Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Eναν Χανιώτικο καφέ, παρακαλώ…

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά ενός τόπου λειτουργούν σαν μόνιμοι κράχτες, σειρήνες στις οποίες δεν μπορείς να αντισταθείς.
Οι συζητήσεις στις καλοκαιρινές παρέες εν μέσω θερινής ραστώνης καλά κρατούν. Ο λόγος; Είναι ο εμπλουτισμός τους με επισκέπτες ημεδαπούς, με ομογενείς, ενεργούς ή συνταξιούχους.
Η θεματολόγια των συζητήσεων επηρεάζεται κι είναι εμφανής η κόπωση από τη χρονίζουσα κρίση. Ατομα που δηλώνουν αισιόδοξοι, οπτιμιστές με θετική σκέψη μιλούν λιγότερο τώρα.
Παλιός αυτοδιοικητικός που θέλει να δείχνει ανοιχτομάτης λέει σε παρέα όλων των αποχρώσεων: «Η περιοχή μας χρειάζεται  αναγέννηση σε ηγετικά στελέχη, υπάρχει πολιτικό κενό!»
«Σ’ όλο το πολιτικό φάσμα», συμπληρώνει ένας κι ακολουθεί συναινετική σιωπή.
Παρ’ όλα αυτά, το πλήθος των επισκεπτών φέρνει αναγέννηση των εικόνων και προσδοκία για καλύτερες μέρες.
Στο σημερινό σημείωμα παραθέτω πρόσφατες κουβέντες όπως τις άκουσα, κάποιες σοβαρές κι άλλες ευτράπελες.

Εναν Χανιώτικο καφέ, παρακαλώ…
«Θέλω να μου φτιάξεις έναν μέτριο διπλό ελληνικό καφέ, μετά να τον αφήσεις να καθιζάνει (κατακάτσει), να τον σουρώσεις, να προσθέσεις 1 παγάκι και 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο γάλα», λέει ο νιόφερτος στο νεαρό γκαρσόνι σε καφετέρια στο Κουμ – Καπί. Ο νεαρός -που σημειώνω είναι φοιτητής- μένει στήλη άλατος. Επαναλαμβάνει την παραγγελία για να βεβαιωθεί ότι άκουσε σωστά. «Μα γίνεται;» Ρωτά.
«Φυσικά, μου τον φτιάχνουν», λέει με αυτοπεποίθηση ο Στέλιος, πρώην αυτοδιοικητικός σύμβουλος.
«Θα προσπαθήσω», προθυμοποιείται ο νεαρός.
Παρεμβαίνω: «Να τον βαπτίσουμε, εσύ θα είσαι ο νονός του».
Πήρα την άδεια να τον ονοματίσω, αλλά την πατρότητα την έχει ο Στέλιος ο Χανιώτης.
Και το όνομα αυτού “Χανιώτικος καφές” ή μήπως “Φρέντο Γκρέκο”;

«Δεν κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα»
Η συζήτηση με τον απόδημο μεσήλικα Χανιώτη κρατά ώρα. Ο Μιχάλης, με διδακτορικό στα 25 του, είναι αντιπρόεδρος πολυεθνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στις Η.Π.Α.
«Πρόσφατα κάναμε επενδύσεις στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία» μας πληροφορεί.
«Γιατί δεν έρχεστε στην Ελλάδα;» τον ρωτώ.
«Δεν κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι πολύ ακριβή σε φόρους, τέλη και εισφορές. Εκεί έχουμε κατηρτισμένο προσωπικό για έρευνα και συνολικά μας στοιχίζει λιγότερα».
«Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος στην Αμερική;», ρωτάμε. «Να σας πω, αν βγει η Κλίντον δεν θα αλλάξει κάτι στις επιχειρήσεις. Αν είναι ο Τραμπ θα συμβιβαστεί, είναι άνθρωπος που κάνει ακραίες εξαγγελίες και μετά συμβιβάζεται…».

Η μικρή στέπα
Η μικρή στέπα που έχει δημιουργηθεί στο Αστικό Κέντρο Υγείας μεγαλώνει καθώς το σύστημα αυτόματου ποτίσματος είναι ελαττωματικό.
Μερικές 10άδες δενδρύλλια φαίνεται ότι δεν θα ζήσουν μέχρι τα πρωτοβρόχια. Κι ας έχει γραφτεί στα “Χ.Ν.” ότι δεν ποτίζονται.                                                                                                                                 Θα πείτε εδώ δεν προχωρά η προμήθεια του εξοπλισμού του Κέντρου τα δενδρύλλια θα σκεφθούν…  Κι ας υπάρχουν έτοιμα τα χρήματα του Ε.Σ.Π.Α. Γρίφος.
Μία παλιά γειτόνισσα της περιοχής προσπάθησε να μας λύσει την απορία.   «Αν δείτε να φροντίζουν τα δένδρα, τότε θα δείτε και τον εξοπλισμό… Κι αυτό θα γίνει αν κινητοποιηθούν οι επαγγελματίες της περιοχής». «Μπερδεμένα μας τα λες κυρία Κατίνα. Δεν τα καταλαβαίνουμε…».

Ελληνικά προϊόντα στο φτύσιμο…
Ο Αλέξανδρος ο Τηνιακός, βραβευμένος μικροπαραγωγός μπύρας, ήταν κατηγορηματικός: «Οι Ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν ένα μικρό μερίδιο της αγοράς. Πάρτε τις μπύρες, οι Ελληνικές έχουν περίπου το 15% της αγοράς. Τα κέρδη των υπολοίπων πάνε τσιφ στο εξωτερικό».‘ «Έχετε μεγάλα περιθώρια κέρδους;», ρωτά ένας συνδαιτυμόνας, «τη μπύρα σας την ακριβοπλήρωσα 6 ευρώ σε παραλιακή καφετέρια».
Εκπληκτοι ακούσαμε τον Αλέξανδρο να μας λέει ότι η λιανική τιμή στο σούπερ – μάρκετ είναι 1.75 και ότι η εταιρεία του κερδίζει λίγο πάνω από 30 λεπτά.  Οι συνειρμοί έγιναν και συμφωνήσαμε ότι κάποιοι έχουν τα Ελληνικά προϊόντα στο φτύσιμο, φουσκώνουν την τιμή και έτσι δεν τα αγοράζει ο μέσος Έλληνας.
Ο Αλέξανδρος μας φιλοδώρησε με μία συμβουλή: «Εχθρός της μπύρας είναι το φως. Να τις έχετε στο σκοτάδι κι όταν ψωνίζετε να παίρνετε μπουκάλια από τις πίσω σειρές».
Την επόμενη μέρα βρίσκω τις μπύρες κάτω από δυνατούς προβολείς κι όταν το είπα στην υπεύθυνη του καταστήματος με κοίταξε περίεργα. Κατάλαβα ότι τα προϊόντα μπαίνουν στα ράφια με άλλα κριτήρια!
Συμπερασματικά

• Οι κουβέντες στις καλοκαιρινές παρέες έχουν ψήγματα χρήσιμων συμβουλών.
• Οταν η ενημέρωση πολιτών και αρχόντων συνοδεύεται από αυτήκοη ή επιτόπια πληροφόρηση, τότε οι κοινές δράσεις είναι επωφελείς.
• Χρειαζόμαστε ανανέωση που θα έρθει όταν μία κρίσιμη μάζα πολιτών οραματιστεί το μέλλον πέρα από το προσωπικό τους συμφέρον.
• Η πόλη μας χρειάζεται κι άλλα επίκτητα χαρακτηριστικά που θα ορίσουν την ταυτότητά της πολυ-αισθητηριακά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα