«Πάλι ξενύχτησες; Σε ποιο στέκι ήσουνα;» η συνηθισμένη ερώτηση.
«Διάβαζα ένα βιβλίο μέχρι τις 2 το πρωί», η αναπάντεχη απάντηση. Αυθεντικός διάλογος δύο Χανιώτισσων φιλενάδων.
Με κάθε βιβλίο αναπτύσσομαι… είναι ένα αξίωμα που δεν αναιρείται. Το ερώτημα είναι «Πώς πείθεις τους σημερινούς νέους να διαβάσουν;». Οι συνηθισμένες απαντήσεις είναι με το παράδειγμα σου και με κίνητρα. Και με πρόκληση προσθέτω.
Φίλος Χανιώτης συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα έξυπνο προκλητικό τρόπο να προάγει την φιλαναγνωσία και την πώληση των βιβλίων του. Αναρτά τακτικά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μια συναρπαστική σελίδα από τα αστυνομικά του μυθιστορήματα. Ακολουθεί διαδικτυακή συζήτηση, καλοπροαίρετα σχόλια και θετικός ντόρος ανάμεσα στους χιλιάδες ακολούθους του.
Στο σημείωμα προτείνω την περαιτέρω προαγωγή της φιλαναγνωσίας στα Χανιά για να κερδίσουμε ατομικά και συλλογικά.
Περισσότερους νέους αναγνώστες
Η φιλαναγνωσία καλλιεργείται στα Χανιά με μεμονωμένες ασυντόνιστες προσπάθειες βιβλιόφιλων εκπαιδευτικών και γονέων.
Εξαίρεση ήταν η καλοκαιρινή εκστρατεία του ιδρύματος Νιάρχου “Future library” που υλοποιήθηκε για μια 10ετία περίπου από τις δομές του Δήμου Χανίων. Επιστημονικά δομημένη ήταν αυτή η φιλόδοξη εκστρατεία που κάλυπτε ικανοποιητικά πυρήνες παιδιών της περιοχής μας.
Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια τοπική εκδήλωση, ένα πολιτιστικό γεγονός που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και θα τους δίνει κίνητρα για ανάγνωση βιβλίων.
Φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού Χανίων
Τα Χανιά μας έχουν τα μέσα και τους παραμυθάδες για να υποστηρίξουν ένα ετήσιο φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού για παιδιά και για ενήλικους.
Μια πανελλήνια εκδήλωση που μπορεί να στηθεί με ελάχιστο κόστος, να υποστηριχθεί από μια σειρά φορείς και εθελοντές και να δημιουργήσει άλλο ένα χαρακτηριστικό όνομα και κεφάλαιο για την πόλη μας.
Πάνω από όλα όμως θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον θετικό για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και να ενεργοποιήσει πολλούς σε κάθε γειτονιά.
Να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ μια μεγάλη αγκαλιά γνώσης στην οποία δρώμενα, διαγωνισμοί συγγραφής και αφήγησης μικρής ιστορίας με έκθεση βιβλίου θα συνυπάρχουν. Όλα θα αναδεικνύουν τα σύγχρονα παραμύθια και τους μύθους της ιστορίας της παράδοσης και της υπαίθρου μας. Η αρωγή μου σε μια τέτοια προσπάθεια είναι δεδομένη.
Κατέθεσα την πρόταση αυτή το καλοκαίρι 2015. Ελπίζω με την αναχώρηση της πανδημίας να υλοποιηθεί.
Τα οφέλη της ανάγνωσης
Για τους σκεπτικιστές οπαδούς της οθόνης, αναφέρω ότι τα οφέλη της ανάγνωσης ιστοριών, παραμυθιών και εφημερίδων είναι περισσότερα από αυτά που φαντάζονται. Έτσι δείχνουν νεότερες παρατηρήσεις.
Μια σύντομη απαρίθμηση…
• Είναι ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου των αναγνωστών, το άνοιγμα παραθύρων στον κόσμο μας, το ταξίδι σ’ άλλες κουλτούρες.
• Είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής και της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.
• Η ανάγνωση εντύπων προάγει τη χωρική αντίληψη των παιδιών κι αντίστοιχα την ανάπτυξη της μνήμης εργασίας τους.
• Η ανάγνωση εντύπων αναπτύσσει τη συγκέντρωση όλων.
Σοβαρός Χανιώτης επαγγελματίας αναρωτιόταν προ ημερών γιατί παρατηρείται μαζικό έλλειμμα συγκέντρωσης ανάμεσα σε σπουδαγμένους νέους επιστήμονες.
• Είναι η δημιουργία του προσωπικού ιστορικού χρονολόγιου, η σύνδεση τους με το γίγνεσθαι, με την ιστορία μας και με τις γενιές.
Αν για κάποιους οι παραπάνω δεν είναι ουσιαστικοί λόγοι, τότε υπάρχει άλλος ένας που θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη.
• Οι μαθητές μας τα τελευταία χρόνια δεν αναπτύσσουν μια ειδική μνήμη (working memory of the long term memory) η οποία θρέφεται και καλλιεργείται με την τακτική ανάγνωση διαφορετικών κειμένων. Η απουσία αυτής της μνήμης κάνει αδύνατη την αποτελεσματική επεξεργασία κειμένων.
Αντίστοιχα δεν γίνεται ανάπτυξη και των άλλων μερών της μνήμης εργασίας τους. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλής ποιότητας απόδοση τους στην εκτέλεση κάθε είδους εργασίας, στη λήψη αποφάσεων, στη συγκέντρωση και στη λύση προβλημάτων.
Αυτά για να μην αναρωτιόμαστε γιατί οι επιδόσεις των Ελληνόπουλων στην κατανόηση κειμένων στους παγκόσμιους διαγωνισμούς PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν πάρει την κατηφόρα…
Ευτυχώς, οι Χανιώτες διαβάζουν…
Η δυνατή κληρονομιά της φιλαναγνωσίας αντιστέκεται σε αρκετούς πυρήνες στα Χανιά. Είναι μέρος του κεφαλαίου μας. Διαβάζουν όλες οι ηλικίες μας πληροφορούν βιβλιοπώλες…
Αν δεν υπήρχε η επιβάρυνση του ΦΠΑ στα βιβλία, τότε το βιβλίο θα ήταν προσιτό σε ακόμη περισσότερους φιλοπροόδους αναγνώστες. Μηδενικός ΦΠΑ στα βιβλία ισχύει σε Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία.
Αν οι Ευρωβουλευτές μας πίεζαν να αλλάξει η σχετική Κοινοτική Οδηγία θα είχαμε φθηνότερα βιβλία και διεύρυνση της βάσης των αναγνωστών.
Σήμερα οι τιμές των δημοφιλών βιβλίων κυμαίνονται από Ε 9.90 μέχρι Ε 20-25.
Παιχνίδια στην Παιδική Βιβλιοθήκη
Την επόμενη Τετάρτη 21 Ιουλίου 11.00-12.30 το πρωί, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Κήπου θα παίξουμε την τελευταία για φέτος σειρά παιχνιδιών μνήμης. Ανάμεσα τους ένα παιχνίδι αφορά την αφήγηση μιας ιστορίας…
Αν είστε γονείς μαθητών Ε-Στ Δημοτικού, δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2821341774 της Βιβλιοθήκης. Ο αριθμός των παιδιών που θα συμμετάσχουν είναι περιορισμένος.
Μια σειρά παιχνιδιών γνωστικής ανάπτυξης θα παίξουμε στην Παλαιόχωρα την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεργασία με την ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2823042142.
Συμπερασματικά
Αν πείσετε το παιδί σας να διαβάσει μερικά βιβλία τις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα το έχετε βοηθήσει να αναπτυχθεί πολλαπλά.
Αν καταφέρετε να στήσετε μια συζήτηση μαζί του για να κάνετε κριτική στο κάθε βιβλίο, θα το έχετε βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική του σκέψη και τη μεταγνώση του.
Αν το παιδί σας πείσει ένα άλλο παιδί να διαβάσει ένα από τα βιβλία που διάβασε, έ τότε πετύχατε το στόχο σας!
Αν μερικές δεκάδες Χανιώτες γονείς ακολουθήσουν την προτροπή μας, το κέρδος μας θα είναι μεγάλο.