Είναι ευπρόσδεκτα όλα τα δώρα στις γιορτές. Δείχνουν εκτίμηση μοναδική και φέρνουν μεγάλη χαρά! Όταν αυτά είναι βιβλία έχουν κι άλλη σημειολογία, τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας, τους δικούς τους σημειωτικούς κώδικες, που, πολλές φορές, αγγίζουν και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Ο δικός μου «μποναμάς» ήλθε από τα Χανιά, με αποστολέα τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη, άνθρωπο πολυπράγμονα, που όμως έχει τάξει τη ζωή του στον πολιτισμό, στην προαγωγή των ηθικών, πνευματικών και υλικών επιτευγμάτων, για μια ποιοτικότερη και δημιουργικότερη πορεία.
Ένα από τα εξαιρετικά βιβλία του πολύτιμου δέματος αφορά στα 10 χρόνια κινηματογράφου στα Χανιά, με διευθυντή του ομώνυμου φεστιβάλ τον αποστολέα Ματθαίο Φραντζεσκάκη. Πρόκειται για τον κατάλογο, που περιέχει κι όλο τον απολογισμό, με την εμβληματική ρήση του Κώστα Γαβρά, «πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας». Σ’ αυτήν την πορεία υπήρξαν και δυσκολίες. Όμως η συντροφιά κράτησε μόνο τις όμορφες στιγμές, και συνεχίζει την πορεία! Καλό δρόμο, ακόμα πιο δημιουργικό.
Το επόμενο βιβλίο αφορά στην παρουσίαση του Δημοτικού Σχολείου Βρυσών Δήμου Πλατανιά, όπως την αποτύπωσε ο δάσκαλός του το 1954. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας. Ο Ματθαίος φραντζεσκάκης και η Χαρά Ανδρεάδου που επιμελούνται την έκδοσή της έδωσαν την πρέπουσα αξία και δημιούργησαν μια άριστη αναφορά άξια μίμησης. Το έχουμε ανάγκη, για να μην αντλούμε πληροφορίες από «χιλιοαντιγραμμένες» πηγές!
Τα Κινηματογραφικά τετράδια, του Γιώργη Μανουσάκη, εμβληματικής μορφής των Χανίων, με επιμέλεια του Λευτέρη Λαμπράκη αποτελούν μια άλλη έκπληξη. Η σύζυγός του Αγγελική Καραθανάση-Μανουσάκη διέθεσε το Αρχείο του Ποιητή και ο επιμελητής έκανε κι εδώ το θαύμα του, πάντα με την αρωγή της. Ο Ποιητής συγκέντρωνε επιμελώς, σχεδόν για μια δεκαετία 1945-1954, τις καταχωρήσεις των κινηματογραφικών ταινιών από τις εφημερίδες, έγραφε σε τετράδια τα στοιχεία και την κριτική του για κάθε ταινία που παρακολουθούσε και ζωγράφιζε τις σκηνές που τον εντυπωσίαζαν, δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχείο με τη σφραγίδα του. Συμφωνώ με τον επιμελητή ότι αξίζει να αναδειχθεί και αυτή η πλευρά του μεγάλου Χανιώτη Ποιητή.
Η Ανεζήνα και εγώ, μια αληθινή κρητική ιστορία, του Τάσου Δουρουντάκη, είναι το άλλο βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας καταγράφει μερικά από αυτά που είδε, που έζησε, που ένιωσε αλλά και που άκουσε στο πέρασμα της ζωής του.
Πρόκειται για ένα ιστορικό αφήγημα που περιγράφει το χρονικό μιας οικογένειας από τις Μαδάρες Σφακίων Κρήτης και την τελική επανεγκατάστασή της στα βόρεια παράλια του νησιού, μέσα από ταραχώδεις ιστορικές συγκυρίες.
Οι επιλεγμένες ασπρόμαυρες αυθεντικές φωτογραφίες, που εμπλουτίζουν το βιβλίο αποτυπώνουν μοναδικές στιγμές κοινωνικής ζωής, που δίνουν την αφορμή στους αναγνώστες να πλάσουν και τις δικές τους ιστορίες ή και να δουν διαφορετικές εποχές με άλλο μάτι, αυτό του φακού του πρώτου μισού του 20ού αι., όπως τις αποτύπωσε σε πολύ σημαντικές στιγμές.
Πολυτελέστερη, εκτενέστερη και περιεκτικότερη έκδοση είναι ασφαλώς, Τα Πεπραγμένα της επετείου 1821-2021 στα Χανιά, Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πραγματικά αυτήν την περίοδο πραγματοποιήθηκαν πλήθος εκδηλώσεων στο Νομό Χανίων, από πολλούς φορείς, δια ζώσης ή διαδικτυακά. Διοργανώθηκαν διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις, γράφτηκαν βιβλία, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες, αναδείχτηκαν γνωστές και άγνωστες σελίδες της ιστορίας μας. Όλη η Περιφερειακή Ενότητα βρέθηκε σε ένα δημιουργικό αναβρασμό, με την αξιόλογη συνδρομή πολλών φορέων και τη συγκινητική συμμετοχή των Σχολείων. Συγκεντρώθηκε έτσι ένας μεγάλος όγκος υλικού που με τη σειρά του δημιούργησε τη σκέψη να καταγραφεί ως παρακαταθήκη. Τιμές και Μνήμες για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το αποτέλεσμα είναι το αξιοπρεπές από κάθε άποψη λεύκωμα, ένα ταξίδι, στα χρόνια που ανέτειλε η απαρχή του νεότερου Ελληνικού Κράτους, ταξίδι γνώσης και κινητοποίησης συναισθημάτων, αλλά και αναστοχασμού. Οι φωτό των εκδηλώσεων του λευκώματος παραχωρήθηκαν από τους Δήμους και τους Φορείς που παρουσιάζονται στις σελίδες του και ολοκληρώνουν την αισθητική τελειότητά του. Σίγουρα θα πάρει στη σχετική βιβλιογραφία τη θέση που του αξίζει.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους συντελεστές.
*Ο Μιχάλης Τρούλης είναι πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου