Το μήνυμα της Ειρήνης, η ανάγκη της συναδέλφωσης, η αξίας της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς περνάει μέσα από τον «Κήπο της Ειρήνης», που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο χώρο του ΜΑΙΧ.
Ο «Κήπος της Ειρήνης» που αποτελείται από 21 ελαιόδεντρα από τη Μεσόγειο – και όχι μόνο – αλλά και άλλα δέντρα είναι διαθέσιμος σε πολίτες, σχολεία, φοιτητές. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης έδωσε πληροφορίες για το πάρκο, λέγοντας πως «περιλαμβάνει 21 πιστοποιημένα ελαιόδεντρα από όλες τις χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο. Σε κάθε ελαιόδεντρο υπάρχει ταμπελάκι με QR code, ώστε ο επισκέπτης να λαμβάνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για αυτό.
Το πάρκο βρίσκεται μέσα στο περιαστικό πάρκο του ΜΑΙΧ, που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και είναι ανοιχτό σε όλα τα σχολεία. Το πάρκο έγινε πραγματικότητα χάρις στην εθελοντική, προσωπική εργασία των εργαζομένων του ΜΑΙΧ, τους οποίους και ευχαριστώ. Σε μια ακραιφνή πολεμική περίοδο, το πάρκο του ΜΑΙΧ δίνει το μήνυμα της ειρήνης στη Μεσόγειο, ειρήνη στην Ευρώπη, ειρήνη στον κόσμο», ενώ το επόμενο πάρκο του φορέα του CIΗΕAM (Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα) πρόκειται να γίνει στα σύνορα Ισραήλ-Παλαιστίνης. Η βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο από τη μεριά της για «ένα μήνυμα ειρήνης προς όλο τον κόσμο» και έδωσε τα συγχαρητήριά της στο ΜΑΙΧ και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια.
Στην προσφορά των Μεσογειακών Αγρονομικών Ινστιτούτων και πως αυτά άλλαξαν την πρωτογενή παραγωγή στάθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε πως «το πάρκο στέλνει το μήνυμα της Ειρήνης και της συνεργασίας και ο Δήμος στο πλαίσιο αυτό δεν είχε παρά να συνδράμει υλικά για την υλοποίησή του αλλά και να δείξει ότι υποστηρίζει διαχρονικά τις δράσεις του ΜΑΙΧ». Ο κ. Χρήστος Αυγουλάς, ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο και πρώην γ.γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, σημείωσε πως «η ιδέα του Κήπου της Ειρήνης ξεκίνησε πριν τον πόλεμο και την επισιτιστική κρίση και συμβάλλει καταλυτικά στη συναδέλφωση των λαών».
Τα εγκαίνια έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του CIHEAM, που συζήτησε μεταξύ άλλων σημαντικά θέματα που αφορούν την πορεία των τεσσάρων Μεσογειακών Αγρονομικών Ινστιτούτων (Σαραγόσα, Μονπελιέ, Μπάρι, Χανιά).