Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ένα ΝΑΤΟ µέσα στο ΝΑΤΟ

Σε επιστολή που έστειλε η πρόεδρος της Κοµισιόν στον εκκολαπτόµενο επίτροπο Κουµπίλιους, τονίσαµε στο πρώτο µέρος του άρθρου µας, 6 σηµεία του ζητούµενου από τον Λιθουανό αυτόν που αναλαµβάνει ένα από τα βασικότερα, απ ότι διαφαίνεται χαρτοφυλάκια της νέας θητείας της Κοµισιόν! i
Αποµένουν αρκετά σηµεία που θα αποτελέσουν τη σηµερινή µας αναφορά. Σηµειώνω όµως ότι για άλλη µια φορά η Ευρώπη σύσσωµη θα χάσει το τρένο των νέων τεχνολογιών, αφού θα στραφεί στα πολεµικά κελεύσµατα των καταλοίπων άλλων εποχών που θα ξαναδώσουν το προβάδισµα (που δεν έχασαν ποτέ) στους αµερικανούς φίλους, αλλά και στου Κινέζους που µπήκαν στο παιχνίδι όταν εµείς κοιµόµασταν! Για αυτό θα αναφερθούµε στο τρίτο µέρος της σειράς αυτών των σηµειωµάτων.
Στην επιστολή της κυρίας προέδρου της Κοµισιόν που δηµοσιεύσαµε στο πρώτο µέρος, συνεχίζουµε µε τα υπόλοιπα αιτήµατα της από το νέο επίτροπο:
Να επιβλέπει την εφαρµογή της Ευρωπαϊκής Αµυντικής Βιοµηχανικής Στρατηγικής, µε το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Αµυντικής Βιοµηχανίας. Η Ευρωπαϊκή Αµυντική Βιοµηχανική Στρατηγική και το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Αµυντικής Βιοµηχανίας είναι κεντρικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αµυντικής ικανότητας και ανεξαρτησίας. Ας δούµε αναλυτικά τι περιλαµβάνει η καθεµία: Ευρωπαϊκή Αµυντική Βιοµηχανική Στρατηγική Η Ευρωπαϊκή Αµυντική Βιοµηχανική Στρατηγική (European Defence Industrial Strategy – EDIS) στοχεύει στη διαµόρφωση µιας ανταγωνιστικής και ανεξάρτητης αµυντικής βιοµηχανίας στην ΕΕ. Εστιάζει σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Αυτονοµία της ΕΕ: Προωθείται η µείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς παράγοντες σε κρίσιµες τεχνολογίες και πρώτες ύλες, ώστε να επιτευχθεί µεγαλύτερη στρατηγική αυτονοµία και ανθεκτικότητα στις αλυσίδες εφοδιασµού.
Ενίσχυση της βιοµηχανικής βάσης: Στόχος είναι η στήριξη της αµυντικής βιοµηχανίας των κρατών-µελών µέσω χρηµατοδοτήσεων και υποδοµών για έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή προηγµένων τεχνολογιών και εξοπλισµού.
Καινοτοµία και τεχνολογία: Προωθείται η ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοηµοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και τα αυτόνοµα συστήµατα, για τον εκσυγχρονισµό της ευρωπαϊκής άµυνας.
Συνεργασία και ενοποίηση: Η στρατηγική ενθαρρύνει τη διακρατική συνεργασία µέσω κοινών προγραµµάτων και εταιρικών σχηµάτων µεταξύ κρατών-µελών, για την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων και τη δηµιουργία κοινών δυνατοτήτων.
Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Αµυντικής Βιοµηχανίας, (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP) αυτό αποτελεί ένα πρόγραµµα χρηµατοδότησης της ΕΕ µε σκοπό την ενίσχυση της βιοµηχανικής και τεχνολογικής βάσης των κρατών-µελών στον τοµέα της άµυνας. Το EDIDP υλοποιείται µέσω επιχορηγήσεων και συµπράξεων µεταξύ δηµόσιων και ιδιωτικών φορέων και περιλαµβάνει τα εξής:
Χρηµατοδότηση έργων: Το πρόγραµµα χρηµατοδοτεί έργα για την ανάπτυξη αµυντικού εξοπλισµού και τεχνολογιών, µε στόχο τη µείωση του κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας µέσω κοινών υποδοµών.
Υποστήριξη Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων: Το EDIDP προβλέπει την ενίσχυση µικροµεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αµυντικό τοµέα, για να αυξήσει τη συµµετοχή τους σε έργα αµυντικής τεχνολογίας.
∆ιακρατική Συνεργασία: Το πρόγραµµα ενθαρρύνει τα κράτη-µέλη να συνεργάζονται σε διακρατικά προγράµµατα, αξιοποιώντας τις κοινές δυνατότητες και εστιάζοντας σε καινοτόµες λύσεις που απαιτούν κοινή ανάπτυξη και χρήση.
Συµβατότητα µε το NATO: Το EDIDP διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη των τεχνολογιών και των δυνατοτήτων θα είναι συµβατή µε τα πρότυπα και τις απαιτήσεις του NATO, ενισχύοντας έτσι τη διαλειτουργικότητα µε τους συµµάχους της ΕΕ.
Στόχοι και Συνολικό Όφελος: Η Ευρωπαϊκή Αµυντική Βιοµηχανική Στρατηγική και το EDIDP επιδιώκουν να ενισχύσουν την αµυντική ικανότητα της ΕΕ, να µειώσουν την εξάρτησή της από τρίτες χώρες και να εδραιώσουν µια ισχυρή, κοινή ευρωπαϊκή αµυντική βιοµηχανία. Αυτό συνεπάγεται περισσότερη ασφάλεια, µείωση κόστους µέσω της οικονοµίας κλίµακας και εµβάθυνση των δεσµών συνεργασίας µεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Και επειδή τα χρήµατα δε θα φθάνουν στην επιστολή της προέδρου της Κοµισιόν, προτρέπει το νέο επίτροπο να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό Ταµείο Άµυνας για να επενδύσει περαιτέρω σε αµυντικές δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας σε κρίσιµους τοµείς, αλλά και να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Αµυντική Βιοµηχανία.
Να δώσει κίνητρα στις δηµόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην άµυνα, ιδίως σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Άρα στο κάδρο µπαίνει και η ΕΤΕπ, η οποία παραδοσιακά ασχολούνταν και επένδυε σε ειρηνικά έργα ανάπτυξης υποδοµών στην περιφέρεια και σε ορισµένους τοµείς όπως η ενέργεια (µε ιδιαίτερη µνεία στις ΑΠΕ).
Στα έργα που αναθέτει η πρόεδρος στον νέο επίτροπο είναι και
συνεισφορά στην αντιµετώπιση των ευπαθειών µας σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τις υβριδικές επιθέσεις,
Να συµβάλει στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ, σε στενή συνεργασία µε τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο, όπως και στη διασφάλιση της συνεχούς εφαρµογής της ∆ιαστηµικής Στρατηγικής της ΕΕ για την Ασφάλεια και την Άµυνα, και να προωθήσει µια ισχυρή και καινοτόµο διαστηµική βιοµηχανία.
Να εστιάσει στην ανάπτυξη, και χρήση διαστηµικών πόρων της ΕΕ, συµπεριλαµβανοµένου του προγράµµατος γεωσκόπησης Copernicus, των παγκόσµιων και περιφερειακών συστηµάτων δορυφορικής πλοήγησης Galileo και EGNOS της ΕΕ και των δορυφόρων επικοινωνίας GOVSATCOM και IRIS». Για όλα αυτά η κυρία πρόεδρος ζητά από το νέο επίτροπο να επιδιώξει να προωθήσει την αποδοτικότητα του κόστους, την καινοτοµία, τον ανταγωνισµό που βασίζεται στην αξία και µια αποτελεσµατική εσωτερική αγορά για διαστηµικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Στο επόµενο σηµείωµά µας θα αναφερθούµε στα οικονοµικά του εγχειρήµατος της κυρίας προέδρου της Κοµισιόν, γιατί αυτό θα είναι και ο συνδετικός κρίκος της όλης αναφοράς µας µε τι θεωρούµε ότι θα ασχολείται ο συνετός αµερικάνικος και κινέζικος κόσµος όταν εµείς θα προσπαθούµε να αναπτύξουµε πολεµικές τεχνολογίες, ενώ όλοι οι άλλοι λαοί του κόσµου θα ψάχνουν να βρουν πως είναι δυνατή η βελτίωση του επιπέδου ζωής των ιθαγενών πολιτών τους.

i https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2024/762437/EPRS_BRI(2024)762437_EN.pdf


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα