Ένας -μάλλον αηδιαστικός- παρασιτικός νηματώδης σκώληκας μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει όσους πάσχουν από άσθμα, να αναπνέουν καλύτερα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σκουλήκι αγκυλόστομα, μια έλμινθα που μπορεί να ζήσει μέσα στο ανθρώπινο έντερο, παράγει μια αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη (ΑΙΡ-2), η οποία, όπως έδειξαν τα πειράματα, καταπολεμά αποτελεσματικά την φλεγμονή των πνευμόνων και το άσθμα στα ποντίκια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ‘Αλεξ Λούκας του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, δήλωσαν ότι, μετά από τα ελπιδοφόρα ευρήματα σε καλλιέργειες κυττάρων ασθματικών ασθενών και σε πειραματόζωα, θα συνεχίσουν με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αφού πρώτα παράγουν ένα χάπι με την εν λόγω πρωτείνη.
Η ίδια πρωτεϊνη έχει δοκιμασθει με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αν και πρόκειται για διαφορετική ασθένεια από το άσθμα, και οι δύο έχουν το κοινό γνώρισμα ότι προκαλούνται από φλεγμονή και από υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η πρωτείνη ΑΙΡ-2 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όιχ μόνο εναντίον του άσθματος, αλλά ευρύτερα για άλλες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις. Το αγκυλόστομα είναι ένας από τους αρχαιότερους οργανισμούς στη Γη. Όταν ζει μέσα στο ανθρώπινο σώμα και πίνει το αίμα μας (κυριολεκτικά), προκαλεί ναυτία, αναιμία κ.α. Τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο εχθρός μπορεί να κρύβει και χρήσιμες θεραπευτικές δυνάμεις. Αρκεί να μεταφερθούν σε χάπι, γιατί κανείς δεν θα ήθελε τα ίδια τα παράσιτα μέσα του (μια φωτογραφία είναι αρκετή για να σας πείσει…).