Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ένα μουσείο “γεννιέται” στα Παλαιά Ρούματα (φωτ.)

1.500 εκθέματα, μεταξύ των οποίων ένα ματωμένο λάβαρο της Κρητικής επανάστασης του 1866, λάφυρα από την κατάληψη του Πύργου Βουκολιών κ.α, που αφηγούνται την λαογραφία και μακραίωνη παράδοση  του ιστορικού χωριού των Παλαιών Ρουμάτων περιλαμβάνει το Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας, οι συλλογές του οποίου πρόκειται να παρουσιαστούν την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, στον ορεινό Δ. Πλατανιά.
Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια των κατοίκων των Παλαιών Ρουμάτων που με χαρά  άνοιξαν τα σπίτια τους και πρόσφεραν κομμάτια ιστορίας για την ίδρυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου που ήδη κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών.
Εμπνευστής της προσπάθειας ήταν ο γιατρός, τ. διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Μανώλης Μπομπολάκης ο οποίος κατάγεται από τα Παλαιά Ρούματα και μιλώντας για το εγχείρημα αυτό στα “Χ.Ν” ανέφερε ότι η ιδέα ξεκίνησε «όταν έκλεισε το δημοτικό σχολείο. Τότε είχα προτείνει στον τότε δήμαρχο Βουκολιών να φτιάξουμε ένα ιστορικό και λαογραφικό μουσείο στους χώρους του σχολείου επειδή η ιστορία του χωριού είναι πολύ πλούσια. Η αρχική σκέψη μου ήταν η ιστορία αυτή να αποτυπωθεί μέσα από τις συλλογές του Μουσείου» και υπογράμμισε ότι « στόχος είναι η ανάδειξη της ιστορίας του χωριού μας, της παράδοσης, του τρόπου ζωής άλλων εποχών, των ηθών και των εθίμων. Γι΄ αυτό και είναι μια συλλογική προσπάθεια. Εάν δεν ήταν οι χωριανοί, εάν δεν βοηθούσαν με την συνεισφορά όλων αυτών των παλαιών αντικειμένων, με προσωπική εργασία για να στηθεί το Μουσείο, αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει. Ο κάθε χωριανός πρόσφερε ό,τι πιο ιερό είχε στο σπίτι του. Διότι αυτά τα αντικείμενα συνδέονται με την οικογενειακή τους ιστορία. Τα κειμήλια αυτά φέρουν μνήμες και θύμησες από τους παππούδες και γιαγιάδες τους, τους πατεράδες τους, δεν τα παραχωρεί κανείς εύκολα. Το να εκτεθούν όλα μαζί σε μια έκθεση που θα αναδεικνύει την ιστορία του χωριού, τους συγκίνησε και τους έκανε πολύ δοτικούς. Σκεφτείτε ότι έψαχναν μέσα στα κατώγια των σπιτιών τους για να βρουν κειμήλια που θα μπορούσαν να εκτεθούν. Φυσικά σε κάθε έκθεμα γίνεται αναφορά στην οικογένεια του δωρητή».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο τίτλος της έκθεσης των συλλογών του Μουσείου που θα παρουσιαστούν στις 25 Ιουλίου στο δημοτικό σχολείο Π. Ρουμάτων θα είναι: “Από το σκοτάδι του κατωγιού, στο φως της έκθεσης”.

“ΜΑΘΗΜΑ” ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα ιστορικά εκθέματα που πρόκειται να συναντήσει ο επισκέπτης στο Μουσείο των Παλαιών Ρουμάτων είναι ένα αιματοβαμμένο λάβαρο της επανάστασης του 1866 που είναι διάτρητο από σφαίρες. Όμως μας αφηγήθηκε ο κ. Μπομπολάκης, « την σημαία κρατούσε ένας Ρουμαθιανός σημαιοφόρος ο Νικόλαος Σολανάκης. Μας το παρέδωσε ο Μάρκος Μαρκουλάκης, ο οποίος το φύλαγε σαν κόρη οφθαλμού. Ο προπάππους του, ο αγωνιστής Μαρκουλάκης ήταν ένας από τους “καπετάνιους” της επανάστασης και είχε σαν σημαιοφόρο του τον Σολανάκη που κράταγε το λάβαρο. Για μας είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, ιστορικό αντικείμενο που όποιος το βλέπει του προκαλεί ρίγη συγκινήσεως».
Επίσης στις συλλογές του Μουσείου βρίσκεται και λάφυρο από την κατάληψη του Πύργου Βουκολιών (1897) στην οποία συμμετείχαν Ρουμαθιανοί επαναστάτες. « Πρόκειται για ένα λάφυρο  του οθωμανικού στρατού, μια μεγάλη λεκάνη πάνω στο χείλος της οποίας υπάρχει επιγραφή στα Αραβικά» εξήγησε.
Μέχρι στιγμής οι συλλογές του Μουσείου Παλαιών Ρουμάτων περιλαμβάνουν πάνω από 1.500 αντικείμενα που σχετίζονται με την λαογραφία του χωριού και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Ο επισκέπτης θα δει πολλά υφαντά, εργαλεία από την αγροτική, γεωργική και κτηνοτροφική ζωή, νυφικά άλλων εποχών κ.α
«Το Μουσείο θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται… Πλέον γίνονται προσπάθειες για να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε καλύτερα τις συλλογές του» ανέφερε ο κ. Μπομπολάκης επισημαίνοντας ότι οι συλλογές του Μουσείου δεν αποτελούν μόνο ένα “μάθημα ιστορίας” ειδικά για τους νέους αλλά και ένα μάθημα για το πώς άνθρωποι κατάφεραν μέσα από τον μόχθο και την ευστροφία τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, σε δύσκολες εποχές. «Γιατί ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, ο ανθρώπινος μόχθος είναι αυτός που μεγαλουργεί και αποδίδει καρπούς» σημείωσε. Το Μουσείο υποστηρίζει ενεργά το Σωματείο “Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων” και ο δήμος Πλατανιά που είναι συνδιοργανωτές της έκθεσης η οποία θα παρουσιαστεί στις 25 Ιουλίου, στα Παλαιά Ρούματα, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Τοπικής Παράδοσης και Προϊόντων “Ρουμάτων Γη”.
(Φωτογραφικό υλικό: Ευτύχης Παπαδεράκης)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Καλη σας μερα και καλο κουραγιο. Σε μια αναλογη φαση βρισκομαστε και εμεις εδω, ακομη δεν εχουμε συλλεξει ακομη όλα τα κειμηλια . Εχπυμε κολυσει σε δυο πραγματα στην ιδρυση κοινωνικης επιχειρησης η οχι και στην ευρεση χρηματων για διαμορφωση του χωρου . Παρακαώ πολυ, αν εχετε λυσει αυτα τα προβληματσ πειτε μας και σε μας. Με συναδελφικους χαιρετισμους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα