυτήν.  Έρευνες έχουν δείξει ότι, οι γυναίκες σύντροφοι – σύζυγοι θύµατα, είναι στην πλειοψηφία τους άτοµα µε περιορισµένη αυτοεκτίµηση. ∆ιακρίνονται από αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, αίσθηµα µειωµένης αξίας και υποτιµηµένων ικανοτήτων, µε συνέπεια να συµβιβάζονται και να δέχονται παθητικά, προσβλητικές συµπεριφορές. Κι έτσι όπως νιώθουν, οδηγούνται στην ανοχή µιας κακοποιητικής σχέσης, καθώς και στη συνήθεια µιας επώδυνης καθηµερινότητας. Όσον αφορά τη συντροφική τους σχέση, πρεσβεύουν αυτό το… «τα εν οίκο µη εν δήµω» και ακολουθούν πιστά, ό,τι ορίζουν τα κοινωνικά πρότυπα. ∆ηλαδή, συγκαταβατικότητα και ανεκτικότητα. Έτσι βρίσκουν οι θύτες σύντροφοι – σύζυγοι, πρόσφορο έδαφος και δρουν κακοποιητικά. Η αυτοεκτίµηση και νοµίζω θα συµφωνήσεις, είναι σπουδαίο χάρισµα και αναπόσπαστο κοµµάτι µιας ολοκληρωµένης προσωπικότητας. Η καταπολέµηση της αρνητικής σκέψης για τον εαυτό, η αγάπη για όλα όσα ο καθένας είναι ως ανθρώπινη οντότητα, η ανάπτυξη της αποφασιστικότητας και η πίστη στις ικανότητες µας, οδηγούν στην υψηλή αυτοεκτίµηση. Η υψηλή αυτοεκτίµηση δε θα καταπολεµήσει από µόνη της την ενδοοικογενειακή βία. Είναι βέβαιο όµως, πως  γυναίκες σύντροφοι – σύζυγοι µε καλύτερη αυτοεικόνα, υψηλή αίσθηση αυτοσεβασµού και πίστης στον εαυτό τους, στην αξία τους και στις ικανότητές τους, θα αντιµετωπίσουν δυναµικά τις κακοποιητικές συµπεριφορές, θα ξεφύγουν ευκολότερα από µια επίπονη κακοποιητική κατάσταση και βήµα βήµα, θα οδηγηθούν σε πιο υγιείς κοινωνικές, οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις.
Εν τέλει, η υψηλή αυτοεκτίµηση, λειτουργεί σαν ασπίδα και σαν τείχος προστασίας σε κάθε παράνοµη, βίαιη (λεκτική ή σωµατική) στάση και συµπεριφορά από όποιον κι αν προέρχεται και οδηγεί, σε πιο ισχυρή συναισθηµατική και ψυχική υγεία. Είναι εκείνη που δίνει τη δύναµη στο άτοµο να πει στον κακοποιητικό άλλο, ρητά και κατηγορηµατικά… «∆ε σου επιτρέπω!». Τα συµπεράσµατα…δικά σας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα