Πύλη Σαμπιονάρα. Απόγευμα Τετάρτης 8 Ιουνίου 2016. O Ομιλος Φίλων Τέχνης Χανίων εκθέτει έργα ζωγραφικής – γλυπτικής των μελών του στην αίθουσα του ενετικού μνημείου και θα συνεχίσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουνίου.
• Κόσμος πολύς. Τα μέλη των Φίλων της τέχνης άλλωστε είναι -κυρίως- άνθρωποι της διπλανής μας Χανιώτικης πόρτας.
• Ο Σύλλογος Φίλων της Τέχνης μετρά ήδη 17 χρόνια από την ίδρυσή του με «τιμονιέρισσα» και ταυτόχρονα «μούτσο» τη δραστήρια εκπαιδευτικό Ελένη Γιαννουδάκη.
• Πυκνή σε ετήσια βάση η πολιτιστική – πολιτισμική παρουσία του μη κερδοσκοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου όλα αυτά τα 17 χρόνια. Συχνές εικαστικές εκθέσεις των μελών του, αλλά και προκηρύξεις μαθητικών εικαστικών διαγωνισμών σε ετήσια βάση καταγράφονται στο ενεργητικό της δημιουργικής παρουσίας του στην πόλη.
• Μια παρουσία που, χρόνο με τον χρόνο, μεγαλώνει και «απλώνει» την πολιτισμική δράση του Συλλόγου καθώς δίνει την ευκαιρία σε πολλούς ερασιτέχνες, αλλά φλογερούς εραστές των τεχνών, να συμμετάσχουν και να εξωτερικεύσουν έτσι τα ταλέντα τους.
• Παράλληλα, με προσωπική συνεισφορά όλα τα μέλη του Ομίλου Φίλων Τέχνης Χανίων, έχουν δημιουργήσει μια μόνιμη πολιτιστική εικαστική παρουσία με τη λειτουργία μιας δικής τους μόνιμης έκθεσης – γκαλερί στο κέντρο της πόλης, στην οδό Χρυσάνθου Επισκόπου 43.
• Μια γκαλερί που σηματοδοτεί με τη διαρκή παρουσία της τον εικαστικό προσανατολισμό της «εικαστικής» μας πόλης, την ώρα που ιδιωτικές γκαλερί που υπήρχαν στα Χανιά έχουν κλείσει -θύματα κι αυτές της πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης του τόπου. Πολιτιστικός πλούτος
• Γεγονός που πλουτίζει πολιτιστικά και τις ίδιες τις τέχνες αλλά -κυρίως- την πόλη και τους ανθρώπους της.
• Το ίδιο βέβαια ισχύει και με τους πολλούς ανάλογους πολιτιστικούς ομίλους και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη και στο νομό και τις δύο τελευταίες δεκαετίες δημιουργούν μια εξαιρετικά σημαντική σύγχρονη πολιτιστική – πολιτισμική δυναμική στα Χανιά μας.
• Και δεν είναι του παρόντος, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και αναγνωρίσουμε ότι χωρίς την παρουσία, τις δράσεις και την προσφορά όλων αυτών στο τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τα Χανιά, δεν θα είχαν αυτήν την πνευματική, πολιτιστική – πολιτισμική άνθηση.
• Καθώς η Τοπική Αυτοδιοίηκηση -πέραν της παραχώρησης ενός χώρου για έκθεση (κι αυτό όχι πάντα αδαπάνως, όπως στο Γιαλού Τζαμί)- δεν παράγει πρωτογενείς πολιτιστικές δράσεις. Σύρεται σε αιγίδες ή «πανηγύρια» που συνδιοργανώνει με την προσφορά λαογραφικών και πολιτιστικών Συλλόγων.
• Αν τουλάχιστον όλα αυτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα «αγκάλιαζε» με φαντασία, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ετήσιο σχεδιασμό (αναγκαίο πλέον για έναν τουριστικό προορισμό) με μεσομακροπρόθεσμα πολιτισμικά γεγονότα. Με “πινελιές” αφαίρεσης
• Τα εικαστικά έργα που εκτίθενται από την Τετάρτη στη “Σαμπιονάρα” είναι στην πλειοψηφία τους νέες δημιουργίες των μελών του ομίλου.
• Λάδια στην πλειοψηφία τους, μολύβι, ακρυλικό και μικτές τεχνικές είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται στις εικαστικές δημιουργίες. Τα περισσότερα έργα απεικονιστικά, ρεαλιστικά, νεκρής φύσης με… πινελιές αφαίρεσης όπως π.χ. ο πίνακας «Χανιά – Κουμ Καπί» της προέδρου του Ομίλου Ελένης Γιαννουδάκη.
• Χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα είναι όμως και τα εξαιρετικά έργα ξυλογλυπτικής και γλυπτικής του κ. Μανώλη Πετράκη. Εργα με εκκλησιαστικό περιεχόμενο, αλλά και έργα χρηστικά, δια-κοσμητικά και κοσμήματα, όπως δακτυλίδια.
• Σ’ αυτήν την έκθεση, που λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 – 10 μ.μ., παίρνουν μέρος 10 μόνο από τα μέλη του ομίλου. Καθώς ο χώρος της αίθουσας είναι πολύ μικρός. Γι’ αυτό άλλωστε η επόμενη έκθεσή τους προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο όπου θα εκτεθούν και πολλά έργα αγιογραφίας και όχι μόνο, φυσικά.
• Τα μέλη που παίρνουν μέρος στην έκθεση και μας καλούν σε ένα ακόμα εικαστικό πολιτιστικό «ταξίδι», κατ’ αλφαβητική σειρά είναι: Γονίδη Νεκταρία, Γιαννουδάκη Ελένη, Κοκοτσάκη Ολυμπία, Μαυρίδης Σταύρος, Καρναλή Στέλλα, Παπαγεωργίου Τώνια, Πετράκης Μανώλης, Τζομπανάκη Ευγενία, Τόπαλη Αννα, Παπαδόσηφου Ειρήνη.