Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Έναν χρόνο μικρότερο οι Νοτιοκορεάτες – Η χώρα εγκατέλειψε τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού της ηλικίας

Η Λι Γιουνγκ- χε νιώθει ότι ξανάνιωσε: αυτή η Νοτιοκορεάτισσα, που θα γιόρταζε το 2024 τα 60α της γενέθλια, βρέθηκε να είναι έναν χρόνο νεότερη από τη μία ημέρα στην άλλη, αφού η χώρα εγκατέλειψε τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού της ηλικίας.

Μέχρι σήμερα στη Νότια Κορέα τα μωρά που γεννιόντουσαν θεωρούνταν ότι είναι ενός έτους, ενώ οι άνθρωποι μεγάλωναν κατά ένα έτος την 1η Ιανουαρίου. Έτσι ένα βρέφος που γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, την επόμενη ημέρα γινόταν αυτομάτως 2 ετών.

Όμως σήμερα η Σεούλ εγκατέλειψε οριστικά αυτό το παραδοσιακό σύστημα υπολογισμού της ηλικίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες Νοτιοκορεάτες να γίνουν ένα με δύο χρόνια νεότεροι.

«Είναι ωραίο!», δηλώνει η Λι, μια νοικοκυρά από τη Σεούλ. «Για τους ανθρώπους όπως εγώ, που θα γίνονταν 60 του χρόνου, σημαίνει ότι είμαστε ακόμη νέοι», προσθέτει.

Η Νότια Κορέα ήταν η τελευταία χώρα της ανατολικής Ασίας που μετρούσε τους μήνες που περνά το έμβρυο στη μήτρα για να υπολογίζει την ηλικία των ανθρώπων. Η Κίνα, η Ιαπωνία, ακόμη και η Βόρεια Κορέα, είχαν εγκαταλείψει το σύστημα εδώ και δεκαετίες.

«Είναι δύσκολο όταν ένας αλλοδαπός με ρωτά την ηλικία μου, διότι γνωρίζω ότι αναφέρεται στη διεθνή μου ηλικία, όποτε πρέπει να κάνω υπολογισμούς», εξηγεί ο Χονγκ Σουκ- μιν ένας 47χρονος υπάλληλος, που θεωρείται 45 ετών στον υπόλοιπο κόσμο.

Πλέον η νομοθεσία απαιτεί τη χρήση του διεθνούς συστήματος υπολογισμού της ηλικίας στα επίσημα έγγραφα. Η μεταρρύθμιση θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις καθώς ήδη χρησιμοποιείται ο διεθνής τρόπος υπολογισμού της ηλικίας στα διαβατήρια των Νοτιοκορεατών, για την απονομή συντάξεων ή ακόμη και στο σύστημα υγείας.

 

Κοινωνική σύγχυση

Η Σεούλ ελπίζει με την εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου υπολογισμού της ηλικίας να εκλείψει η σύγχυση που δημιουργείται από τη χρήση διαφορετικών συστημάτων.

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ηλικίας που οι Νοτιοκορεάτες χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους και τη νόμιμη ηλικία τους», εξηγεί ο υπουργός Λι Ουάν- κιού, αρμόδιος για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αυτή η διαφορά «μπορεί να προκαλέσει διάφορες νομικές διαμάχες».

Ο υπουργός ξεκίνησε τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου εξηγώντας στους δημοσιογράφους πώς να υπολογίζουν πλέον την ηλικία τους.

«Πρέπει να αφαιρέσετε τη χρονιά της γέννησής σας από την τρέχουσα χρονιά. Αν έχουν περάσει τα γενέθλιά σας, βρίσκετε αμέσως την ηλικία σας, αν δεν έχουν περάσει, αφαιρέστε ένα για να βρείτε την ηλικία σας», σημείωσε.

Όμως οι νοτιοκορεατικές αρχές θα εξακολουθήσουν να υπολογίζουν διαφορετικά την ηλικία των πολιτών για την είσοδό τους στο σχολείο, την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ή για τη νόμιμη ηλικία για το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ. Η ηλικία αυτή ορίζεται μετρώντας από το μηδέν τη χρονιά της γέννησης και προσθέτοντας έναν χρόνο κάθε 1η Ιανουαρίου. Το σύστημα αυτό θα παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν, ανακοίνωσε ο υπουργός, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μεταρρύθμιση στο μέλλον.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα