Υποµονή. Στο Χριστιανισµό η υποµονή είναι µια από τις πολυτιµότερες αρετές της ζωής. Σύµφωνα µε τον Απόστολο Παύλο στην επιστολή του προς Γαλάτας, θεωρείται καρπός του Αγίου Πνεύµατος. Υποµονή είναι η ικανότητα να παραµένεις πράος και νηφάλιος στις δύσκολες καταστάσεις, να διαθέτεις ανοχή στην πρόκληση και να απαντάς όχι µε ασέβεια και θυµό, αλλά µε σεβασµό και ηρεµία. Στην Ψυχολογία και στη γνωστική νευροεπιστήµη* µελετάται ως τροχοπέδη στη λήψη αποφάσεων. (λήµµα από τη ΒΙΚΙΠΑΙ∆ΕΙΑ)
Εσύ; Μήπως πάντα βιάζεσαι; Μήπως ο τρόπος που µιλάς, που απαντάς, που δουλεύεις, που ζεις, που υπάρχεις είναι µόνιµα σε µια γρήγορη ταχύτητα; Μήπως έχεις εκπαιδεύσει τον εαυτό σου, να κάνεις αυτό… και το άλλο… και το άλλο…και εκείνο… και το επόµενο… πολύ γρήγορα, το ένα πίσω από το άλλο και αν είναι δυνατόν και ταυτόχρονα; Κι όταν κάποιος σε προκαλέσει, δεν περιµένεις καθόλου, αλλά άµεσα του απαντάς αυστηρά και έντονα; Κι όταν σου συµβεί κάτι απρόβλεπτο, πελαγώνεις και δεν µπορείς να σκεφτείς ψύχραιµα και λογικά; Αν ναι, τότε µάλλον, δεν έχεις πολύ καλή σχέση µε την υποµονή.
Όµως, δεν είσαι µόνος σου και µην ανησυχείς. Λίγο οι ρυθµοί της ζωής, λίγο τα πολλά µας προγράµµατα, λίγο τα απρόβλεπτα που συχνά συµβαίνουν, λίγο το ένα, λίγο το άλλο – ο καθένας µας ξέρει τα δικά του – µας κάνουν ανυπόµονους από τη µία και µας απογοητεύουν από την άλλη. «Ωραία», θα µου πεις. Και; Τι γίνεται τώρα; Είναι µακρύς ο δρόµος λένε οι ειδικοί, αλλά αρκεί, από σήµερα, να αρχίσεις να δοκιµάζεις τα όρια και τις αντοχές σου.
Έχεις σκεφτεί ότι σηµασία δεν έχει να βιάζεσαι να τελειώσεις µια δραστηριότητα και να πας στην επόµενη, αλλά να την απολαµβάνεις και να τη γεύεσαι;
«Μα δεν προλαβαίνω» θα µου πεις, «είναι πάρα πολλά αυτά που έχω να κάνω». ∆ίκιο έχεις. Κι έρχονται πάλι οι ειδικοί επιστήµονες εδώ και σου λένε, ότι πρέπει να λειτουργείς όχι πιο γρήγορα αλλά πιο έξυπνα και προσθέτουν ότι πρέπει να διαχειρίζεσαι µε υποµονή το χρόνο σου και να ιεραρχείς τις δραστηριότητές σου, δίνοντας προτεραιότητα στα σηµαντικά.
Σχετικά τώρα µε τις ασεβείς λεκτικές προκλήσεις που όλοι δεχόµαστε κατά καιρούς, ο θυµόσοφος λαός λέει: «Το βραδινό σου το θυµό, φύλαξέ τον το πουρνό», και οι ειδικοί επιστήµονες, µπορεί γι’ αυτό το θέµα να σου πουν, «µέτρησε µέχρι το δέκα κι ύστερα απάντησε στη λεκτική πρόκληση», ή «φύγε από το χώρο της έντασης» και άλλα τέτοια. Πέρα όµως από τις τοποθετήσεις ειδικών και µη, η υποµονή είναι αρετή που δε χαρίζεται αλλά αποκτάται και -θα συµφωνήσεις νοµίζω- ότι αξίζει τον κόπο να τη βρεις, γιατί θα σου δώσει τη δύναµη που χρειάζεσαι να απολαµβάνεις το ταξίδι χωρίς να «θαλασσοπνίγεσαι».
«Σαν βγεις στον πηγαιµό για την Ιθάκη(…) µη βιάζεις το ταξίδι διόλου. Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί, πλούσιος µε όσα κέρδισες στον δρόµο, µη προσδοκώντας πλούτη να σου δώσει η Ιθάκη(…)», έγραψε ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Ένα δίκιο το ‘χε. Έτσι δεν είναι;
*Η γνωστική νευροεπιστήµη, µελετά τη νοηµοσύνη και τη συµπεριφορά και εστιάζει, πώς το νευρικό σύστηµα επεξεργάζεται και µετασχηµατίζει τις πληροφορίες που λαµβάνει.
*Η Μαρία Σαρρή – Σαββάκη είναι δασκάλα Ειδικής Αγωγής
– συγγραφέας