Να βρεθεί άµεσα εναλλακτική θέση για το αντλιοστάσιο λυµάτων Α44 στον Σταυρό Ακρωτηρίου ζητούν κάτοικοι της περιοχής, έχοντας τη στήριξη φορέων και συλλογικοτήτων.
Οι εργασίες για την κατασκευή του αντλιοστασίου στην Παχιά Άµµο συνεχίζονται «λιγοστά µέτρα από εκεί που σκάει το χειµέριο κύµα, κάποιες ηµέρες µάλιστα µε ισχυρή αστυνοµική επίβλεψη και ενώ η υπόθεση δεν έχει κλείσει νοµικά», όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA).
Επίσης, υποστηρίζουν πως «υπάρχουν σοβαρά ζητήµατα όσων αφορά τις εργασίες στο συγκεκριµένο σηµείο».
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού κατέθεσε στις 3 Μαρτίου καταγγελία ενώπιον της Κτηµατικής Υπηρεσίας Χανίων, χωρίς να λάβει έως σήµερα απάντηση, όπως αναφέρει.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο δικηγόρος του Συλλόγου, «οι εργασίες του εργολάβου της ∆ΕΥΑΧ γίνονται σε ακίνητο της αδιαµφισβήτητης κυριότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου, χωρίς να της έχει παραχωρηθεί η χρήση για την εκτέλεση του συγκεκριµένου έργου σε αυτό το ακίνητο προσβάλλοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο το δικαίωµα κυριότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Επίσης η έκταση στην οποία κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο λυµάτων αποτυπώνεται εκτός των δηµοτικών οδών της περιοχής, ενώ στις εγκεκριµένες µελέτες του έργου το αντλιοστάσιο Α44 εµφανίζεται σε διαφορετικά σηµεία και οπωσδήποτε σε άλλο σηµείο από εκείνο που κατασκευάζεται. Σύµφωνα µε την οριζοντιογραφία που µας έχει δοθεί, αγωγοί του αντλιοστασίου θα περνούν µέσα από τον αιγιαλό! Η κατασκευή του αντλιοστασίου λυµάτων γίνεται στην “παραλία”όπου βάσει του Νόµου “απαγορεύεται η κατασκευή κτισµάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασµάτων”».
Ο Σύλλογος καλεί «τις αρµόδιες αρχές να επέµβουν άµεσα για να σταµατήσουν οι εργασίες και να βρεθεί µία βιώσιµη εναλλακτική θέση. Μετά την κατάθεση και δηµοσιοποίηση αυτής της καταγγελίας, καµία δηµόσια αρχή δεν µπορεί να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε! Έχουν αναρωτηθεί οι αρµόδιες αρχές για την λειτουργικότητα και τη διάρκεια ζωής του αντλιοστασίου αυτού σε µία περιοχή µε έντονη διάβρωση και µε την διαρκώς αυξανόµενη στάθµη της θάλασσας; Το Α44 κατασκευάζεται λίγα µέτρα από εκεί που σκάει το κύµα, και πολύ κοντά σε οικότοπους και ενδιαιτήµατα ειδών προτεραιότητας και στην είσοδο σηµαντικού αρχαιολογικού χώρου. ∆υστυχώς καµία από τις έως σήµερα τοποθετήσεις τόσο από την ∆ηµοτική Αρχή όσο και από την ∆ΕΥΑΧ δεν µας έχουν πείσει ότι το έργο είναι ασφαλές για τη δηµόσια υγεία και για το περιβάλλον. Κανείς δεν έχει εξηγήσει τι θα γίνει σε περίπτωση που το αντλιοστάσιο λυµάτων που κατασκευάζουν πάνω σε ασταθές αµµώδες έδαφος υπερχειλίσει και τα λύµατα χυθούν εκεί που κάνουν µπάνιο τα παιδιά και γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta. Κανείς επίσης δεν έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρχει αγωγός που θα καταλήγει στην θάλασσα σε περίπτωση προβλήµατος στο αντλιοστάσιο».
ΚΙΝ∆ΥΝΟΙ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Ο Σύλλογος επισηµαίνει ότι στον βυθό της Παχιάς Άµµου υπάρχουν διάσπαρτες εκτάσεις του προστατευόµενου και απειλούµενου είδους Λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) οι οποίες το καλοκαίρι του 2023 καταγράφηκαν από ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε).
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στις 29 Φεβρουαρίου στείλαµε αίτηµα στην ∆ΕΥΑΧ ζητώντας µεταξύ άλλων τα πρακτικά των συζητήσεων της εξέτασης εναλλακτικών θέσεων κατασκευής του Α44 και τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν αυτές, τη µελέτη αντοχής υλικών για την κατασκευή στο συγκεκριµένο σηµείο, την γεωλογική µελέτη και τη µελέτη βιωσιµότητας και σκοπιµότητας. Παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος µας έχει έννοµο συµφέρον να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία, δεν λάβαµε κανένα έγγραφο ως τώρα. Οι επιπτώσεις για τη δηµόσια υγεία και το περιβαλλοντικό κόστος σε περίπτωση υπερχείλισης του αντλιοστασίου θα είναι τεράστιες και την κύρια ευθύνη θα φέρουν όλες οι αρµόδιες υπηρεσίες που επιτρέπουν τη συνέχιση του έργου µε τα χρήµατα των πολιτών!».
Σύµφωνα µε την ανακοίνωση, «το γεγονός ότι θα είναι ένα υπογειοποιηµένο αντλιοστάσιο δεν σηµαίνει ότι δεν θα αναβλύζουν δυσάρεστες οσµές όπως συµβαίνει άλλωστε και σε άλλα υπογειοποιηµένα αντλιοστάσια (βλέπε Νεώριο) κάτι που θα µπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και τον τουρισµό της περιοχής. Εάν πράγµατι η ∆ηµοτική Αρχή ενδιαφέρεται για βιώσιµο τουρισµό θα έπρεπε να προστατεύσει αυτήν την παραλία και τον αρχαιολογικό χώρο που είναι δίπλα και όχι να τα υποβαθµίζει µε αυτήν την αδιανόητη επιλογή θέσης για κατασκευή αντλιοστασίου λυµάτων! Να θυµίσουµε ότι προς τιµήν του, ο ίδιος ο πρώην ∆ήµαρχος Χανίων Τάσος Βάµβουκας, κατά την διάρκεια της θητείας του οποίου επικυρώθηκε η µελέτη του έργου στο συγκεκριµένο σηµείο, έχει επισηµάνει σε συγκέντρωση διαµαρτυρίας στην Παχιά Άµµο στις 15 Ιανουαρίου 2023, ότι υπήρχαν προβλήµατα σε αυτήν την µελέτη και ότι δεν έγινε προσπάθεια από την προηγούµενη ∆ηµοτική Αρχή να βρεθεί µία άλλη τοποθεσία για την κατασκευή του έργου. Τόνισε επίσης ότι είναι ένα έργο το οποίο «δεν σέβεται καθόλου το περιβάλλον». Αντιλαµβάνεται λοιπόν ο κάθε νοήµων άνθρωπος ότι πρόκειται για ένα λάθος το οποίο πρέπει να διορθωθεί προς όφελος των πολιτών και προς όφελος του περιβάλλοντος. Θέλουµε να είµαστε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια!».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ∆ΗΜΑΡΧΟ
Αναφορικά µε τις « κατηγορίες του ∆ηµάρχου Χανίων ότι θέλουµε να τινάξουµε στον αέρα όλο τον σχεδιασµό του βιολογικού καθαρισµού και στη σηµερινή και στη µελλοντική λειτουργία του», ο Σύλλογος απαντά ότι «είναι αβάσιµες και τον καλούµε να ανακαλέσει δηµόσια! Υπάρχουν πάνω από 71.600 υπογραφές ενάντια στην κατασκευή του αντλιοστασίου λυµάτων στο συγκεκριµένο σηµείο. Πέρα από το θέµα της διαβούλευσης που προφανώς δεν έγινε µε τους κατοίκους, υπάρχει το θέµα της κοινωνικής συναίνεσης. Κοινωνική συναίνεση δεν υπάρχει και το έργο προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθηµα. ∆εν µπορεί να λοιδορείται ο αγώνας κατοίκων και επισκεπτών να προστατεύσουν το περιβάλλον κάτι το οποίο θα όφειλαν να κάνουν όλες οι αρµόδιες αρχές και πρώτα από όλα η ∆ηµοτική Αρχή. Όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, οι επιµέρους µελέτες για δίκτυα και αντλιοστάσια γίνονται χωρίς καµία ουσιαστική µέριµνα για το περιβάλλον µε µείζονες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εδώ υπάρχει το κενό του νόµου που ίσως θα ήταν µια καλή αφορµή για το νοµοθέτη επιτέλους να δηµιουργήσει δικλείδες ασφαλείας ώστε να µην επαναληφθούν ποτέ ξανά τέτοια λάθη. Να θυµίσουµε ότι στον Τερσανά Ακρωτηρίου το αντλιοστάσιο λυµάτων κατασκευάζεται δίπλα σε εποχικό λιµνίο, προκαλώντας σηµαντική καταστροφή στον βιότοπο αυτό, το εργοτάξιο πληµύρισε και οι εργασίες έχουν σταµατήσει. Στον Καλαθά το αντλιοστάσιο λυµάτων κατασκευάστηκε µέσα σε φαράγγι δίπλα στο Καλαθόρεµα το οποίο προστατεύεται µε Προεδρικό ∆ιάταγµα και λίγα µέτρα από το αντλιοστάσιο έχει τοποθετηθεί προειδοποιητική πινακίδα ότι σε περίπτωση πληµµύρας υπάρχει κίνδυνος παράσυρσης! Ποια ακριβώς µελέτη, ποιες υπηρεσίες, επιτρέπουν την χωροθέτηση αυτών των αντλιοστασίων σε τόσο επισφαλής θέσεις;».
Επίσης τονίζεται ότι «τα λύµατα του Σταυρού δεν καταλήγουν στη θάλασσα, όπως έχει ειπωθεί από την ∆ηµοτική Αρχή και καλούµε επίσης να ανακαλέσει δηµόσια, καθώς µε αυτά τα λεγόµενα σπιλώνει τους κατοίκους της περιοχής και την ίδια την περιοχή του Σταυρού που είναι σηµαντικός τουριστικός πόρος παγκόσµιας εµβέλειας. Oι διαχειριστές της καντίνας στην Παχιά Άµµο πληρώνουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες ευρώ από ιδίους πόρους για την εκκένωση του βόθρου των δηµοτικών τουαλετών που βρίσκονται στην παραλία ώστε να µην καταλήγουν τα λύµατα στη θάλασσα, υπηρεσία για την οποία επίσης θα έπρεπε να µεριµνά η δηµοτική αρχή και όχι να επωµίζονται το κόστος της οι επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ακτή της Παχιάς Άµµου Σταυρού Χανίων είναι ενταγµένη στο Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύµβησης µε κωδικό ELBW139325169101 και οι αναλύσεις των δειγµάτων της περιοχής αποδεικνύουν διαχρονικά ότι τα ύδατα είναι εξαιρετικής ποιότητας, και αυτό θα όφειλε να το γνωρίζει ο ∆ήµαρχος!»
∆ΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Ο Σύλλογος σηµειώνει πως «από το δικαστήριο δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση στο αίτηµα µας για έκδοση προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών κατασκευής του αντλιοστασίου. Βάση νοµοθεσίας έχουν σε αυτή τη φάση το δικαίωµα να συνεχίσουν τις εργασίες, όπως ξεκίνησαν πάλι να κάνουν στις 13 Μαρτίου. Ωστόσο, πέρα από το ζήτηµα µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά το γεγονός ότι αγωγοί σχεδιάζεται να περάσουν από τον αιγιαλό, υπάρχουν δύο ακόµα δικαστικές εκκρεµότητες και κανείς δεν µπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση των δικαστών: Η εκδίκαση της αίτηση αναστολής ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας και η εκδίκαση την αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συµβουλίου Επικρατείας, η οποία είχε προγραµµατιστεί για της 14 Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκε επειδή οι αρµόδιες αρχές δεν κατέθεσαν φάκελο και όχι επειδή ο δικός µας δικηγόρος δεν κατάθεσε φάκελο, όπως ειπώθηκε επανειληµµένα. Ζητούµε να σταµατήσει ο επικοινωνιακός πόλεµος, η παραπλάνηση της κοινής γνώµης, οι συκοφαντίες και απειλές εναντίον απλών πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής».
Τέλος τονίζεται πως «την αµέριστη στήριξη στον αγώνα µας έχουν δηλώσει έως τώρα 29 οργανώσεις και περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οµάδες από όλη την Ελλάδα, ενώ αναµένουµε την στήριξη και άλλων οργανώσεων. ∆εχόµαστε επίσης καθηµερινά δεκάδες µηνύµατα συµπαράστασης από επισκέπτες του Σταυρού από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσµου που έχουν αγαπήσει αυτό το µέρος και αγωνιούν για το µέλλον του. Ο Σύλλογος µας έχει επικοινωνήσει µε τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. ∆αµασκηνό προκειµένου να συµβάλει µε κάθε πρόσφορο µέσο να βρεθεί εναλλακτική θέση για τη χωροθέτηση του αντλιοστασίου λυµάτων. Επίσης έχουµε ενηµερώσει την ακαδηµαϊκή κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις ελλιπείς µελέτες αναφορικά µε το συγκεκριµένο έργο και αναµένουµε και τη δική τους συµβολή».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει: «Γνωρίζουµε ότι είναι εφικτό να ζητηθεί παράταση και επανασχεδιασµός του έργου εφόσον υπάρξει µία εµπεριστατωµένη µελέτη αλλαγής χωροθέτησης. Ξεκαθαρίζουµε για άλλη µία φορά ότι τασσόµαστε υπέρ του έργου αλλά σε µία βιώσιµη θέση. Καλούµε για πολλοστή φορά την ∆ηµοτική Αρχή και την ∆ΕΥΑΧ σε ειλικρινή διάλογο για να βρεθεί άµεσα µία βιώσιµη θέση µακριά από την παραλία».