Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025

Ενα όνειρο ετών που έγινε πραγματικότητα

Tην παρθενική του εμφάνιση σε αγώνες πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο ο Αθλητικός Ιππικός Ομιλος Χανίων, έναν περίπου χρόνο μετά την ίδρυσή του και με την ευκαιρία αυτή κάνουμε σήμερα στις “Διαδρομές” γνωριμία με τον σύλλογο στον οποίο είχε αναφερθεί παλιότερα και ο συνεργάτης των “Χ.Ν.” Γιάννης Κάκανος.
Για τον σύλλογο μιλάνε σήμερα η αναβάτης, αλλά και προπονήτριά του Αμαλία Αναστασάκη καθώς επίσης και η μητέρα της Κίμπερλυ, η οποία μαζί με τον πατέρα της Ματθαίο έκαναν πραγματικότητα ένα όνειρο ετών όπως λένε. Να προσθέσουμε ότι στον Ομιλο δραστηριοποιείται ως προπονήτρια και η μικρότερη κόρη Ναυσικά, που αυτή την περίοδο σπουδάζει στην Αγγλία σε σχολή σχετική με την ιππασία.
Αμαλία πώς ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργηθεί αθλητικός όμιλος ιππασίας στα Χανιά;

Αμαλία: Ηταν ιδέα της μαμάς Κίμπερλυ να ιδρύσουμε έναν αθλητικό ιππικό όμιλο στα Χανιά λόγω του ότι αν και εγώ με την αδελφή μου από μικρές είμαστε αθλήτριες στην ιππασία και τρέχαμε σε Βόλο, Λάρισα και γενικά εκτός Κρήτης.
Κυρία Κίμπερλυ πόσο εύκολο να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός ιππικού ομίλου, γιατί δεν μιλάμε για ένα απλό άθλημα, αλλά και για την παρουσία ενός ζώου, κάτι που το καθιστά πολύ πιο σύνθετο και αυξάνει κατά πολύ τις δυσκολίες.

Κίμπερλυ: Πράγματι έχεις να κάνεις με δύο προσωπικότητες, τον αθλητή-τρια και το άλογο που έχει μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Προχωρήσαμε σε αυτή την ίδρυση του συλλόγου επειδή ήταν πολύ δύσκολο και πολυδάπανο να ανεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε στην Αθήνα με τα άλογα -διότι πρέπει να τα μεταφέρεις 2 και 3 μέρες πιο μπροστά. Ηταν το όνειρο μου να γίνει κάτι ανάλογο στα Χανιά. Πριν πολλά χρόνια, περίπου δέκα, ξεκίνησε σαν ιδέα. Πρέπει να προσθέσω εδώ ότι δεν κάνει κάθε άλογο για αγώνες και όσα κάνουν χρειάζεται γερή προετοιμασία. Είναι όπως ένας αθλητής, χρειάζονται προπονήσεις, θέλει και το χώρο του. Τα προηγούμενα 4 χρόνια χρησιμοποιούσαμε τις εγκαταστάσεις της Μαριάννας Γραμματικάκη στο Ηράκλειο και έτσι μειώθηκε η απόσταση, αλλά και πάλι 2 με 3 φορές την εβδομάδα έπρεπε να πηγαίνουμε πάνω κάτω. Τελικά πριν ένα χρόνο και κάτι καταφέραμε να ιδρύσουμε τον αθλητικό όμιλο. Γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο το να συμμετέχεις σε αγώνες από το να έχεις απλά κάποια άλογα για να κάνεις βόλτα.
Δημιουργήσατε λοιπόν και ανάλογες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μαλάξας…

Αμαλία: Ναι για μία αθλήτρια που δεν έχει τον κατάλληλο χώρο για προπόνηση υπήρχε ο κίνδυνος να παίρνει ένα άλογο, να δαπανάει 2.000 ευρώ για έξοδα για να μπορέσει να λάβεις μέρος σε αγώνες στην Αθήνα και το άλογο αυτό να κάνει αρνήσεις στα εμπόδια. Είναι ανώφελο. Για τον λόγο αυτό και με τους αγώνες που κάνουμε θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αγώνες αυτοί που ξεχωρίζουν, που πραγματικά έχουν τις δυνατότητες και την σωστή προετοιμασία.
Να διευκρινίσω ότι όλοι προσπαθούμε να μπούμε στην Ομοσπονδία καθώς δεν έχουμε γίνει ακόμα μέλη. Αυτή τη στιγμή είμαστε πέντε αθλητικοί ιππικοί όμιλοι στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Πλακιάς, Ηράκλειο, Χερσόνησος). Προχωρήσαμε σε δημιουργία ενός συμβουλίου από κοινού και οι 5 όμιλοι και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι οι διασυλλογικοί αγώνες. Ετσι ξεκινήσαμε την περασμένη άνοιξη με τους 1ους αγώνες στη Χερσόνησο, τώρα διεξήχθησαν οι 2οι Παγκρήτιοι αγώνες υπερπήδησης εμποδίων στον Ι.Ο. Ρεθύμνου και η επόμενη διοργάνωση θα είναι οι 3οι αγώνες που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στα Χανιά και στις εγκαταστάσεις μας στη Μαλάξα.

Κίμπερλυ: Να προσθέσω ότι μία ακόμα πολύ σημαντική κατηγορία ιππασίας είναι και το ντρεσάζ (δεξιοτεχνία), αλλά εδώ στην Κρήτη δεν έχουμε πολλές συμμετοχές. Εχει άλλο βαθμό δυσκολίας, είναι πολύ πιο αυστηρά τα πράγματα. Επίσης άλλα άλογα είναι κατάλληλα για υπερπήδηση εμποδίων και άλλα για ντρεσάζ. Η μικρή μου κόρη η Ναυσικά που σπουδάζει αυτή τη στιγμή στην Αγγλία και μάλιστα σε μία σχολή Γυμναστικής Ακαδημίας για άλογα και ιππείς, ασχολείται κυρίως με το ντρεσάζ το οποίο είναι και η βάση για να μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το άλογο και να προχωρήσει στη συνέχεια στην υπερπήδηση εμποδίων.
Ποιες δυσκολίες συναντήσατε; Σήμερα πόσα άλογα έχει ο Ομιλος;

Αμαλία: Την άνοιξη του 2013 ανεβάσαμε τα άλογα επάνω στη Μαλάξα. Στην πορεία αντιληφθήκαμε ότι χρειάζεσαι και διαφορετικά άλογα για να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές, δεν μπορούν να τα κάνουν όλες τις δουλειές όλα τα άλογα. Είχαμε στο σπίτι μας άλογα τα οποία τα είχαμε επιλέξει από εμφάνιση και όχι λόγω ποιότητας και ικανοτήτων. Οταν λοιπόν ανεβήκαμε στη Μαλάξα και αρχίσαμε να δουλεύουμε με παιδιά κάποια δεν έκαναν. Ετσι άλλα έφυγαν και άλλα ήρθαν, τα αλλάξαμε. Σήμερα έχουμε 11 άλογα από τα οποία τα τρία είναι πόνι. Φέτος αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και στην συμμετοχή σε αγώνες και το “βάπτισμα του πυρός” το πήραμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο.
Υπάρχει η εντύπωση ότι η ιππασία είναι ένα αρκετά πολυδάπανο άθλημα;

Αμαλία: Σαν ψυχαγωγικό είναι προσιτό, το να έρχεται ένα παιδάκι μία φορά την εβδομάδα και να κάνει την ιππασία του. Αυτό υπάρχει και σε εμάς, στον δικό μας Ομιλο. Τώρα όταν ένα παιδί αποφασίζει να γίνει αθλητής είναι πολύ περισσότερα τα έξοδα. Είτε γιατί θα πρέπει να αγοράσει ένα άλογο δικό του, είτε γιατί πρέπει να νοικιάσει.
Το δικό μου άλογο το καλό δεν το δίνω σε ένα παιδί αρχάριο αλλά μονάχα σε ένα προχωρημένο. Γιατί το να ανεβαίνω σε ένα άλογο και να του δίνω σωστές οδηγίες και στη συνέχεια ένας άπειρος λανθασμένες, μπερδεύεται το ζώο.

Κίμπερλυ: Μπορεί βέβαια να χρειαστεί να περάσουν και 2 και 3 χρόνια για να προχωρήσεις ως αθλητής. Οπως γίνεται σε κάθε άθλημα πρώτα θα κάνεις και την ιππασία ως παιχνίδι και ψυχαγωγία και στη συνέχεια αν έχεις τις απαιτούμενες ικανότητες θα ασχοληθείς σε άλλο επίπεδο.

Αμαλία: Παίζει ρόλο και η ηλικία, αρχικά αν σου αρέσει μπορείς να κάνεις και δύο φορές την εβδομάδα, είναι προσιτό. Από εκεί και πέρα για τον πρώτο τους αγώνα εγώ δίνω ένα δικό μου άλογο για να δουν την εμπειρία και πως είναι αυτό όλο. Μετά αν δουν ότι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν θα προχωρήσουν σε ένα άλλο επίπεδο, να πάρουν ένα δικό τους άλογο κλπ.

Εσύ Αμαλία πώς και επέλεξες να ασχοληθείς με την ιππασία;

Αμαλία: Ουσιαστικά η μαμά ήταν αυτή που με οδήγησε στην ιππασία. Βρήκαμε προχθές μία φωτογραφία που είμαι 7 μηνών και είμαι δίπλα σε ένα άλογο. Βέβαια κάτι βρήκα και εγώ και συνέχισα. Πάντως έτσι κόλλησα το “μικρόβιο” ενώ από δέκα χρονών ασχολούμαι με το αθλητικό κομμάτι και από τότε όποτε μπορούσα συμμετείχα σε αγώνες.

Κίμπερλυ: Χρειάζονται πολλές θυσίες και μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνεις. Κάτι που ισχύει και για όλους όσοι ασχολούνται με κάποιο άθλημα εντατικά. Εδώ έχεις βέβαια να κάνεις όπως προείπα και με μία ακόμα προσωπικότητα και αυτό είναι μία μεγάλη ιδιαιτερότητα.
Γιατί και το άλογο έχει καλές και κακές μέρες, κάποιες μέρες έχει όρεξη, κάποιες δεν έχει. Ολα αυτά έχουν να κάνουν με την ψυχολογία, πρέπει και ο αθλητής να καταλαβαίνει το άλογο και όλοι ασχολούνται με την ιππασία.
Επίσης χρειάζεται και ιδιαίτερη φροντίδα το άλογο. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι μία φορά το χρόνο έρχεται ειδικός οδοντίατρος από την Αγγλία και επίσης ιππίατρος από την Αθήνα.

Θεραπευτική ιππασία και “ΘεραΙππεύω”
Από όσο γνωρίζω στον όμιλο υπάρχει και τμήμα Θεραπευτικής ιππασίας. Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της;
Αμαλία: Το πιο σημαντικό στην θεραπευτική ιππασία είναι ότι εκεί παίρνουν μέρος άλογα στα οποία η τρισδιάστατη κίνηση τους πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στην τρισδιάστατη κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Ετσι ώστε η κίνηση του αλόγου να δίνει στο παιδί την αίσθηση του κανονικού ανθρώπινου περπατήματος
Κίμπερλυ: Και ο χαρακτήρας του αλόγου πρέπει να είναι ήρεμος, να βοηθάει. Διότι υπάρχουν παιδιά με αυτισμό που μπορούν να φωνάξουν. Κάθε άλογο είναι διαφορετικό, εκεί πρέπει να είναι πιο δεκτικό. Εμείς συνεργαζόμαστε με κάποια κορίτσια που ασχολούνται με την θεραπευτική ιππασία. Υπάρχει και σχετική ομάδα στο facebook: ΘερΙππεύω.
Από εκεί μεταφέρουμε:
Το ΘεραΙππεύω ξεκίνησε τα μαθήματα της θεραπευτικής ιππασίας από το 2009 και από το 2013 τα μαθήματα πραγματοποιούνται στον Ιππικό Αθλητικό Ομιλο Χανίων από τις (φωτ.) Παϊδούση Βερονίκη, Τζινάκη Ελενα (απόφοιτες ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή), Μανιαδάκη Ειρήνη (απόφοιτη ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας της Αθήνας με μεταπτυχιακό στην παιδιατρική αποκατάσταση), Νατάσσα Σκούφη (απόφοιτη ΤΕΙ Κοινωνικής εργασίας) αλλά και την Αμαλία Αναστασάκη (κάτοχος διπλώματος Lesance).
Το ΘεραΙππεύω πραγματοποιεί μαθήματα σε παιδιά από 2 μέχρι τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Σκοπός των μαθημάτων είναι να εξοικειώσουν το παιδί με τη φύση και τη φροντίδα του αλόγου, να του αναπτύξουν δεξιότητες και στη συνέχεια να το εισάγουν στην εκπαίδευση του αθλήματος της ιππασίας. Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσω διαφόρων παιχνιδιών έτσι ώστε να είναι πιο ενδιαφέρον και προσιτό προς τα παιδιά.
Το ΘεραΙππεύω απευθύνεται επίσης σε άτομα από 2 ετών και άνω με:
Αυτισμό
Σύνδρομο Down
Προβλήματα ακοής
Υπερκινητικότητα
Ψυχικές διαταραχές
Νοητική καθυστέρηση
Προβλήματα όρασης – τύφλωση
Διαταραχές του λόγου
Μαθησιακές δυσκολίες
Εγκεφαλική Παράλυση
Δισχιδής ράχη
μυική δυστροφία
Βλάβες νωτιαίου μυελού
Εγκεφαλικά επεισόδια
Πολιομυελίτιδα
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Τα μαθήματα που απευθύνονται στα παραπάνω άτομα ονομάζονται μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας.
Η θεραπευτική ιππασία είναι μια μέθοδος που στηρίζεται στη ρυθμική και πολυδιάστατη κίνηση του αλόγου με σκοπό την αποκατάσταση ασθενών με κινητικά, αισθητηριακά, ψυχολογικά και μαθησιακά προβλήματα.
Το άλογο έχει αποδειχτεί ότι κατά τη βάδιση του παρουσιάζει ανατομική ομοιότητα με τον άνθρωπο· κινούνται δηλαδή με ένα κοινό τρισδιάστατο τρόπο. Έτσι, λοιπόν, ο αναβάτης δέχεται παθητικά αυτή τη κίνηση του αλόγου και παράλληλα εκτελεί ενεργητικά ασκήσεις ανάλογα με τους στόχους που έχει θέσει ο εκπαιδευτής.
Η μέθοδος αυτή επιφέρει σημαντικά κινητικά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά οφέλη.

Τα αποτελέσματα των 2ων παγκρήτιων αγώνων υπερπήδησης εμποδίων

Τα αποτελέσματα των 2ων Παγκρήτιων αγώνων υπερπήδησης εμποδίων που πραγματοποιήθηκαν στον Ι.Ο. Ρεθύμνου:
Κατηγορία ύψους 0,60
Ξερουδάκη Μαρία με τον Ρέμους (Ι.Ο.Πλακιά)
Δαμαβολίτη Ελενα με Ρέμους (Ι.Ο.Πλακιά)
Βαρδάκης Σήφης με Σίριους (Ι.Ο.Πλακιά)
Κατηγορία ύψους 0,80
Βαρδάκη Μαρία με Βαίσα (Ι.Ο.Πλακιά)
Petrov Ivan με Μάστερ (Ι.Ο.Ρεθύμνου)
Κατηγορία ύψους 1,00
1. Αντωνακάκη Ιωάννα με Ορφέα (Ιπ. Ακαδημία Κρήτης)
2. Γραμματικάκη Μαριάννα με Liberto De Safray (Ιπ.Ακ.Κρήτης)
3. Ζουμπουλάκης Γιάννης με Ατλα (Ι.Ο. Αυλώνα)
Από τον Α.Ι.Ο. Χανίων μετείχαν η Αμαλία Αναστασάκη (πάνω) και η Μαρία Καλομοιράκη (κάτω) με τα άλογα Crown (στέμμα) και Monty που αγωνίσθηκαν αξιοπρεπώς αλλά όπως η μεγάλη πλειοψηφία των 30 αθλητών αντιμετώπισε προβλήματα. Συγκεκριμένα υπήρξαν πολλές πτώσεις και αρνήσεις των αλόγων να πηδήσουν τα εμπόδια -μία πτώση και οι 3 αρνήσεις σε θέτουν νοκ άουτ από τον αγώνα- και μάλιστα υπήρχε κατηγορία, στα μεσαίου ύψους εμπόδια, όπου για τον λόγο αυτό ανέβηκαν μονάχα δύο αναβάτες στο βάθρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Γεια σας! Θα ηθελα να ρωτησω, επειδη ενδιαφερομαι και ασχολουμαι οσο μπορω με τα αλογα και την ιππασια, αν καποιος επιλεξει να ακολουθησει τα ΤΕΦΑΑ ή τα αλλα που αναφερθηκαν ωστε να μπει σ αυτον τον κλαδο της θεραπευτικης ιππασιας 1ον : αν μετα τις σπουδες υπαρχει αμεση και σιγουρη αποκατασταση…και 2ον : αν ο χωρος εργασιας ειναι ενας ιππικος ομιλος ή μια φαρμα και αντιστοιχα ενα αλογο ιππικου ομιλου ή αλογο πιο μικροσωμο στυλ πονυ (για να ειναι προσσιτο στα μικρα παιδια με ειδικες αναγκες ). Ευχαριστω εκ των προτερων!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα