Αρχηγός και σκόρερ της Εθνικής κορασίδων
Το γεγονός ότι η Βεατρίκη Σαρρή του ΑΟ Χανιά ήταν η αρχηγός της εθνικής κορασίδων την περασμένη εβδομάδα στα φιλικά με την Τουρκία στο Αργος και ότι υπέγραψε με χατ τρικ τη νίκη με 3-2 στο ένα από αυτά, δεν πρέπει να ξαφνιάζει ιδιαίτερα όσους παρακολουθούν την πορεία της τα τελευταία χρόνια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα των Χανίων.
Διότι οκτώ χρόνια πριν με την ομάδα προτζούνιορ των Νέων Χανίων, μια ξανθιά φοβερή πιτσιρίκα έδειχνε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους πιο ταλαντούχους συμπαίκτες της. Ηταν η πρώτη της εμφάνιση στην μικρότερη κατηγορία όπου διεξάγεται οργανωμένο πρωτάθλημα από την ΕΠΣΧ και η πορεία της ήταν ανάλογη. Σημείωσε 83 γκολ στα 4 χρόνια όπου αγωνίσθηκε με τις ομάδες τζούνιορ και προτζούνιορ του ΠΣΝΧ για να συνεχίσει το καλοκαίρι του 2010 στη μοναδική γυναικεία ομάδα του Νομού τον ΑΟ Χανιά που τότε έκανε την δεύτερη παρουσία του στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Μαζί του κατέκτησε μέσα σε τρία χρόνια δύο φορές τον τίτλο και με ισάριθμες ανόδους έφθασε φέτος να αγωνίζεται στην κορυφαία εθνική κατηγορία ενώ… νομοτελειακά ήρθε πέρυσι και η πρώτη κλήση στην εθνική κορασίδων, με την οποία έκλεψε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, ξεδιπλώνοντας πτυχές του πολύ σπουδαίου ταλέντου της. Σήμερα παρουσιάζουμε την μέχρι τώρα διαδρομή της “Βέας” η οποία σίγουρα θα μας δώσει και στο μέλλον αρκετές ακόμα ευκαιρίες να ασχοληθούμε μαζί της. Παράλληλα κάνουμε και μια μικρή αναφορά στα κορίτσια που φόρεσαν το εθνόσημο ή κλήθηκαν στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των γυναικών.
Βεατρίκη πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;
Ξεκίνησα όταν πήγαινα στη Β’ Δημοτικού το 2006-07 στους προτζούνιορ των Νέων Χανίων με προπονητές τους Δημήτρη Αγγελάκη και Χρήστο Τραχανατζή.
Πότε κλήθηκες πρώτη φορά στην Εθνική;
Τον Μάρτιο του 2013 κλήθηκα στην εθνική κορασίδων από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ευάγγελο Κουτσάκη και έπαιξα στο 1ο αναπτυξιακό τουρνουά με αντιπάλους Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, Μάλτα στη Χαλκίδα και στη συνέχεια στην Αυστρία στη β’ φάση με αντιπάλους την διοργανώτρια χώρα τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Πρόσφατα στο Αργος με την εθνική κορασίδων ξανά αγωνίσθηκα σε δύο φιλικά με την Τουρκία.
Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Θα ήθελα να παίξω στην εθνική γυναικών και στο μέλλον να πάω σε μία καλύτερη ομάδα
Επειδή η μαμά είναι από την Αγγλία, υπάρχει στο μυαλό σου και η προοπτική να αγωνισθείς στο εξωτερικό;
Ναι υπάρχει, υπάρχει αυτή η σκέψη. Απλώς οι γονείς μου θέλουν να τελειώσω πρώτα το σχολείο. Πηγαίνω στην Α’ Λυκείου, οπότε και τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχίσω εδώ.
Φέτος αγωνίζεσαι μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια του ΑΟΧ για πρώτη φορά στην κορυφαία εθνική κατηγορία γυναικών. Ποιες οι εντυπώσεις σου μέχρι στιγμής;
Μου αρέσει πάρα πολύ! Τα παιχνίδια είναι πολύ πιο δυνατά από αυτά που δώσαμε στη Β’ Εθνική, εντάξει τη Γ’ δεν τη συγκρίνω καν. Καμία σχέση.
Είναι μία πάρα πολύ ωραία εμπειρία, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να παίζω πάλι Β’ και Γ’ Εθνική, είναι τόσο ωραία τα παιχνίδια φέτος. Αλήθεια, είναι δυνατά, οι ομάδες είναι πολύ ανταγωνιστικές εντάξει, σε σχέση με εμάς τουλάχιστον.
Από την άλλη βέβαια, το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα εξακολουθεί να έχει προβλήματα οργάνωσης όπως βλέπουμε. Μία ομάδα, οι Κρήσσες από το γειτονικό Ρέθυμνο, εγκατέλειψε πριν την πρεμιέρα και υπάρχει και μεγάλη διαφορά δυναμικότητας όπως μαρτυρούν κάτι διψήφια σκορ, όπως 12-0!
Οντως 12-0, 9-0 και αυτό δεν βοηθάει.
Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή που θυμάσαι αυτά τα χρόνια;
Εχω αρκετές να θυμάμαι. Από τους Νέους Χανίων ειδικά την τελευταία χρονιά όταν είχαμε πολύ καλή ομάδα και βγήκαμε πρώτοι στην κανονική διάρκεια.
Με τις γυναίκες του ΑΟΧ η περυσινή άνοδος στην Α’ Εθνική. Με την Εθνική όταν προκριθήκαμε στη β’ φάση του αναπτυξιακού και αγωνιστήκαμε στη συνέχεια στην Αυστρία
Χειρότερη στιγμή στη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική καριέρα σου;
Μάλλον όταν χάσαμε ημιτελικό των τζούνιορ το 2009-10 όπως και τον πρώτο τελικό πέρυσι όταν ηττηθήκαμε με 3-1 από τον Ηφαιστο Περιστερίου.
Ενα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις μετά από αυτά τα 8-9 χρόνια που ασχολείσαι με το άθλημα;
Θέλω να πω στα μικρά κορίτσια να μην φοβούνται, να λένε θέλω να παίξω ποδόσφαιρο. Και οι γονείς τους δεν καταλαβαίνω γιατί να διστάζουν, ειδικά τώρα που σιγά – σιγά γίνεται μία προσπάθεια. Είναι τόσο όμορφη εμπειρία…
…Αλλωστε τα Χανιά έχουν δημιουργήσει παράδοση στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς οι Αρτέμιδες ήταν από τα πρώτα και πιο ισχυρά σωματεία εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Επίσης θα ήταν καλό να γίνουν και άλλες ομάδες στα Χανιά, να προσπαθήσει και ο Πλατανιάς, να υπάρχει ανταγωνισμός. Και οι Ακαδημίες να οργανωθούν καλύτερα για μικρά κορίτσια…
Και βέβαια περιμένετε μεγαλύτερη στήριξη, έτσι;
Δεν έχουμε καμία στήριξη, από κανένα, είμαστε μόνες μας…
“Φυτώριο” διεθνών
ο ΑΟ Χανιά
Εκτός από τη Σαρρή και άλλα κορίτσια του ΑΟΧ έχουν αγωνισθεί ή κληθεί σε εθνικές ομάδες. Την περασμένη Τετάρτη η Σουζάνα Ζντράβκοβιτς αγωνίσθηκε ως αλλαγή στο φιλικό της εθνικής μας ομάδας με αντίπαλο την Κύπρο στον Αγιο Κοσμά (3-0) ενώ στην γυναικών έχουν κληθεί η Τόνια Γιαννούτσου (φωτ. αριστερά) και η Ελένη Γιακουμάκη και στη νεανίδων η Μαρία Μαυροματίδη. Στη φωτ. δεξιά η Σουζάνα Ζντράβκοβιτς από το φιλικό του ΑΟΧ με την Εθνική γυναικών μαζί με την αρχηγό της τελευταίας Ναταλία Χατζηγιαννίδου με την οποία υπήρξαν συμπαίκτριες την περασμένη Τετάρτη.
Μάλιστα η τελευταία αποτελεί και μία αθλήτρια πρότυπο για την Βεατρίκη Σαρρή όπως μπορείτε να διαβάσετε στη συνέντευξη της Βεατρίκης.
Πρώτη διεθνής από τα Χανιά η Ανίτα Δρακάκη
Μία από τις ισχυρότερες ομάδες στο γυναικείο πρωτάθλημα υπήρξαν οι Αρτέμιδες και για το λόγο αυτό κάποιες αθλήτριες τους έφθασαν μέχρι τις εθνικές ομάδες. Πρώτη διεθνής υπήρξε η Ανίτα Δρακάκη η οποία όχι μόνο κλήθηκε στην ομάδα των γυναικών το 1991 αλλά αγωνίσθηκε σε παιχνίδια απέναντι σε Ταϊβάν, Βουλγαρία και Ιταλία στο γήπεδο της Καλλιθέας. Υπήρξε μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για μία 4ετία, μέχρι το 1994 ενώ από τη χανιώτικη ομάδα την ίδια περίοδο στην εθνική γυναικών εκλήθησαν η Κατερίνα Σαραβελάκη και η Μαρία Παρέση.
Στη φωτ. δίπλα από τον αγώνα της εθνικής με την Ιταλία το 1991 η Δρακάκη διακρίνεται δεύτερη από δεξιά στις καθήμενες. Στην άλλη φωτ., η Σαραβελάκη με την τερματοφύλακα των Αρτέμιδων Νιολάκη.
Η πορεία
της Σαρρή
2006-07
Νέοι Χανίων
Προτζούνιορ (3η θέση)
12 γκολ
2007-08
Νέοι Χανίων
Προτζούνιορ (2η θέση)
7 γκολ
2008-09
Νέοι Χανίων
Τζούνιορ (3η θέση)
17 γκολ
2009-10
Νέοι Χανίων
Τζούνιορ (3η θέση*)
47 γκολ*
2010-11
ΑΟ Χανιά
Γ’ Εθνική (1η θέση)
11 συμμετοχές
16 γκολ
2010-11
ΑΟ Χανιά
Β’ Εθνική (2η θέση)
12 συμμετοχές
9 γκολ
2010-11
ΑΟ Χανιά
Β’ Εθνική (1η θέση)
11 συμμετοχές
8 γκολ
2010-11
ΑΟ Χανιά
Α’ Εθνική
8 συμμετοχές
4 γκολ
Σημ.: Το 2009-10 ήταν 3η σκόρερ στην κατηγορία των τζούνιορ. Επίσης η ομάδα της (ΠΣΝΧ) τερμάτισε 1η στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αλλά έχασε στον ημιτελικό.
FACEBOOK
Ημερομηνία Γέννησης:
1 Ιανουαρίου 1998 στα Χανιά
Γονείς: Αποστόλης και Σαμάνθα
Αδελφός: Γιώργος
Ποδοσφαιριστές που θαυμάζω:
Τον Μέσι και από γυναίκες την Ναταλία Χατζηγιαννίδου του ΠΑΟΚ και την Αγγλίδα Κέλι Σμιθ
Ομάδες που συμπαθώ:
Εκτός από τις Πλατανιά, ΑΟΧ, συμπαθώ επίσης τον Ολυμπιακό και στο εξωτερικό την Μπαρτσελόνα.