«Μπορεί ο άνθρωπος να είναι αγνώμων, όμως η ανθρωπότητα ως σύνολο είναι ευγνώμων…»
ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ στο απόγειό του, δεν μας μένει παρά το όνειρο, η “εικόνα”, το “ταξίδι”… Ψευτοησυχάζουμε για λίγο με την ελπίδα που γεννά η προσπάθεια των επιστημόνων και των κυβερνήσεων για την αποκρυπτογράφηση του φονικού ιού (Covid-19) και την εφεύρεση του “σωτήριου” εμβολίου. Και μόνο το γεγονός ότι μέσα σ’ ένα χρόνο βρέθηκαν τρία ισοδύναμα εμβόλια, ενώ άλλοτε για τη δημιουργία ενός απαιτούνταν 6-7 χρόνια, δεν δηλώνει άραγε ότι η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ; Ότι η ανθρωπότητα, ως σύνολο εργάζεται για το γενικότερο καλό;
ΩΣΤΟΣΟ, μέχρι το εμβόλιο, τίποτε δεν μας εμποδίζει να επισκεπτόμαστε νοερά άλλους κόσμους αναστοχαζόμενοι την ανθρώπινη μοίρα και το χρέος μας στη γη*:
“Βρεθήκαμε, λέει, κάποια νύχτα στον παράδεισο! Ήταν πλημμυρισμένος από ένα εκθαμβωτικό φως! Εμφανίστηκε μπροστά μας ένας άγγελος του Θεού που ευφρόσυνα ανέλαβε να μας ξεναγήσει στα ουράνια δώματα! Περπατούσαμε σε μια τεράστια αέρινη αίθουσα γεμάτη αγγέλους. Μια υποβλητική μουσική μας συνόδευε. Ο άγγελος-οδηγός σταμάτησε μπροστά στο πρώτο stand (σταθμό) εργασίας των αγγέλων:
“-Αυτό εδώ είναι το Τμήμα Παραλαβής”, είπε. “Παραλαμβάνουμε όλες τις αιτήσεις που φτάνουν στο Θεό με τη μορφή προσευχής ή ευχής”.
Το βλέμμα μου στράφηκε στον περιβάλλοντα χώρο: ένας οργασμός χαρούμενης εργασίας: οι άγγελοι συγκέντρωναν, τακτοποιούσαν και ταξινομούσαν εκατομμύρια αιτήματα· άλλα σε μορφή χαρτιού ή e-mail, άλλα σε sms ή σημειώματα κι άλλα σε απλές λέξεις, γραμμένες ανορθόγραφα από ταπεινούς ανθρώπους.
Απόρησα: “-Μα”, τόλμησα να πω, “η ψηφιοποίηση των αιτημάτων δεν έφθασε εδώ; Δεν έχετε υπουργείο Ψηφιοποίησης, όπως εμείς κάτω στη γη;”. “-Όχι!”, απάντησε ο άγγελός μου. “Εμείς ακολουθούμε την κλασική οδό στη λήψη και ταξινόμηση των αιτημάτων, ώστε να είμαστε πιο κοντά στα ανθρώπινα!”
ΜΕΤΑ, διασχίσαμε ένα άλλο φωτεινό στενόμακρο διάδρομο που μας οδήγησε στο δεύτερο stand (σταθμό). Και πάλι ο άγγελος μού εξήγησε: “-Εδώ, αγαπητέ μου, βρισκόμαστε στο Τμήμα Ικανοποίησης Αιτημάτων, αλλά και Συσκευασίας/Παράδοσή τους. Οι χάρες και οι ευχές που ικανοποιούνται προωθούνται άμεσα και παραδίδονται στους ενδιαφερόμενους”. Πάλι απόρησα:
“-Μα, καλά, εμείς στη γη εφαρμόζουμε το click away ή το take away για παραγγελίες και παραδόσεις αγαθών κι εσείς εδώ είστε τόσο πίσω;”
“-Σωστά”, απάντησε ο άγγελος, “αλλά εμείς δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε σε “σώματα/πελάτες”: απευθυνόμαστε σε καρδιές και συναισθήματα ανθρώπων.”
Πρόσεξα τη ζωηρή κίνηση που υπήρχε κι εδώ: Αμέτρητοι άγγελοι ανεβοκατέβαιναν απ΄τον ουρανό στη γη. Δούλευαν ακατάπαυστα για να εκπληρωθούν όλα τα αιτήματα (“Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν…”), όπως θέλει και επιτάσσει ο Ύψιστος.
ΤΕΛΟΣ, στην άκρη ενός άλλου στενόμακρου φωτεινού διαδρόμου, σταματήσαμε μπροστά σ’ένα πολύ μικρό stand (σταθμό). Προς μεγάλη μου έκπληξη, μόνον ΕΝΑΣ άγγελος καθόταν εκεί, χωρίς να κάνει τίποτε το σπουδαίο.
“-Αυτό είναι το Τμήμα Ευχαριστιών”, μου είπε λίγο συνεσταλμένα και αμήχανα ο άγγελός μου.
“-Και γιατί είναι μόνο ένας άγγελος;” ρώτησα μαντεύοντας πως μάλλον δεν θα υπήρχε πολλή δουλειά, όποτε πρόσθεσα:“-Μα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ευχαριστιών, κάτι δηλαδή σαν τα sms εξόδου που έχουμε τώρα στη γη;”
“-Ναι, είναι θλιβερό το θέαμα!”, απάντησε ο άγγελος βγάζοντας ταυτόχρονα μικρό αναστεναγμό. Ωστόσο, μου εξήγησε:
“-Αφού παραλάβουν τις χάρες και τις ευεργεσίες από το Θεό οι άνθρωποι, δυστυχώς λησμονούν να Τον ευχαριστήσουν!”
ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΚΑ και του είπα:
“-Και πώς μπορεί κάποιος να ευχαριστήσει το Θεό για τις ευεργεσίες Του;”
“-Είναι απλό”, είπε ο άγγελος. “Χρειάζεται μόνο να πεις: Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου!”.
Αρκέστηκα να κάνω το συνήγορο του διαβόλου: “-Και για τί ακριβώς πρέπει να ευχαριστήσουμε;”.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ με κοίταξε απογοητευμένος. Γύρισε με “οικτίρμων ύφος” και μου είπε:
“-Ίσως να μη συναισθάνεσαι πότε πρέπει να ευχαριστήσεις κάποιον που σε ευεργέτησε ή σε ευεργετεί κάθε στιγμή. Λοιπόν, άκου:
-”-Αν έχεις τρόφιμα στο ψυγείο, φοράς ρούχα και έχεις μια στέγη πάνω απ΄το κεφάλι σου, είσαι πολύ πλουσιότερος από το 75% του κόσμου σας”.
“-Αν έχεις χρήματα σε τράπεζα, κάρτες στο πορτοφόλι και λίγα κέρματα στην τσέπη, είσαι ανάμεσα στο 8% των ανθρώπων που ευημερούν”
“-Αν ξύπνησες σήμερα το πρωί, χωρίς να σ΄έχει προσβάλει ο κορωνοϊός ή άλλη ασθένεια, τότε είσαι σε καλύτερη μοίρα από όσους δεν θα έχουν επιζήσει-με τον καινούργιο χρόνο. Ο κορωνοϊός στη γη σκοτώνει… Αλλά κι
“-Αν δεν βίωσες ποτέ την άγρια εμπειρία ενός πολέμου-εχθρικού ή εμφύλιου- στη χώρα σου, αν δεν ένιωσες την τραγική μοναξιά του εγκλεισμού από τον Covid-19, τη φρικτή διασωλήνωση, τη φυλάκισή σου από αυταρχικά καθεστώτα, τον πόνο του στομαχιού από την πείνα ή τη δίψα, έ, τότε, αγαπητέ μου, δεν ανήκεις στα 700 εκατομμύρια ανθρώπων της γης που υποφέρουν”
ΣΤΟΧΑΣΟΥ ακόμη, πρόσθεσε ο άγγελός μου:
“-Αν μπορείς να προσεύχεσαι σε ένα ναό, χωρίς το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης, σύλληψης, εν ψυχρώ εκτέλεσης ή αποκεφαλισμού από φανατικούς αλλόθρησκους, θα σε ζηλεύουν σίγουρα περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο”.
“-Αν οι γονείς σου είναι ζωντανοί και είναι ακόμα παντρεμένοι, θεωρείσαι σπάνια περίπτωση”
“-Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και χαμογελάς, δεν είσαι ο κανόνας πάνω στη γη, παρά η εξαίρεση για όσους ζουν μεσα στην αμφιβολία, την απογοήτευση και την απόγνωση”
“-Κι αν είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι αυτά που σου λέω, ανήκεις στην τυχερή κατηγορία εκείνων που δεν βρίσκονται στα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπων που δεν ξέρουν καν να διαβάζουν”
ΕΜΕΙΝΑ σιωπηλός για λίγο. Έπειτα είπα:
“-Κατάλαβα! Και τώρα τι κάνω; Πώς μπορώ να αρχίσω;”
Ο άγγελος χαμογέλασε. Μου ψιθύρισε μόνο δυο λέξεις:
“-Think and Thank!” (=Σκέψου και Ευχαρίστησε). Έπειτα πρόσθεσε:“-Να λες καλημέρα σε όλους που συναντάς στο δρόμο… Να μη λησμονείς να ευχαριστείς τους άλλους και το Θεό γι αυτά που σου δίνουν ή που έχεις. Να μη παραπονιέσαι γι αυτά που δεν έχεις και θα ήθελες να έχεις, γιατί τελικά δεν ξέρεις αν αυτά που δεν έχεις είναι καλύτερα ή χειρότερα από αυτά που στέλνει ο Θεός”. (1-1-2021)
…ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με υγεία, λιγότερα προβλήματα, γνώση και συναίσθηση της πραγματικής ουσίας της ύπαρξης μας.
*η παραπάνω αφήγηση είναι εμπνευσμένη, εμπλουτισμένη και προσαρμοσμένη στα καθ’ ημάς, από ανάλογη σύντομη γαλλική. (Στ.Γ.Κ.)