Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ένα βιβλίο για το “τραύμα” της ανταλλαγής από την Γιασεμίν Οζέκ

Ένα βιβλίο για το “τραύμα” που προκάλεσε στις δύο κοινότητες Τουρκική και Ελληνική η μικρασιατική καταστροφή και όλα όσα ακολούθησαν περιγράφεται μυθιστορηματικά στο βιβλίο της Γιασμίν Οζέκ “Δέσποινα, μάτια μου” που παρουσιάσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Σε αυτά τα “τραύματα” αναφέρθηκε προλογίζοντας την παρουσίαση η φιλόλογος Βαρβάρα Περράκη υπογραμμίζοντας «δεν γίνεται κανείς συγγραφέας αν δεν θέλει να μιλήσει για ένα τραύμα, προσωπικό, συλλογικό και αυτό το βιβλίο έχει να κάνει με αυτό. Το τραύμα των απλών ανθρώπων που η ιστορία καθόρισε τη ζωή τους χωρίς τη θέληση τους». Με τη συγγραφέα που συγκίνησε με την ευγένεια και τη σεμνότητά της, συνομίλησε η κ. Μαρίνα Αρετάκη μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η κα Οζέκ στα ελληνικά -που μιλάει πολύ καλά- μίλησε για τις σπουδές κινηματογράφου που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, την επαφή της με την Ελλάδα καθώς οι παππούδες της είχαν φύγει από την Ελλάδα και είχαν πάει στην Τουρκία στην ανταλλαγή πληθυσμών και εξήγησε πως «αποφάσισα να γράψω αυτό το μυθιστόρημα όταν ξεκίνησα να μαθαίνω Ελληνικά. Ξεκίνησα να γράφω στην Τουρκία και το ολοκλήρωσα στην Κέρκυρα». Για τον ήρωα του βιβλίου τον Εμίν Αλί (παιδί Τούρκου και Ελληνίδας που ακολουθεί τη θρησκεία του πατέρα του και ζει σε ένα χωριό με μικτό πληθυσμό και αγαπάει τη γειτονοπούλα του Δέσποινα) η κ. Αρετάκη παρατήρησε πως «ανακαλύπτει σταδιακά την εχθρότητα και το μίσος, την αμείλικτη όψη της ιστορίας μέσα από την καθημερινότητα, τα παιγνίδια, τις τρέλες, τις αταξίες του.

Μετά την απόφαση της ανταλλαγής ο αποχαιρετισμός από την πατρίδα του και τα αγαπημένα πρόσωπα είναι επώδυνος και ο νέος τόπος είναι ξένος. Εκεί ο πατέρας, η μητέρας και ο μικρός προσπαθούν να προσαρμοστούν». Παράλληλα ρώτησε τη συγγραφέα για τα ερωτήματα που αφήνει στο τέλος αναφορικά με την τύχη του Εμίν. Γιατί στο τελευταίο κεφάλαιο δεν μαθαίνουμε, ρώτησε η κα Αρετάκη, τι απέγινε ο Εμίν Αλί; «Γιατί έχει πολύ μεγάλη νοσταλγία και λαχτάρα και λέει πως δεν θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα αν δεν δει το χωριό του όπως ήταν πριν. Επειδή και η οικογένεια μου έζησε κάτι ανάλογο μετέφερα το δικό μου συναίσθημα σε αυτά που ήθελε ο Εμίν».

H φιλόλογος Αριάδνη Παπιδάκη διάβασε κομμάτια από το βιβλίο, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε και ο γ.γ. του Πνευματικού Κέντρου κ. Μανώλης Κελαϊδής. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, εκδόσεις Πατάκη και βιβλιοπωλείο “Το Βιβλίο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα