«Ελπίζω να είστε έτοιμοι για ένα νέο σαλπάρισμα με τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων (ΙΟΧ) και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων». Ετσι ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στους «ταξιδιώτες» που είχαν ήδη πάρει θέση στο… “σαλόνι” του καραβιού του ΙΟΧ, ο πρόεδρός του κ. Τάσος Νικολάου προχθές 20 Μαΐου. Το «ταξίδι» και τούτη τη φορά, όπως όλα τα «ταξίδια» που διοργανώνει ή συνδιοργανώνει ο ΙΟΧ, ήταν πολυσήμαντα πολιτισμικό.
Hταν μια καραβο-ΓΙΟΡΤΗ. Απ’ αυτές που πάντα διοργανώνουν, με μεράκι, αγάπη, φροντίδα, επιτυχία οι «καραβοκύρηδες» του Δ.Σ. του ΙΟΧ ώστε να μένουν αξέχαστα στους «ταξιδιώτες». Το ίδιο κάνουν βέβαια και για τις ποικίλες αθλητικές και πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις που φιλοξενούν στο πάντα ανοικτό και φιλόξενο, «σαλόνι» του «καραβιού» τους.
• Τούτη τη φορά η εκδήλωση αφορούσε στην πρωτοβουλία του ΙΟΧ να γιορτάσει την Ευρωπαϊκή ημέρα θάλασσας η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου. Είναι μια ετήσια διοργάνωση μέσω της οποίας αναδεικνύονται οι πολλαπλές πολιτισμικές δυνατότητες των ανοικτών οριζόντων της θάλασσας – νερού.
Τρία «λιμάνια»
«Καπετάνιος» σ’ αυτό το «ταξίδι», ο ΙΟΧ. Καθώς ο πρόεδρός του κ. Τ. Νικολάου και το Δ.Σ. του ΙΟΧ σχεδίασαν πρωτογενώς μια ΓΙΟΡΤΗ με στάση σε τρία «λιμάνια»: Στο πρώτο για να θαυμάσουμε μία εικαστική δράση για το νερό, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε2 τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Υλοποιήθηκε μέσω της πρότασης του ΙΟΧ για διοργάνωση μια εικαστικής έκθεσης Μαθητικής Δημιουργίας, με θέμα και τίτλο «Αντανακλάσεις του νερού» στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ημέρας θάλασσας. Συμμετείχε στην συνδιοργάνωση και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, μέσω της γνωστής και πανταχού παρούσης κυρίας Κατερίνας Ζομπανάκη, προϊσταμένης του τμήματος «Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας & Απασχόλησης και αρμόδια σε θέματα Αθλητισμού της Π.Ε. Χανίων», που ήταν και πάλι παρούσα, για να βοηθήσει και να προσφέρει όπως πάντα το κάνει και για τον ΙΟΧ.
• Στο δεύτερο, πάλι σε συνεργασία με το 5ο Δ.Σ. αλλά με το μουσικό τμήμα της Ε2 τάξης. Το οποίο ευτυχεί να έχει δάσκαλο μουσικής , τον γνωστό Χανιώτη διακεκριμένο και στο εξωτερικό πιανίστα και συνθέτη, κ. Νίκο Περάκη.
• Το τρίτο «λιμάνι», ήταν το αφιέρωμα στο στιχουργικό έργο και την «βιογράφηση» του Νίκου Γκάτσου. Την συνεργασία του με όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής του και την περιγραφή βεβαίως του πολιτικο-κοινωνικού-πολιτισμικού σκηνικού της εποχής.
• Τα κείμενα ήταν εξαιρετικές επιλογές και σύνθεση του Τάσου Νικολάου, ο οποίος διέπρεψε δραματουργικά και στο ρόλο του αφηγητή. Και ανάμεσα σε διηγήσεις αγνώστων ιστοριών των δημιουργών και των τραγουδιών τους, έδινε το… «κουπί» στο πιανίστα Νίκο Περάκη, την κεφάτη, μπριόζα και πολύ καλή χορωδία των παιδιών (διακρίναμε φωνούλες «αστεράκια» όπως της Εύας Τζήκα -κόρης των δικηγόρων Γιάννας Παπαγιαννάκη και Θάνου Τζήκα που, επίσης, είναι και κιθαρίστας- ερμηνευτής) αλλά και στον παρόντα ερμηνευτή, δικηγόρο στο επάγγελμα, Γιώργο Φραντζεσκάκη. Ο οποίος ήταν μια αποκάλυψη για πολλούς από εμάς για τις ρωμαλέες φωνητικές δυνατότητες του σε πολλά και δύσκολα τραγούδια των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου. Τα οποία τραγούδησε είτε μαζί με την χορωδία των παιδιών της Ε2 τάξης αλλά και σε πάρα πολλά σόλο.
Αντανακλάσεις νερού
• Όπως μας είπε και η διευθύντρια του 5ου Δ.Σ, κ. Δωροθέα Μαζοκοπάκη ευχαριστώντας τον ΙΟΧ και την Π.Ε. Χανίων, τα παιδιά μαζί με τον δάσκαλό τους κ. Κωσταντίνο Τζόκα εργάστηκαν πάνω στο πρόγραμμα Erasmus και δημιούργησαν έργα ζωγραφικής με κιμωλία. Τα έργα αναφέρονται στις αντανακλάσεις του νερού και τη συμμετρία που οι εικόνες αυτές δημιουργούν.
• Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, τα έργα τους όχι μόνο βραβεύτηκαν αλλά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και την πρόταση του ΙΟΧ, τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν την χαρά και την τύχη να δουν τα έργα τους αναρτημένα στο Νεώριο Μόρο από 13-20 Μαίου.
• Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΙΟΧ, η έκθεση έχει μεγάλη θέαση και επιτυχία. Τόση που κάποιοι τουρίστες ζήτησαν να αγοράσουν έργα των παιδιών. Ξεχωρίσαμε και ένα έργο του μικρού μαθητή Γιώργου Νικολάου με ένα μανιτάρι. Προφανώς εμπνευσμένο από την αναφορά του πατέρα του Τάσου Νικολάου στο εξώφυλλο του μοναδικού ποιητικού έργου του Ν. Γκάτσου, την θρυλική Αμοργό. Η οποία κυκλοφόρησε με εξώφυλλο ένα μανιτάρι σχεδιασμένο από τον Εγγονόπουλο. Μας θύμισε το σχετικό απόσπασμα ο αφηγητής της βραδιάς: «Με την Πατρίδα τους δεμένη στα πανιά και τα κουπιά στον άνεμο κρεμασμένα/ναυαγοί κοιμήθηκαν ήρεμοι σαν αγρίμια νεκρά μέσα στων σφουγγαριών τα σεντόνια».
Πολιτισμικός
• Ποιος ήταν όμως ο προορισμός του προχθεσινού ταξιδιού-γιορτής της ευρωπαϊκής ημέρας θάλασσας;
• Τα «Χάρτινα Φεγγάρια» όπως μας είπε ο «καπετάνιος». «Η ρότα του ταξιδιού ξεκινά 70 χρόνια πριν…σ ένα καφενείο στην οδό Πανεπιστημίου» .Είναι η πρώτη συνάντηση-γνωριμία Γκάτσου-Χατζηδάκη. Κι έτσι άρχισαν όλα…λέει ο αφηγητής. Και «πέφτει» το Χάρτινο το φεγγαράκι, έρημη η ακρογιαλιά… από την χορωδία της Ε2 και τον Γιώργο Φραντζεσκάκη, με την εξαιρετική εκτέλεση του Νίκου Περάκη.
• Αφηγητής και ερμηνευτές συνέχισαν να μας ταξιδεύουν με την Μικρή Ραλλού, το Γιάννη το φονιά, Αν θυμηθείς το όνειρό μου τραγούδια από την «Μυθολογία», «Τα παράλογα» . Στην συλλογή αυτή, μας είπε ο αφηγητής, «ο Γκάτσος με δηκτικό τρόπο, σε πολύ επίκαιρους ακόμα και σήμερα στίχους, καταγγέλλει την επέμβαση του ανθρώπου στο Περιβάλλον, την εκποίηση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τους ισχυρούς της γης.»
• Συνέχισαν, με «Αθανασία» «Ενδεκάτη Εντολή», «Περσεφόνη», «Παλικάρι στα Σφακιά» και βέβαια μια εξαιρετική εκτέλεση του «Κεμάλ» από τον Γιώργο Φραντζεσκάκη.
• Ήταν άλλο ένα απολαυστικό πολιτισμικό ταξίδι με τον ΙΟΧ. Που μας έδωσε την αίσθηση πως όσο υπάρχουν άνθρωποι που συνεργάζονται εθελοντικά για να μας δώσουν ωραία ταξίδια πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, υπάρχει ελπίδα, ότι αυτός ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο. Και ο ΙΟΧ μας δίνει ευκαιρίες να το προσπαθήσουμε όλοι μαζί.
«Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω»(Δώσε μου τόπο να σταθώ και την γη θα κινήσω – Αρχιμήδης)
Αξίζει να θυμηθούμε ότι το «σαλόνι» του ΙΟΧ όπου φιλοξενήθηκε η προχθεσινή εκδήλωση όπως και εκατοντάδες άλλες αφιλοκερδώς φιλοξενούνται, δεν είναι άλλο από το πρώην ασκεπές και νυν αποκαταστημένο Νεώριο Μόρο. Θυμάστε. Αυτό που με πολύ κόπο και πολλά τρεξίματα κατάφερε ο τότε πρόεδρος του ΙΟΧ κ. Μανώλης Μπαρμπόπουλος και ο νυν και τότε πρόεδρος Τάσος Νικολάου, να τους παραχωρηθεί από την τότε ΚΕΔ.
• Κατάφεραν να το εντάξουν σε τομεακό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπ. Υποδομών, και εν τέλει να υλοποιηθεί από το δήμο Χανίων.
• Έχοντας πλέον στέγη, ο ΙΟΧ αποτελεί την μεγάλη προστιθέμενη αξία σε αθλητικά γεγονότα πανευρωπαϊκής και πανελλήνιας εμβέλειας που καταφέρνει και φιλοξενεί στα Χανιά εδώ και χρόνια. Σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσει πάλι 300 αθλητές για το πανελλήνιο πρωτάθλημα ΟPTIMIST από 15-19 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, εδώ και πολλά χρόνια ο ΙΟΧ έχει ανοίξει τις πύλες του Νεωρίου ΜΟΡΟ και την «αγκαλιά» του σε πολιτισμικές εκδηλώσεις πολλών φορέων και φυσικών προσώπων. Την στέγη του την χρησιμοποιεί για να προάγει και τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Επομένως, αξίζει οι αναφορές μας στον Όμιλο να είναι αναφορές επιβράβευσης και ευχαριστιών, αντί κάποιων- ελάχιστων ευτυχώς- μίζερων αιχμών που δυστυχώς ακούμε ενίοτε. Και ο νοών νοείτω.