Μια εναλλακτική πρόταση για τους αιγάγρους του Δημοτικού Κήπου των Χανίων και άλλα είδη πανίδας και χλωρίδας της Κρήτης, καταθέτει στα “Χ.ν.” η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με ενδημικά είδη της περιοχής μας που θα μπορούσε να λειτουργεί σε έκταση του δήμου Χανίων.
Μια τέτοια έκταση 200 στρεμμάτων υπάρχει ήδη στα Καθιανά Ακρωτηρίου. Εκεί μικροί και μεγάλοι, παιδιά, μαθητές σχολείων θα μπορούσαν να έρχονται σε γνωριμία με ενδημικά φυτά και ζώα που ζουν στην Κρητική φύση, όπως αγρίμια, σαύρες, ερπετά ή πέρδικες, λαγούς κα. Μάλιστα κατά καιρούς η Δασική υπηρεσία Χανίων έχει προχωρήσει σε αναδασώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με την κα Σκλαβάκη, πρόκειται για μια «θαυμάσια έκταση την οποία ο δήμος Χανίων σκοπεύει να αναδείξει σαν ένα πάρκο- χώρο αναψυχής ( βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης)».
Αναλυτικότερα, με αφορμή το ζήτημα των αγριμιών του Δημοτικού Κήπου η κα Σκλαβάκη επεσήμανε πως «θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση, να γίνουν οι απαραίτητες επικοινωνίες και εγκρίσεις και να υπάρξει ένας δημοτικός ή διαδημοτικός χώρος σε μια έκταση που θα φιλοξενήσει αυτά τα ζώα ή και άλλη ενδημική πανίδα π.χ μικρές σαύρες της Κρήτης ή ενδημικά πουλιά που θα μπορούσαν να βλέπουν παιδιά που θα το επισκέπτονταν. Ένα τέτοιο πάρκο θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε μεγάλο χώρο αφού εξεταστούν οι προδιαγραφές, και να είναι ένα πρωτόλειο. Αν γίνει κάπου στην Κρήτη, νομίζω ότι το δικαιούνται τα Χανιά. Διότι εκτός τον Κρητικό αίγαγρο που ζει στα Χανιά, είμαστε πρώτοι σε βιοποικιλότητα φυτική και ζωική. Υπάρχουν κάποιες εκτάσεις του Δήμου όπως μια έκταση στα Καθανιά Ακρωτηρίου έκτασης 200 στρεμμάτων και ανήκει ουσιαστικά στο Δήμο Χανίων. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν κι άλλες εκτάσεις ή μπορεί να βρεθούν. Ωστόσο δεν γνωρίζω τι εκτάσεις ακριβώς χρειάζονται για να φιλοξενηθεί ένας αίγαγρος, πιθανόν να χρειάζεται μια έκταση σε πιο ορεινά μέρη π.χ το Θέρισο κ.α».
Η Δασάρχης Χανίων, εκτίμησε πως σε μια τέτοια περίπτωση δημιουργίας ενός θεματικού πάρκου με ενδημικά είδη, το Αττικό πάρκο δεν θα αρνούνταν να επανατοποθετηθούν εκεί (στο νέο θεματικό πάρκο) τα αγρίμια του Δημοτικού Κήπου προκειμένου να τα έχει η τοπική κοινωνία.
Κλείνοντας, η κα Σκλαβάκη διατύπωσε μία ακόμη πρόταση: το άνοιγμα της νησίδας Θοδωρού όπου διαβιούν αγρίμιαα, στην τοπική κοινωνία ,περισσότερες φορές το χρόνο, κι όχι μόνο κατά την εορτή των Αγ. Θεοδώρων. Πρόταση που αποτελούσε όραμα του αείμνηστου δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.