Προφανέστατα και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι αυτά που περίμενε η Ελλάδα για την Τουρκία. Μέχρι τον Μάρτιο θα αρκεστούμε στα χρήματα που κερδίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Business as usual.
Η Ελλάδα σίγουρα δεν είναι μόνη της, αλλά και η Γαλλία δεν ασκεί στο Συμβούλιο την επιρροή που υποψιαζόταν ο Μακρόν. Εξίσου πολύτιμη για τη Γερμανία είναι και η Ιταλία, η οποία είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο κατάρρευσης της Τουρκίας και την εξοπλίζει κανονικά και με τον νόμο.
Σε έναν μαραθώνιο αγώνα -όπως είναι αυτός με την Τουρκία- δεν πρέπει να τρέχουμε κατοστάρι με τα παπούτσια του Ολυμπιονίκη Μπολτ. Δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί, δεν είναι όμως και Μικρασιατική καταστροφή όπως γαυριούν οι συνήθεις “κάποιοι”. Η Ελληνική κυβέρνηση το πάει κάθε φορά μέχρι εκεί που μπορεί να το φτάσει. Τα υπόλοιπα μου θυμίζουν αυτό που έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ότι: «Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να βλέπουν, όχι μόνο να ακούν».
Τιμώ τους αφανείς ήρωες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που φυλάσσουν Θερμοπύλες· αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον Ερντογάν. Η Δύση (εννοώ πιο πολύ η Αμερική) έχει μια φαντασίωση να μην χάσει την Τουρκία λόγω της σχέσης της με τη Ρωσία. Και υπό τον Μπάιντεν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό αυτό το πνεύμα νομίζω θα κινηθεί, διότι τα στελέχη του Μπάιντεν έχουν μια επιρροή από την σχολή Ομπάμα.
Με τους S-400, καλύτερα να το ξεχάσει, όμως, ο Ερντογάν· εκεί με κυρώσεις ο Αμερικάνος πρόεδρος θα δώσει μια συστημική λύση. Και θα την δώσει έτσι, γιατί αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα είναι σε ένα διπλό μέτωπο· δεν χρειάζεται να μεμψιμοιρούμε.
Αξιότιμε κύριε,με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σας επιτρέψτε μου να καταθέσω τα εξής:Το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι διεθνείς σχέσεις από την εποχή του πατέρα της ρεαλιστικής πολιτικής Θουκυδίδη είναι : 1)”Δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι ούτε αιώνιοι εχθροί αυτά που είναι διαχρονικά και μόνιμα είναι τα συμφέροντα και αυτά οφείλουν να υπηρετούν οι πολιτείες.2)Η διπλωματική επιρροή κάθε πολιτείας είναι ανάλογη της ισχύος των ενόπλων δυνάμεων που διαθέτει.Η ΕΕ ακόμη και αν είναι ένας οικονομικός και νομικός γίγαντας είναι ένα γεωπολιτικός νάνος κυρίως για τους παρακάτω δύο λόγους.α)Η ΕΕ ιδρύθηκε και λειτούργησε υπό την σκέπη του ΝΑΤΟ(δηλ. ΗΠΑ) για τους γνωστούς γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους που ίσχυσαν στην μεταπολεμική περίοδο και στον ψυχρό πόλεμο που ακολούθησε.Οι ΗΠΑ ήθελαν μια ζώνη ευημερίας να κινείται το παζάρι,βιτρίνα για τους φτωχούς απέναντι και ανάχωμα στην επέκταση της επιρροής της Σοβ.΄Ενωσης.Με κανένα τρόπο όμως δεν ήθελαν η οικονομική αυτή ένωση να μπερδεύεται στα πόδια τους στην χάραξη της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της δύσης, όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει όχι ευρωστρατούς και “τσαλίμια” έξω από τον νατοϊκό χορό,γεγονός που μέσα στην επί δεκαετίας επικρατούσα ευρωπαϊκή νιρβάνα βόλευε και κάποιους που, θεωρούσαν ότι έπιαναν κορόϊδα τους αμερικανούς ,οι οποίοι ξόδευαν ένα σκασμό δολλάρια για αμυντικές δαπάνες ενώ αυτοί έκαναν πρωταθλητισμό στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.΄Οταν κάποια στιγμή οι αμερικανοί περιόρισαν την παρουσία τους στην περιοχή και εμφανίστηκαν δικτατορικά,απολυταρχικά και ισλαμοφασιστικά φαντάσματα ανακάλυψαν αίφνης ότι”το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό” και ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να σκεφτεί εκ νέου τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στην προάσπιση των συμφερόντων της.Αυτό είναι το υπό εξέλιξη καθοριστικό θέμα που πρέπει να συζητηθεί με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και ίσως είναι και η ώρα μηδέν για την ΕΕ , οποία θα πρέπει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ η να αναλάβει το μερίδιο που τις αναλογεί στην χάραξη της γεωπολιτικής και της ασφάλειας στην δύση η θα διαλυθεί μέσα στην ανυποληψία και ανυπαρξία της.β)Ο κατακερματισμός των συμφερόντων εντός της ΕΕ δυσκολεύει αφάνταστα,αν δεν αποκλείει την επιβολή των όποιων κυρώσεων προς την γείτονα γεγονός που οφείλεται στην ανυπαρξία θεσμικών αμυντικών μηχανισμών προάσπισης των συμφερόντων της ως οντότητα, πράγμα που την αναγκάζει να τα παραπέμπει όλα στο ΝΑΤΟ και στην “αμεροληψία” του κ.Στόλτενμπεργκ η να περιμένει “οδηγίες προς ναυτιλομένους” από την Ουάσιγκτων,όπως με “ανακούφηση” αποφασίστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής.
Τα γεγονότα έχουν δυναμική εξελίξεως σε ότι αφορά την ΕΕ και την θέση της στην παγκόσμια σκακιέρα αυτό που πάντως πρέπει να διερευνηθεί σε ότι αφορά την πατρίδα μας είναι η “ντρίπλα” της Γαλλίας στην σύνοδο και τι σενάρια κρύβονται πίσω της.Η χώρα μας οφείλει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και με νηφαλιότητα να πάρει ότι οφέλη προσφέρει η ΕΕ και κυρίως να συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων μας δυνάμεων και παράλληλα να κινείται δυναμικά στο διπλωματικό πεδίο προωθώντας και διευρύνοντας τις συμμαχίες της με τις χώρες τις περιοχής καθώς και με τις χώρες του κόλπου κλπ.των οποίων τα συμφέροντα θίγονται από τον φασιστικό επεκτατισμό της Τουρκίας.Ο συνασπισμός αυτός συμφερόντων που περιλαμβάνει σημαντικές χώρες ,όπως το Ισραήλ την Αίγυπτο(με δεσπόζοντα ρόλο στην Ισλαμική διάσκεψη και Αραβικό Σύνδεσμο) την Σ.Αραβία ,τα ΗΑ Εμιράτα κλπ. θα είναι πολύ δύσκολο να μην ληφθεί υπόψιν από τους γεωστρατηγιστές στην Ουάσιγκτων και αλλού……Με εκτίμηση