Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων η Πρωτοβουλία Κρήτης

Την αντίθεσή της στις έρευνες και πιθανές εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ηπειρο και στο θαλάσσιο χώρο του Ιουνίου και δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης εκφράζει για άλλη μια φορά η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, η οποία όπως επισημαίνει υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και αναπόφευκτες καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική οικονομία.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται  στο Ηράκλειο, σε αίθουσα ξενοδοχείου, συνέδριο με θέμα «Υδρογονάνθρακες, πράσινη μετάβαση, υδρογόνο, Κρήτη ενεργειακός κόμβος» που διοργανώνεται από το ΤΕΕ-ΤΑΚ και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και  Έρευνας, ή με λίγα λόγια, εκείνων που αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς, ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της Κρήτης. Συμμετέχουν όλοι οι ένθερμοι υποστηρικτές του τυχοδιωκτικού σχεδίου των εξορύξεων υδρογονανθράκων, όπως π.χ. ο Γ. Μανιάτης που το 2014, ως Υπουργός Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ότι ολόκληρο το Ιόνιο πέλαγος και οι θάλασσες της Κρήτης παραχωρούνται σε πετρελαϊκές εταιρείες ως “οικόπεδα” έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων αλλά και ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος, λίγα χρόνια αργότερα, από την ίδια θέση, υπέγραψε τις συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλασσών της Κρήτης στον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Exxon Mobil. Αναμενόμενο είναι ότι από το συνέδριο προώθησης των πετρελαϊκών συμφερόντων δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επιστημονικοφανείς τοποθετήσεις των σημαντικότερων εκπροσώπων της παραπλανητικής παρουσίασης δεδομένων για την κλιματική αλλαγή (βλ. Α. Φώσκολος). Ωστόσο, το πρόγραμμα είναι…πλήρες αφού εξετάζονται και οι περιβαλλοντικές διαστάσεις του προγράμματος παραβλέποντας, απλώς, το γεγονός ότι κανείς-ποτέ-πουθενά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι ασφαλής δραστηριότητα. Παράλληλα, περιλαμβάνεται εισήγηση για την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, που εκ πρώτης όψεως, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όλα τα υπόλοιπα που θα ακουστούν εκεί. Άλλωστε, το αφήγημα του «μαύρου χρυσού» – θα είναι πασπαλισμένο με ολίγη από «πράσινη μετάβαση» προς κάποια υποτιθέμενη «καθαρή ενέργεια» σε ένα απροσδιόριστο μακρινό μέλλον….
Εκείνο που σίγουρα δεν θα ακουστεί στο συνέδριο είναι πως δεν γίνεται «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος».
Δεν αναφερόμαστε στις επιπτώσεις των συγκεκριμένων ενεργειακών σχεδιασμών στο φυσικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία αλλά στην επίδραση που θα έχει η υλοποίησή τους στην οικονομία του νησιού. Αδιαμφισβήτητα, ο πιο βασικός πυλώνας της οικονομίας του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίως στις παράκτιες περιοχές. Αντίστοιχα, στην ενδοχώρα, η τουριστική δραστηριότητα βασίζεται στη φύση του νησιού, του τοπίου συμπεριλαμβανομένου, όπως άλλωστε και η προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, πώς συνάδει η βαριά βιομηχανική δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων με την οικονομική δραστηριότητα μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας; Σε ανάλογη περίσταση στα νησιά της Ισπανίας, η Περιφέρεια και η τοπική κοινωνία εναντιώθηκαν από κοινού στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης και τελικά πέτυχαν την ακύρωσή του. Στο δίλημμα “τουρισμός ή εξορύξεις υδρογονανθράκων” εκείνοι επέλεξαν να διατηρήσουν τους φυσικούς πόρους που διαχρονικά εξασφαλίζουν τον βιοπορισμό των νησιωτών.
Αντιλαμβανόμαστε πως η Κρήτη δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών για τις φυσικές ομορφιές της και πόλος ενεργειακός, με βιομηχανικές εγκαταστάσεις χιλιάδων ανεμογεννητριών στα βουνά και σύντομα στις θάλασσες (σε μια λογική «γιγαντισμού» για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προς το συμφέρον των εταιρειών παραγωγής), πλαισιωμένες από αγωγούς, δεξαμενές και πλατφόρμες εξόρυξης.
Το πλούσιο ιστορικό της Exxon Mobil σε περιβαλλοντικά εγκλήματα και το πρόσφατο προηγούμενο της ολοκληρωτικής απουσίας περιβαλλοντικού ελέγχου από ανεξάρτητο φορέα κατά τις σεισμικές έρευνες,  καθώς και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής (υψηλή σεισμικότητα, μεγάλα θαλάσσια βάθη) συνθέτουν μια ωρολογιακή βόμβα που θα απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή τις ακτές του νησιού,  ήδη από το στάδιο των δοκιμαστικών γεωτρήσεων. Με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγάλου ατυχήματος, αναρωτιόμαστε, πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν τότε στο νησί;
Θεωρούμε πως η φωνή της λογικής και της υπεράσπισης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας πρέπει να υπερισχύσει απέναντι στην ανευθυνότητα και τον καιροσκοπισμό των τεχνοκρατών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού μας αλλά και όλων των φίλων της Κρήτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δηλώνουμε ρητά πώς δεν σκοπεύουμε να θυσιάσουμε τις θάλασσες και τα βουνά των παιδιών μας στον βωμό του κέρδους των ενεργειακών κολοσσών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα