Η ανάγκη για μια συστηματική προσέγγιση του άγχους των μελών της μαθητικής κοινότητας είναι επιτακτική για το 2017.
Eγραφα τις προάλλες για την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας αποτελεσματικά. Γονείς μαθητών μου ζήτησαν πρακτικές ιδέες χαλάρωσης τις οποίες παρουσιάζω στο σημερινό σημείωμα. Θυμόμαστε ότι η αντιμετώπιση του άγχους γίνεται με αλλαγή συνηθειών, καλύτερη προετοιμασία, προβλεπτικότητα κι ασκήσεις χαλάρωσης.
Το μίγμα των στρατηγικών που θα χρησιμοποιήσετε ανεξάρτητα αν είσαστε μαθητής, φοιτητής, γονιός ή εκπαιδευτικός εξαρτάται από τις ανάγκες σας και το περιβάλλον σας. Αρχίσετε σήμερα ώστε η συνήθεια να χαλαρώνετε και να είσαστε σε καλή διάθεση να σας γίνει δεύτερη φύση.
Συνοπτικός Οδηγός για μαθητές
Αυτές οι νέες ιδέες για χαλάρωση είναι κατάλληλες για όλους, απλές στην εφαρμογή κι ανέξοδες.
✓ Σαν πειρατής.
Η συνηθισμένη συμβουλή ‘Χαμογελάστε με όλο σας το πρόσωπο’ δεν είναι εύκολη στην εφαρμογή. Αν είσαι στις μαύρες σου πώς να χαμογελάσεις. Προτείνω σε μαθητές μου να μιμηθούν τη στάση ενός πειρατή που κρατά ένα μαχαίρι στο στόμα του με την διαφορά ότι αυτοί θα βάζουν ένα μολύβι. Έτσι μιμούνται ένα πλατύ χαμόγελο, επειδή η κίνηση που κάνουν απαιτεί μεγαλύτερη κίνηση των μυών του προσώπου τους.
✓ Μια μαστίχα.
Μασάτε μαστίχα άφοβα, λένε ότι η ρυθμική ενέργεια ενισχύει τη ροή του αίματος, ενώ μπορεί να σας βοηθά η γεύση και η μυρωδιά της. Συμβουλεύω τους μαθητές μου να βρουν μια εύγεστη τσίχλα και να κάνουν φούσκες. Το άγχος τους χάνεται με το σπάσιμο της πρώτης φούσκας.
✓ Σταγόνες αρώματος.
Αν κάποιοι μαθητές σας έλθουν φορτωμένοι αρώματα μην τους αποπάρετε. Κάποιοι θα νιώσουν πιο άνετα ιδιαίτερα αν μυρίζουν λεβάντα.
✓ Γραπτό μήνυμα.
Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας ή οι μαθητές σας είναι αγχωμένοι δώστε τους αυτές τις απλές οδηγίες :
‘Γράψτε σε μια πρόταση πόσο αγχωμένοι είστε και το λόγο του άγχους σας.’ Μόλις τελειώσουν τους λέτε…
‘Τώρα διαγράψετε την πρόταση σας με ένα τεράστιο κόκκινο Χ.’
Και μετά ‘Κάνετε το χαρτί ένα σφιχτό κουβάρι, σηκωθείτε και ρίξτε το στο καλάθι των αχρήστων.’
✓ Παραμονή στο ύπαιθρο και ασκήσεις
Σύμφωνα με την ‘Guardian’ όσοι μένουν στο ύπαιθρο περισσότερο χρόνο έχουν θετική διάθεση, χαρά, ενδιαφέροντα κι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα Εγγλεζάκια βγαίνουν στο ύπαιθρο λιγότερο χρόνο ημερησίως από όσο μένουν οι φυλακισμένοι εκτός των κελιών τους. Μια πρόταση για όλους κι ιδιαίτερα για τα κιναισθητικά άτομα είναι να ασκηθούν στο ύπαιθρο, να χορέψουν ή να κάνουν μικρά θελήματα.
✓ Ήχος της θάλασσας
Μια ιδανική πρόταση για τους Χανιώτες είναι να ακούτε το σπάσιμο των κυμάτων της θάλασσας. Ο ήχος της θάλασσας χαλαρώνει τους πάντες. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε παραλία, στον σύνδεσμο www.youtube.com/watch?v=dsDTJ__jioo . θα βρείτε ήχους της θάλασσας που διαρκούν 4 ώρες.
Ένα παιχνίδι της αρνητικής σκέψης
Ψάρεψα στο facebook ένα παιχνίδι για όσους βασανίζονται με αρνητικές εμμονές. Το πόσο χρήσιμο είναι θα το κρίνετε εσείς.
Οι κανόνες του είναι απλοί:
1. Παίζετε πάντα το παιχνίδι.
2. Κάθε φορά που σκέφτεστε κάτι αρνητικό, χάνετε.
3. Κάθε φορά που χάνετε το λέτε σε ένα φίλο σας.
Το όφελος είναι ότι συνειδητοποιείτε τη συχνότητα των αρνητικών σας σκέψεων και αυτοπεριορίζεστε.
Η αποφόρτιση
Ένα παιδί θαύμα, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου στην Πληροφορική στα 27 του, εξομολογήθηκε σε συνέντευξη του στα ‘Νέα’ ότι αποφορτίζεται από την ένταση της εργασίας με πολλούς τρόπους. ‘Παίζω ή ακούω μουσική, βλέπω Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και διαβάζω Καβάφη…’ μας λέει.
Το εύρος των ενδιαφερόντων του δείχνει ότι είναι ένας ολιστικός μαθησιακός τύπος.
Σωματική άσκηση – οφέλη
Στο περιοδικό ‘Scientific American Mind’, τεύχος Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται τα οφέλη της σωματικής άσκησης. Εκτός από τα προφανή, δηλαδή καλύτερη υγεία, μείωση βάρους και επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής είναι και τα παρακάτω:
• Η ενδυνάμωση των βιοχημικής αντοχής στο στρες.
• Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων
• Η ενίσχυση της αυτό-εκτίμησης μας.
• Και πιθανώς η αντιμετώπιση γενετικής προδιάθεσης για κατάθλιψη.
Το μήνυμα είναι να αθλούμαστε, κι αν δεν μπορούμε, ας περπατάμε στην πόλη μας παρατηρώντας τα περίεργα και τα πρωτοφανέρωτα.
Συμπερασματικά
• Αρχίστε σήμερα και μείνετε σταθεροί στις προσπάθειες σας για να κατακτήσετε ηρεμία και θετική σκέψη
• Καταγράφετε τις αντιδράσεις σας για κάθε τρόπο χαλάρωσης που χρησιμοποιείτε για να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα του.
• Επιβραβεύετε τον εαυτό σας, το παιδί ή το μαθητή σας για κάθε μικρό βήμα του στο δρόμο της ηρεμίας.
• Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’ , ‘Θυμάμαι εύκολα’.
• Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr
facebook polygnosi