Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Eνας μικρός… παράδεισος

Είχα την ευκαιρία, μετά από την τιμητική πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαφιώτου – Μοθιανών: “Η Αναγέννηση”, του Δήμου Πλατανιά να συμμετάσχω στη φυσιολατρική διαδρομή στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου. Συμβολική μέρα που δηλώνει την τελευταία μέρα του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου!
Mία από τις πολλές δράσεις του Συλλόγου, η οποία ξεκίνησε πέρυσι για πρώτη φορά με τη συμμετοχή λίγων ατόμων ενώ φέτος συμμετείχαν 30 και πλέον φίλοι και συγχωριανοί. Ο κύριος στόχος είναι ο κόσμος που συμμετάσχει να γνωρίσει κάθε κρυφή γωνιά της Κρήτης, κάθε τοποθεσία που έγραψε ιστορία στο χρόνο. Η περιπατητική αυτή διαδρομή ξεκίνησε από την πλατεία των Μοθιανών, αφού πρώτα μοιράστηκαν από τον Σύλλογο σε όλους καπέλα και μπλουζάκια. Με πολύ μεγάλη διάθεση οι συμμετέχοντες μικροί και μεγάλοι ακολουθήσαμε μία πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα από ελιές, παλιούς οικισμούς, εξωκκλήσια και δασώδεις εκτάσεις. Ο πρώτος σταθμός έγινε στον εγκαταλελειμμένο οικισμό: Μαλιδιανά. Σύμφωνα με κάποιο χωριανό που ήταν μαζί μας και ο οποίος γεννήθηκε εκεί, στον οντά ενός μισογκρεμισμένου, πετρόκτιστου σπιτιού, ο οικισμός οικοδομήθηκε το 1897 και είχε διάρκεια ζωής περίπου 65 χρόνια. Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνταν με την αγροτική ζωή και κυρίως με τις αμπελοκαλλιέργειες. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από κοντά την αρχιτεκτονική ενός αγροτόσπιτου με το πατητήρι, τον οντά, την αυλή, το τζάκι, τα ξύλινα οριζόντια δοκάρια, την καλαμωτή της στέγης και τα λαξευμένα αγκωνάρια! Σήμερα έχει ριζώσει μία χαρουπιά καταμεσής του ερειπωμένου σπιτιού, μάρτυρας των χρόνων που πέρασαν από τότε που ο οικισμός έσφυζε από ζωή! Δέντρο χαρακτηριστικό της κρητικής χλωρίδας και θεματοφύλακας των πλούσιων παραδόσεων του νησιού μας. Το ανηφορικό μονοπάτι, στη συνέχεια, μας οδήγησε σε μια συστάδα πελώριων, στρογγυλόμορφων βράχων με απολιθωμένα όστρακα στην επιφάνειά τους και οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν ηλικία πέντε εκατομμυρίων χρόνων! Η διαδρομή μας έκρυβε πολλές εκπλήξεις ακόμα! Σε λίγη ώρα φτάσαμε σε κάποιο ύψωμα που δέσποζε το ιστορικό ξωκκλήσι του Αγίου Βασιλείου. Ενας θαυμαστός, βυζαντινός, ανακαινισμένος ναός, του 14ου αιώνα, με γήινες, απαλές αποχρώσεις, με ανάγλυφο, πέτρινο καμπαναριό και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες. Στον περίβολο μάς περίμενε ο πρώην δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ένας διορατικός, δραστήριος και ευαίσθητος άνθρωπος, ο οποίος μας ξενάγησε στο χώρο και τη γύρω περιοχή, τονίζοντας στους παρευρισκομένους τη σημασία που έχει η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου και πως ο αγώνας για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι διαρκής και επίπονος! Στη συνέχεια διασχίσαμε ένα μοναδικό δάσος δρυάδων μέσα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο πλούσιας χλωρίδας που θύμιζε ζούγκλα σε μικρογραφία! Μία ολόκληρη περιοχή ιδιοκτησίας της οικογένειας Πολυχρονίδη με κυρίαρχο στοιχείο το μετόχι της οικογένειας, που πριν λίγα χρόνια η φυσιογνωμία του ήταν σε μεγάλη ακμή με διάφορες δραστηριότητες!
Ο ήλιος σιγά – σιγά έγερνε προς τη δύση του κι εμείς όλοι συνεπαρμένοι από τη μαγεία του τοπίου δεν χάσαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, ένα καρτ ποστάλ της μεγάλης καλλιτέχνιδας, της φύσης. Ενα ειδυλλιακό λιόγερμα πίσω από τις κορυφές των Κισαμίτικων βουνών και πρώτο πλάνο τις πολυσχιδείς φυλλωσιές των δέντρων. Στη συνέχεια μάς περίμενε σ’ αυτό τον υπέροχο, φυσικό εξώστη κέρασμα από τσικουδιά, ξηρούς καρπούς και φρούτα, προσφορά από τον φιλόξενο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.
Τέλος, άρχισε ο κατηφορικός δρόμος της επιστροφής και προορισμό την πλατεία του χωριού. Εκεί μας περίμενε κι άλλη έκπληξη! Ο Σύλλογος είχε φροντίσει να ετοιμάσει ένα πλούσιο τραπέζι, πλαισιωμένο από νόστιμα, σπιτικά εδέσματα από τις γυναίκες του χωριού, από σουβλάκια, αναψυκτικά κ.ά.
Μία πολύ όμορφη διαδρομή που έγινε πλέον θεσμός στην ευρύτερη περιοχή. Ενα παράδειγμα προς μίμηση με πολλαπλά μηνύματα: Αγάπη για τον τόπο μας, σεβασμός στο περιβάλλον, προστασία των μνημείων της φύσης και του ανθρώπου.
Τέλος, συγκράτησα μία φράση από τον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και μ’ αυτή θα κλείσω αυτή τη μικρή παρουσίαση: Τα μνημεία της φύσης και του Πολιτισμού, δεν είναι δικά μας ή δικά σας, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκουν σε όλους!
Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, στον αεικίνητο και εμψυχωτή πρόεδρο, Γιάννη Γιακουμάκη, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδρομή. Στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες, με την αμέριστη συμπαράσταση και αγάπη μας, γιατί συμβάλλουν ουσιαστικά στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά  και τη διατήρηση και διάχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα