Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Περίοδος νηστείας, προσευχής και κατάνυξης…
«Η καθιέρωση της Μ. Τεσσαρακοστής ως περιόδου αυστηρής νηστείας και πνευματικής προπαρασκευής των πιστών πριν από το σταυροαναστάσιμο Πάσχα, οφείλεται αναμφίβολα στην ανάγκη των πρώτων Χριστιανών να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ίδιου του Ιησού Χριστού, ο οποίος πριν αρχίσει τη δημόσια δράση Του προετοιμάσθηκε στην έρημο και νήστευσε για σαράντα ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του διαβόλου». (Ματθ. δ´ 11).
Αν ασχολείσαι με την πνευματική σου αναγέννηση, μήπως έχεις διαπιστώσει, ότι η νηστεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις πόσο πολύ προσκολλημένος είσαι στην ικανοποίηση των επιθυμιών σου; Πόσο δέσμιος είσαι των απλών καθημερινών συνηθειών, που επιτακτικά σε αναγκάζουν να τις ακολουθείς και πόσο έχεις χάσει την ελευθερία σου, προσπαθώντας να τις ικανοποιήσεις; Μήπως η νηστεία σού «δείχνει», πόσο έχεις χάσει τη δυνατότητα να κοιτάς στη «σωστή κατεύθυνση» και στα ουσιαστικά και σημαντικά και πόσο σε απασχολούν τα εφήμερα και τα ανούσια; Μήπως η νηστεία γενικότερα και ειδικότερα, σε κάνει να καταλάβεις, ότι είναι ένα γύμνασμα και δεν είναι αυτοσκοπός; Μήπως διαπιστώνεις ότι είναι καλό να γίνεται, γιατί ενδυναμώνεις τον εαυτό σου και μαθαίνεις να αντιστέκεσαι σε πολλές άλλες «πονηρές» προκλήσεις, όταν πετυχαίνεις να κρατηθείς μακριά από τις απολαύσεις του φαγητού; Μήπως η στέρηση σε οδηγεί σε “εκτίμηση”;
Κι αυτό το συνειδητοποιείς, όταν με το τέλος της νηστείας, διαπιστώνεις, με τι ένταση χαίρεσαι όλα όσα, γευστικά, είχες στερηθεί; Μήπως όσο απέχεις από τις διατροφικές σου απολαύσεις, έχεις την ευκαιρία να ασχολείσαι με την καθαρότητα του πνεύματος, με πράξεις ανώτερου πνευματικού περιεχομένου και να αγγίζεις τα ανώτατα επίπεδα της διανόησης με την προσευχή και την ενδυνάμωση του νου και του πνεύματος; Είναι και άλλα βέβαια, που εσύ που νηστεύεις, μπορεί να έχεις διαπιστώσει…
Πάντως, έρευνες έχουν δείξει, ότι τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη της νηστείας, είναι εξίσου σημαντικά και δεν μπορούν να διαχωριστούν. Οι εν λόγω έρευνες αναφέρουν, ότι η νηστεία είναι μια μέθοδος που βοηθάει το άτομο να κινείται προς την αυτοπραγμάτωση, να επιβάλλεται στον εαυτό του και να καταφέρνει να κατακτά με ευκολία, μια συνειδητή ενέργεια. Επιπλέον, γιατροί επιστήμονες τονίζουν ότι όταν νηστεύεις, «καθαρίζονται» τα κύτταρα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στον εγκέφαλο. «Αποτοξίνωση, αυξημένη διαύγεια της συνείδησης, και πνευματική ενίσχυση», έχει ορίσει τη νηστεία ο στοχαστής και πνευματικός οδηγός της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, ενώ ο Μέγας Βασίλειος έχει γράψει ότι… «Η νηστεία γεννάει προφήτες. Ενισχύει τους δυνατούς. Δίνει σοφία στους νομοθέτες. Εξοπλίζει τοὺς ήρωες. Γυμνάζει τοὺς αθλητές. Αποκρούει τοὺς πειρασμούς. Συγκατοικεί με τη νηφαλιότητα και την αγνότητα. Στους πολέμους κάνει ανδραγαθήματα και στον καιρό της ειρήνης διδάσκει την ησυχία. Είναι μητέρα της υγείας, παιδαγωγός της νιότης και στολίδι των γηρατειών. Σώζει τους πλούσιους από τον κίνδυνο του κορεσμού και νοστιμίζει ό,τι η συνεχής απόλαυση ανοσταίνει(…)»
Εν τέλει όμως, πέρα από τις έρευνες και τις θρησκευτικές απόψεις περί νηστείας, ο καθένας μας, την ορίζει και την «τοποθετεί» στη ζωή του, όπως ο ίδιος επιθυμεί. Κι έτσι…με ή χωρίς νηστεία… Καλή Σαρακοστή σε όλους!
*H Μαρία Σαρρή – Σαββάκη είναι δασκάλα Ειδικής Αγωγής – συγγραφέας