Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ένα κρητικό Μπάουχαους

Ιστορικά ο λαός της Κρήτης έχει αποδείξει ότι σε δύσκολες εθνικές στιγμές ανταποκρίνεται άμεσα σε δράσεις και ενεργά συμμετέχει στα προγράμματα που ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Aυτό που ακόμα κατά τη γνώμη μου υστερεί είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου ασφαλών δρόμων και η σημαντική ανάπτυξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα την κατατάξουν στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, με κύριο στόχο την απανθρακοποίηση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς ως και την ενεργή συμμετοχή της σε προγράμματα και δράσεις συλλογικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Κρήτη, μετά την δεκαετή χρηματιστηριακή κρίση που πέρασε η Ελλάδα και παρά τις δύο πρόσφατες μείζονες κρίσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, της Πανδημίας του κορονοϊού και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λόγω της μορφής της τοπικής οικονομίας της, είχε τις λιγότερες επιπτώσεις συγκριτικά με τα άλλα νησιά ή μέρη της Ελλάδος.

Κατά την άποψη μου τούτο οφείλεται στο αξιέπαινο πνεύμα των Κρητικών και στην διαμορφωμένη εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή της διατήρησης της πρωτογενούς παραγωγής (Γεωργία και Κτηνοτροφία) με την ταυτόχρονη διατήρηση και επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων και ποτών λόγω των εγκαταστάσεων που ήδη υπήρχαν αλλά και της δημιουργίας νέων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις μειωμένες επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα της.
Κύριος παράγοντας προώθησης στα προαναφερόμενα, ειδικότερα της διατήρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, οφείλεται και στην ανταπόκριση και ενεργοποίηση των δύο τοπικών τραπεζών, ήτοι της Συνετ/κης Τράπεζας Χανίων και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Οι τράπεζες αυτές ενήργησαν με το πνεύμα των συνεταιριστικών λειτουργιών προς τους τοπικούς πελάτες και τους κατοίκους της Κρήτης που είχαν ανάγκη οικονομικής βοήθειας ή υποστήριξης. Και τα αναφέρω αυτά με την γνώση μου στην τοπική οικονομία , από το 1970, όταν άρχισα να προσφέρω τις επαγγελματικές υπηρεσίες μου ως Ορκωτός Ελεγκτής στην Ελλάδα.

Ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτή η σημαντική προσφορά των δύο αυτών τραπεζών στην οικονομία του νησιού. Σε αντίθεση με την κατάσταση των συνεταιριστικών τραπεζών της γενέτειράς μου, Κύπρου, όπου οι καταθέτες των Κυπριακών συνεταιριστικών τραπεζών υποχρεώθηκαν να καταβάλουν, στο πλαίσιο του bail in δηλαδή της διακράτησης των καταθέσεων των καταθετών μετά από το ορισθέν ποσό ασφάλειας των 100.000 ευρώ.
Οι τοπικές τράπεζες της Κρήτης πρέπει να κρίνονται με τις δράσεις τους στις δύσκολες περιόδους που πέρασε το νησί και η προσωπική μου άποψη είναι ότι πήγαν αρκετά καλά.
Στην Κρήτη ξεχώρισαν επίσης τα Πανεπιστήμια, τα Νοσοκομεία και διάφορα άλλα Ιδρύματα τόσο με το έργο τους όσο και με την έρευνά τους στο πλαίσιο των δύσκολων χρόνων της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Μελετών και Ερευνών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, για το σημαντικό έργο στην ανάδειξη και προβολή του μεγάλου Έλληνα πολιτικού

Η Πράσινη Ανάπτυξη ή η αγγλική διατύπωση με τα τρία γράμματα ESG ( Environment Social and Governance) δηλαδή του περιλαμβανόμενους τρείς παράγοντες Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, πρέπει να είναι ο κύριος επόμενος στόχος όλων των Φορέων της Κρήτης. Δηλαδή πρέπει να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας βιώσιμης ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητάς της. Ο στόχος αυτός είναι σημαντικός λόγω και των προβλεπόμενων προβληματισμών της οικονομίας της Ελλάδος ειδικότερα όσον αφορά την φυσική παραγωγή σε ικανοποιητική ποσότητα σε είδη και προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι το σιτάρι, οι τροφές για τα ζώα και άλλες δράσεις ως και ανάπτυξη των παραγωγικών δομών του νησιού, που σαν αποτέλεσμα θα οδηγήσουν σε μία συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία μέσα στο πράσινο, με την γαλάζια θάλασσα να διαμορφώνουν παράγοντες που θα ελκύουν νέες επενδύσεις και επενδυτές με νέες και σύγχρονες τουριστικές δράσεις.
Θυμάμαι, αλλά τότε δεν καταλάβαινα λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, γιατί Γενικός Διευθυντής μίας από τις μεγαλύτερες Γερμανικές φαρμακευτικές εταιρείες επισκεπτόταν το γραφείο μας στον Πειραιά και μου ανέθετε να του οργανώσω μια μοναχική παραμονή 20 ημερών στα βουνά της Κρήτης. Σε άλλη περίπτωση, ένας γνωστός Ελληνοαμερικανός ερευνητής φαρμάκων συνήθιζε να μαζεύει τα βότανα της Κρήτης που δεν έβρισκε σε άλλες χώρες.

Τελειώνοντας, το Μπάουχαους που αναφέρω στον τίτλο “γεννήθηκε” στην Βαϊμάρη της Γερμανίας ως απάντηση στον όλεθρο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιφέροντας μεγάλες ανατροπές σε πολλούς τομείς και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης και μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Οι Κρητικοί έχουν την παιδεία, την συν δημιουργία και την δική τους διακριτή αισθητική που έχω γνωρίσει μέσα από τις μακροχρόνιες φιλίες που έχω δημιουργήσει μαζί τους.
Χρειάζεται ένας Κρητικός από τους πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες που διαθέτει το νησί, να σύρει τον χορό, προς αυτόν τον στόχο και ελπίζω και εμείς οι Κύπριοι να είμαστε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή.

*Ο Γ. Χαραλάμπους διετέλεσε ως Α’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αντιπρόεδρος της KPMG, με πάνω από 65 χρόνια επαγγελματικής προσφοράς ως ορκωτός ή σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία.
Παραμένει ενεργό μέλος του Αγγλικού συνδέσμου ACCA και συνταξιούχος του ΣΟΕΛ, του ΣΕΛΚ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα