Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ενα παραμύθι για την αξία των αληθινών σχέσεων

Η αναντικατάστατη αξία των ανθρωπίνων σχέσεων και της αγάπης βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας της “Κουκουβάγιας της τετραγωνομάτας”.

Μιας ιστορίας που φλερτάροντας με το παραμύθι φέρνει στο προσκήνιο το σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης από το διαδίκτυο, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα έναν δρόμο για να αντιληφθεί το παιδί ή και ο ενήλικας αναγνώστης ό,τι η πραγματική ζωή, οι συγκινήσεις και οι “χυμοί” της, δεν βρίσκονται σε καμία οθόνη αλλά στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας.
Το βιβλίο της ψυχολόγου Αννέτας Μαρκογιαννάκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Ελληνοεκδοτική” παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο ιστορικό καφέ “Κήπος”.
Στο βιβλίο η “Κουκουβάγια η τετραγωνομάτα” έρχεται να ανατρέψει τη ζωή του μικρού Τάκη. Ενός παιδιού που περνούσε πολλές ώρες μόνος του, παρέα με το τάμπλετ του, καθώς οι γονείς δούλευαν πολλές ώρες και η αδερφή του ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο, η σχέση των δύο πρωταγωνιστών κρύβει τις δικές της ανατροπές. Η κουκουβάγια, ανίδεη από τεχνολογία και ίντερνετ, θα βρεθεί σταδιακά στη θέση του μικρού Τάκη, εξαρτημένη η ίδια από το διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, όμως, το “σοφό” αγαπημένο πουλί θα λειτουργήσει σαν “καθρέπτης” για τον μικρό ήρωα του βιβλίου, ο οποίος θα παρατηρήσει ότι τα μάτια της κουκουβάγιας από στρογγυλά έγιναν… τετράγωνα! Το γεγονός αυτό θα σταθεί αφορμή να προβληματιστεί για τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και να ανακαλύψει την αξία των ανθρωπίνων, πραγματικών κι όχι εικονικών, σχέσεων.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” η συγγραφέας αναφέρθηκε στην παιδαγωγική αξία των παραμυθιών και της λογοτεχνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μέσα από μια καλή ιστορία το παιδί μπορεί να πάρει πολύ περισσότερα και να μας ακούσει καλύτερα από όταν του απευθυνόμαστε “δασκαλίστικα”: «Όπως έκαναν παλιά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, μέσα από παραμύθια και ιστορίες μπορούμε να περάσουμε όμορφα μηνύματα γιατί τα παιδιά αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους και κάνουν εικόνες».
«Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε το ίντερνετ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δείξω ότι δεν πρέπει να είμαστε ούτε στο ένα άκρο ούτε στο άλλο και παράλληλα να καταδείξω τη δύναμη της αγάπης, της φιλίας και των σχέσεων. Γιατί οι σχέσεις και η φιλία είναι ουσιαστικά το αντίδοτο στη μοναξιά που ζούμε στις μέρες μας, στη μοναξιά της εικονικής πραγματικότητας. Γιατί η αληθινή ζωή βρίσκεται στις σχέσεις των ανθρώπων», συμπλήρωσε η κα Μαρκογιαννάκη.
Η φιλόλογος Ανδρονίκη Κοκοτσάκη τόνισε ότι το βιβλίο πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο θέμα όπως είναι αυτό του εθισμού στο διαδίκτυο. «Ωστόσο, αυτό γίνεται μέσα από μια πολύ ευφάνταστη ιστορία, με παραμυθιακά στοιχεία, που όμως είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Από την άλλη, πρόκειται για ένα βιβλίο που ναι μεν ανήκει στην παιδική λογοτεχνία αλλά μπορεί να διαβαστεί άνετα κι από μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες γιατί το θέμα του εθισμού αφορά και τους ενήλικες», σημείωσε η κα Κοκοτσάκη.
Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Μαρία Σαρρή ανέφερε ότι «μέσα από το βιβλίο ένα παιδί μπορεί να καταλάβει με ένα πολύ απλό τρόπο και μέσα από ένα πολύ ωραίο λόγο, ότι δεν είναι καλό να είναι συνέχεια πάνω από ένα τάμπλετ και ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα γύρω του που αξίζουν πραγματικά, όπως το παιχνίδι με τους φίλους του, κάποιες κοινές δραστηριότητες με τους γονείς του αλλά και το διάβασμα βιβλίων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα