Ι.-ΕΙΝΑΙ ευτύχημα που μ’ αυτή την κυβέρνηση και τη δουλειά στην εξωτερική πολιτική της χώρας, καταφέραμε να μετακινηθούμε, από τη μέχρι τώρα αναποτελεσματική πολιτική… κατευνασμού της γείτονος, σε μια πιο συγκροτημένη επιθετική, στο διπλωματικό πεδίο, πολιτική. Η μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα πώλησης μαχητικών αεροσκαφών νέας τεχνολογίας στην Τουρκία, είναι ενδεικτική της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στο ημέτερο Υπουργείο των Εξωτερικών.
ΙΙ.- ΕΤΣΙ, χωρίς τη συντριπτική υπεροπλία που είχε μέχρι πρότινος η Τουρκία, οι συσχετισμοί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου αλλάζουν. Η Τουρκία ανέκαθεν προχωρούσε “τσαμπουκαλίδικα” σε διάφορες επιχειρήσεις της (Συρία, Λιβύη, Αφρίν-βόρειο Ιράκ κ.λπ.), επειδή ακριβώς διέθετε υπεροπλία. Σήμερα, μια τουρκική επίθεση στη χώρα μας, σύμφωνα με έγκυρους ξένους αναλυτές, θα είχε αβέβαιη έκβαση. Με πιθανότερη μια τουρκική αποτυχία, η οποία και θα προκαλούσε ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας… Ναι! Καλή είναι η διπλωματία, καλές οι καταδίκες της Ε.Ε. και η απαίτησή μας για την αλληλεγγύη της, όμως, καλύτερο όλων είναι ταυτόχρονα κι ένας ισχυρός εξοπλισμός με σύγχρονα όπλα, ώστε ο “γείτονας” να σκέφτεται δέκα φορές μια επίθεση.
Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ την οποία ακολουθεί -και πολύ σωστά- η παρούσα κυβέρνηση, οικοδομείται με συνεχή ανανέωση των αμυντικών δυνατοτήτων μας, αλλά και τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών στην περιοχή. Αν της “έβγαινε” της Τουρκίας στην παρούσα φάση ένα -υποτίθεται- ελεγχόμενο «θερμό επεισόδιο» σε Αιγαίο ή ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, θα το αποτολμούσε. Διακαής επιθυμία της τώρα είναι να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε “διμερές θέμα” από Ευρωτουρκικό που είναι σήμερα. Θα το αποτολμήσει;