Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, θα έχει μια «ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου», προειδοποίησε, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Η «πιθανή έκδοση» του ιδρυτή του Wikileaks, που σήμερα κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα «έχει επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ατομική του υπόθεση», ανέφερε η Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωσή της.
«Ο ευρύς και αόριστος χαρακτήρας των εις βάρος του κατηγοριών και τα αδικήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ανησυχητικά, καθώς πολλά από αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας», τόνισε η Επίτροπος.
«Συνεπώς, το να επιτραπεί η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ σε αυτή τη βάση θα έχει μια ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου και ουσιαστικά μπορεί να παρεμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης από την εκπλήρωση της αποστολής τους ως προμηθευτών πληροφοριών και δημόσιων παρατηρητών σε δημοκρατικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ εκτιμά επίσης ότι σε περίπτωση έκδοσης του Ασάνζ, «τόσο οι συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ όσο και η ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί» από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές ενέχουν τον κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, πρόσθεσε η Επίτροπος.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν πρέπει να εκδοθεί», καταλήγει η ίδια, λέγοντας ότι θα συνεχίσει «να παρακολουθεί στενά» την κατάσταση του Αυστραλού ακτιβιστή.
Προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο 48χρονος Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνομωσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Η ποινή που αντιμετωπίζει αγγίζει τα 175 έτη κάθειρξης.