Το Γενικό Λύκειο Σούδας σε συνεργασία με το Joliot- Curie Gymnasium του Görlitz της Γερμανίας υλοποίησε το πρόγραμμα e-twinning:
“Work for peace – Traces of Greek- German relations of the 20th and 21st century in Görlitz and Crete” / “Ελληνογερμανική ιχνηλάτηση – together for peace – μαζί για την ειρήνη”.
Η α’ φάση του προγράμματος υλοποιήθηκε με την επίσκεψη των μαθητών και των συνοδών καθηγητών του Λυκείου Σούδας στο Görlitz της Γερμανίας στις 23- 29 Νοεμβρίου 2022. Η β’ φάση υλοποιήθηκε κατά το διάστημα από 26 – 4 ως 2-5-2023 με την επίσκεψη των Γερμανών μαθητών και των καθηγητών τους στην πόλη μας.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων φιλίας και αδερφοσύνης μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών νέων μέσα από τη γνώση της ιστορίας και όσων διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς εισβολείς.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υλοποιήθηκαν δραστηριότητες με σκοπό τη γνώση της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη σύσφιξη των σχέσεων των μαθητών των δύο χωρών. Την πρώτη ημέρα Πέμπτη 27/4 η ομάδα του προγράμματος επισκέφτηκε το σχολείο μας και συμμετείχε στα μαθήματα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εργαστήριο εκμάθησης παραδοσιακών χορών υπό την επίβλεψη και οργάνωση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής του σχολείου μας Σαμωνάκη Ελένης. Οι Γερμανοί μαθητές ενθουσιάστηκαν και έμαθαν αρκετά για τους κρητικούς χορούς, μαζί με αυτούς και οι καθηγητές τους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκεφτήκαμε σημαντικά μνημεία της πόλης, όπως τα Νεώρια, το Φάρο, το λόφο Καστέλι και το Κουμ Καπί. Την ξενάγηση είχαν αναλάβει οι μαθητές του σχολείου μας. Τέλος η φιλόλογος Μαράκη Μαρία, πρώην διευθύντρια του σχολείου μας, παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Σούδας το έργο: The history of Chatzopoulos, story in Goerlitz in the graphic Novel of Thanassis Petrou δίνοντας το ιστορικό πλαίσιο της σχέσης Ελλήνων και Γερμανών στην πόλη του Görlitz.
Την δεύτερη ημέρα Παρασκευή 28-4 επισκεφτήκαμε την Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι, όπου συμμετείχαμε σε εργαστήριο τοπικής ιστορίας και παρακολουθήσαμε τη συγκλονιστική ταινία του Ματθαίου Φραντζεσκάκη : “ Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς” που αφορά στις εκτελέσεις Ελλήνων από Γερμανούς στρατιώτες στον Κακόπετρο, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Όλοι συγκινηθήκαμε βαθιά από το εργαστήριο αυτό και την ταινία σε σημείο που αρκετοί Γερμανοί μαθητές αισθάνθηκαν την ανάγκη να ζητήσουν συγνώμη για τις βαρβαρότητες των ομοεθνών τους την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ακολούθησε επίσκεψη στο τούνελ του Πλατανιά, μια υπόγεια σήραγγα που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί για τη φύλαξη των πυρομαχικών και άλλων εφοδίων κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με μήκος περίπου 170 μέτρα. Εκεί οι μαθητές θαύμασαν τα εκθέματα και περιηγήθηκαν στους δέκα τυφλούς θαλάμους του τούνελ.
Την τρίτη μέρα Σάββατο 29-4 το πρόγραμμα περιλάμβανε το γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε. Ακολούθησε επίσκεψη στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης Κακόπετρο, Φλώρια, Κάνδανο, όπου αποθέσαμε λουλούδια στα μνημεία των εκτελεσθέντων και εκφωνήθηκε το ιστορικό των τραγικών γεγονότων από ομάδες Γερμανών και Ελλήνων μαθητών.
Την Κυριακή 30-4 το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο του Χρωμοναστηρίου με εκθέματα σχετικά με το Β’ Παγκόσμιο, στο Μουσείο της Ελεύθερνας με ξενάγηση και στην πόλη του Ρεθύμνου. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι μαθητές συμμετείχαν στη γιορτή απόσταξης του ανθόνερου και παρασκευής γλυκών του κουταλιού. Μύρισαν κα γεύτηκαν τα αρώματα της κρητικής φύσης και δοκίμασαν την κρητική φιλοξενία με οικοδεσπότη τον φιλόξενο Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας.
Τη Δευτέρα 1/5 επισκεφτήκαμε το συμμαχικό νεκροταφείο στο Βλητέ, όπου σε μια σεμνή τελετή αποδώσαμε φόρο τιμής στους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπογραμμίσαμε την αξία της ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Ακολούθως τα παιδιά δούλεψαν σε μικτές ομάδες στους υπολογιστές του σχολείου, όπου ολοκλήρωσαν ένα ημερολόγιο σχετικό με το πρόγραμμα. Επίσης πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κρητικής μαγειρικής με την ουσιώδη και κεφάτη συμμετοχή των Γερμανών, καθηγητών και μαθητών, όπου μαγειρέψαμε πιλάφι και φτιάξαμε τζατζίκι και ντάκο.
Τέλος το βράδυ έγινε η αποχαιρετιστήρια γιορτή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο μαζί, σε κλίμα κεφιού, χαράς, χορού και συγκίνησης. Πολλοί δάκρυσαν, άλλοι από χαρά για την αλληλεπίδραση με τους νέους φίλους και άλλοι από λύπη λόγω του επικείμενου αποχωρισμού. Ήταν, κατά κοινή ομολογία, η πιο πετυχημένη γιορτή που έγινε στο σχολείο μας τα τελευταία χρόνια.
Την επόμενη ημέρα αποχαιρετήσαμε τους νέους μας φίλους με δάκρυα χαράς και συγκίνησης. Ελπίζουμε αυτή η σχέση που οικοδομήθηκε μέσα από το πρόγραμμα να αντέξει στο χρόνο.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές:
Λαμπρινάκη
Νεκταρία και
Χατζηιωάννου Νικόλαος.