«Το σχολείο μας δεν είναι Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αλλά σχολείο διαρκούς ευκαιρίας γιατί στην πραγματικότητα είναι πάντα ανοιχτό για να δεχθεί όσους θέλουν να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τις γυμνασιακές τους σπουδές, τις οποίες για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν κάποια στιγμή να διακόψουν».
Mε αυτά τα λόγια ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (ΣΔΕ) και των Παραρτημάτων του, στον Πλατανιά και το Καστέλλι, Σωτήρης Σύρρος, ξεδιπλώνει τη φιλοσοφία της ξεχωριστής αυτής εκπαιδευτικής δομής που γεννήθηκε για να καλύψει υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας. Ανάγκες που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη, έως τις μέρες μας δυστυχώς, σχολική διαρροή, με κοινωνικές προκαταλήψεις του παρελθόντος και του παρόντος, που θέτουν κάποιες φορές βίαια στο περιθώριο γυναίκες, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κ.ά. αλλά και με απρόβλεπτες αναποδιές που μπορεί να τύχουν στον καθένα και να διακόψουν την κανονικότητα της σχολικής εκπαίδευσης.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
«Στα ΣΔΕ έρχονται ενήλικες χωρίς όριο ηλικίας. Έχουν αποφοιτήσει από εμάς άνθρωποι που πλησίαζε ή και υπερέβαινε η ηλικία τους τα 70», εξηγεί ο κ. Σύρρος και διευκρινίζει ότι στα ΣΔΕ απευθύνονται άνθρωποι που δεν έχουν ολοκληρώσει τη γυμνασιακή τους Εκπαίδευση.
Λόγω του ό,τι τα ΣΔΕ απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες το πρόγραμμά τους είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους: «Η φοίτηση είναι διετής. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες 5.45μμ με 9.30μμ για να εξυπηρετούνται οι μαθητές μας που είναι εργαζόμενοι και υπάρχουν και κάποιες ενισχυτικές διδασκαλίες που μπορεί να ολοκληρώνονται γύρω στις 10.30μμ.».
ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
Ρωτάμε τον κ. Σύρρο ποιοι είναι οι λόγοι που φέρνουν πίσω στα θρανία εργαζόμενους, οικογενειάρχες που θέλουν να χωρέσουν σε μια δύσκολη καθημερινότητα και το διάβασμα: «Είναι άνθρωποι που μπορεί να εγκατέλειψαν “οικειοθελώς” το σχολείο κάποτε. Παιδιά “ατίθασα” που το σχολείο όπως λειτουργούσε κάποτε, με αυταρχισμό, χωρίς πρόβλεψη για μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες, τα έδιωξε. Παιδιά που απομακρύνθηκαν από την εκπαίδευση από την ίδια την οικογένειά τους για να δουλέψουν στα χωράφια, τα ζώα, την επιχείρηση ή για να παντρευτούν κ.λπ. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται πίσω γιατί έχουν καταλάβει ότι στην εποχή μας το κενό αυτό είναι ανάγκη να καλυφθεί και γιατί το βρίσκουν μπροστά τους στη δουλειά τους και τη ζωή τους. Χωρίς απολυτήριο γυμνασίου δεν μπορεί να απευθυνθεί κανείς σε ένα κέντρο δια βίου μάθησης, να πάρει κάποια κατάρτιση ή να συμμετέχει σε κάποια προκήρυξη που προϋποθέτει βασική εκπαίδευση. Είναι δηλαδή ένα μεγάλο εμπόδιο. Το σχολείο επίσης εξυπηρετεί και μετανάστες που μετανάστευσαν στην ηλικία των γυμνασιακών τους χρόνων και έχασαν την επαφή τους με την εκπαίδευση. Από εκεί και πέρα, η διακοπή της εκπαίδευσης αποτελεί κι έναν καημό, ένα απωθημένο. Υπάρχουν δηλαδή και άνθρωποι που έρχονται χωρίς κάποιον ωφελιμιστικό λόγο για να τους φύγει αυτός ο καημός. Στην πλειονότητά τους, μάλιστα είτε πρόκειται για την πρώτη κατηγορία είτε για τη δεύτερη, οι απόφοιτοί μας συνεχίζουν μετά την εκπαίδευσή τους στα Εσπερινά ΕΠΑΛ προκειμένου να λάβουν το απολυτήριο Λυκείου. Τα ΣΔΕ ανοίγουν μια πόρτα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο πανεπιστήμιο».
ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ
Στην παρατήρησή μας για το άγχος που μπορεί να προκαλεί σε κάποιον η επιστροφή στα θρανία μετά από τόσα χρόνια ο κ. Σύρρος εξηγεί ότι τα ΣΔΕ είναι οργανωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζονται οι μαθητές: «Το κλίμα στο σχολείο είναι απολύτως υποστηρικτικό, υπάρχει ολόκληρη θεωρία πίσω από τη λειτουργία των ΣΔΕ, είναι η θεωρία της εκπαίδευσης ενηλίκων την οποία ακολουθούμε. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας λόγος να διστάζουν ή να φοβούνται να επιστρέψουν στο σχολείο. Επίσης στο σχολείο λειτουργούν υποστηρικτικοί θεσμοί όπως ο θεσμός του συμβούλου σταδιοδρομίας και του ψυχολόγου όπου μπορούν να απευθυνθούν και να ενημερώσουν για τα προβλήματά τους και βέβαια πάντα η διεύθυνση είναι παρούσα για οτιδήποτε χρειάζεται».
Εγγραφές και πληροφορίες
Το ΣΔΕ Χανίων στεγάζεται στο κτήριο του Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 1 (πρώην 1ο Γυμνάσιο Χανίων) Για πληροφορίες, έως 31 Ιουνίου και από 1η Σεπτεμβρίου, τηλεφωνικά στο 28210 52132, δια ζώσης 5:30μ.μ. – 9:30μ.μ. ή μέσω email: mail@sde-chanion.chan.sch.gr