Πολύ μικρό είναι το ενδιαφέρον των Μηχανικών από τα Χανιά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου!
Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρθηκε την εσπερίδα του ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης και του συλλόγου “Πολιτικών Μηχανικών” για τον προσεισμικό έλεγχο το απόγευμα της Τρίτης.
Ο προσεισμικός έλεγχος θα ξεκινήσει το πιθανότερο τον επόμενο μήνα στα Χανιά και σε όλη τη χώρα με χρηματοδότηση από το “Ταμείο Ανάκαμψης”.
«Είναι ένα πρωτοφανές πρόγραμμα που θα τρέξει για το πλήθος των κτηρίων. Θα βαθμολογηθούν αρχικά τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι πυροσβεστικοί σταθμοί και τα αστυνομικά τμήματα με βάση την τρωτότητα τους , την ικανότητα να ανταποκριθούν σε ένα σεισμό» δήλωσε ο κ. Βασίλης Μπαρδάκης πρόεδρος του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
Μετά την ταξινόμηση θα μπορούν να ξεχωρίσουν τα πιο εύτρωτα κτήρια και να ακολουθήσει ο δευτεροβάθμιος και ο τριτοβάθμιος έλεγχος. Το έργο χρηματοδοτείται από το “Ταμείο Ανάκαμψης” θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο και θα απαιτηθεί η κινητοποίηση χιλιάδων μηχανικών.
Αναφορικά με την κατάσταση των υπαρχόντων δημόσιων κτηρίων ο κ. Μπαρδάκης επισήμανε πως τα περισσότερα κατασκευάστηκαν « με τους παλιούς οικοδομικούς κανονισμούς, έχουν εξαντλήσει τη διάρκεια ζωή τους που είναι μεγαλύτερη των 50 ετών . Ο νέος τρόπος κατασκευής των κτηρίων δεν έχει σχέση με τον τρόπο που κατασκευάζονταν τα κτήρια το ΄50 και το ΄60 όχι γιατί τότε δεν έκαναν καλή δουλειά οι συνάδελφοι τότε αλλά δεν υπήρχε τότε η σημερινή τεχνολογία ». Ο πολιτικός μηχανικός εκτίμηση πως ο αριθμός καταγραφής θα είναι ταχύς με επιτόπιους ελέγχους για να εξεταστούν διαβρώσεις, ελλιπείς συντηρήσεις, οι οργανισμοί των κτηρίων και θα κριθεί ποια κτήρια απαιτούν δευτεροβάθμιο έλεγχο.
Ο έλεγχος θα αφορά και τα ιδιωτικά κτήρια που είναι μισθωμένα εξ’ ολοκλήρου από το δημόσιο. Όταν όμως πρόκειται για μια πολυκατοικία όπου ο δεύτερος όροφος πχ. στεγάζει μια υπηρεσία τότε δεν προβλέπεται έλεγχος για όλο το κτήριο.
Ακολούθως ο κ. Άρης Χατζηδάκης αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας δήλωσε πως αυτή τη στιγμή «οι βασικές μας υποδομές έχουν περάσει την πεντηκονταετία έχουν εξαντλήσει τη διάρκεια της ζωής τους. Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ε.Ε. καθώς είμαστε στις ανεπτυγμένες περιοχές που οι υποδομές μας μετράνε κάποια ηλικία και έχουν ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης».
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η «η κρίση έφερε μια μείωση στις δημόσιες επενδύσεις» και μετά τον προσεισμικό έλεγχο θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τις επισκευές συντηρήσεις των κτηρίων.
Αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια υπολογίζονται σε 2.000 σε όλη τη χώρα με τα κτήρια που έχουν ενταχθεί στις σχετικές πλατφόρμες να ξεπερνούν τα 30.000!