Ξεχωριστός τουριστικός προορισμός για όλες τις ηλικίες, με φυσικές ομορφιές, πληθώρα μνημείων και πλούσια παράδοση ο Νομός Σερρών προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, δίνοντας δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όλες τις εποχές του χρόνου.
Mουσεία, ιαματικές πηγές, οχυρά, εκκλησίες και μοναστήρια, σπήλαια και αρχαιολογικοί χώροι, λίμνες και ποτάμια, είναι μόνο λίγα από τα δώρα της φύσης σ’ αυτόν τον υπέροχο τόπο.
Γι’ αυτό άλλωστε είναι και αρκετά δύσκολο να γνωρίσει κάποιος σε μερικές μέρες μόνο, όλο τον πλούτο των Σερρών.
Μία μικρή ενδεικτική γνωριμία με ένα κομμάτι των Σερρών, θα επιχειρήσουμε μέσα από αυτό το μικρό οδοιπορικό, όπως το απολαύσαμε πρόσφατα, ξεκινώντας από την πόλη και φτάνοντας μέχρι την Αμφίπολη και τη μοναδική λίμνη Κερκίνη.
Πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού με πληθυσμό 76.240 κάτοικους, οι Σέρρες, είναι μία σύγχρονη πόλη με καλό οδικό δίκτυο, ενώ ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών διευκολύνει την πρόσβαση σε όλα τα σημεία της γύρω περιοχής. Το εμπορικό κέντρο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τοπικών προϊόντων, ενώ υπάρχουν επίσης πολλά καταστήματα, εστιατόρια, τράπεζες, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι και αθλητικά κέντρα. Η κεντρική πλατεία Ελευθερίας, με το σιντριβάνι της, το πράσινο και τους πεζοδρόμους, είναι το σημείο συνάντησης των Σερραίων, στις πολλές καφετέριες που υπάρχουν γύρω της.
Από το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σερρών διοργανώνονται εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες και καλλιτεχνικές εκθέσεις. Αξιοσημείωτο γεγονός η αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων στην περιοχή, όπου φιλοξενούνται διάφορες διοργανώσεις.
Η πολιτιστική ζωή της πόλης εμπλουτίζεται απ’ το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, όπου αξιόλογα κλασικά και όχι μόνο έργα ανεβάζονται από αξιόλογους ηθοποιούς.
Έχει να καυχηθεί η πόλη για την Ακρόπολή της (το ψηλότερο σημείο της). Πρόκειται για την αρχαία και βυζαντινή Ακρόπολη των Σερρών που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης, πάνω στον γνωστό λόφο «Κουλάς». Κτίστηκε το 1350 από τον καστροφύλακα των Σερρών Ορέστη, μετά από εντολή του Στέφανου Δουσάν. Από την οχύρωσή της σώζονται αρκετά τμήματα και αποκαθίσταται το περίγραμμά της. Ο βορειοδυτικός («Πύργος Ορέστη») και ο νοτιοανατολικός πύργος σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Πηγή ζωής και αληθινό πνεύμονα για την πόλη των Σερρών αποτελεί η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί στην Ακρόπολη. Το ωραιότερο πάρκο των Σερρών που ταυτόχρονα αποτελεί χώρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης.
Τα δρομάκια ανάμεσα στα πολλά δέντρα πλάι στα γέρικα πλατάνια που ανάμεσά τους κυλούν χείμαρροι και ρυάκια, αλλά και η τεχνητή λίμνη, αποτελούν πρόκληση για κάθε επισκέπτη.
Το κλειστό κολυμβητήριο και το γυμναστήριο δένουν αρμονικά με το τοπίο χωρίς να διαταράσσουν αισθητική, την ισορροπία του, ενώ παράλληλα τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις καθώς και τα κέντρα διασκέδασης που πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, προσφέρουν στιγμές απόλαυσης για όσους επιλέξουν να την επισκεφθούν.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ
Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Σερρών, στεγάζεται σε ένα κτήριο τριών επιπέδων.
Στο υπόγειο έχουν διαμορφωθεί χώροι αποθήκευσης του μουσειακού υλικού, βιβλιοθήκη και μικρή αίθουσα εκδηλώσεων και διδασκαλίας Σαρακατσάνικων χορών και μουσικής. Στα άλλα δύο επίπεδα έγινε προσπάθεια να αναδειχτεί ο Σαρακατσάνικος τρόπος ζωής και η Σαρακατσάνικη τέχνη και παράδοση από την εποχή του μεσοπολέμου και ως το τέλος της δεκαετίας του ’40. Η αναπαράσταση του Σαρακατσάνικου σπιτιού, του τυροκομείου και της καλύβας του βοσκού είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου. Άλλα εκθέματα είναι οι Σαρακατσάνικες φορεσιές, τα κεντήματα και τα υφαντά, ο αργαλειός, διάφορα εξαρτήματα της καθημερινής ζωής, τα χαρακτηριστικά κουδούνια για τα ζώα και παραδοσιακά κοσμήματα όπως πόρπες και ασημοζώναρα.
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
Μόλις 40 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών και 100 από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η λίμνη Κερκίνη, ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και είναι ένας από τους δέκα υδροβιοτόπους διεθνούς σημασίας της Ελλάδας.
Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα στην περιοχή του Λιθοτόπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα.
Σήμερα η λίμνη Κερκίνη είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έργο το οποίο έδωσε ζωή σε πληθώρα πτηνών και θηλαστικών και αποτελεί πλέον πηγή ζωής τόσο για την πανίδα της περιοχής όσο και για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ
Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες.
Βρίσκεται στην περιοχή «Πετρωτό», που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πληθώρας σπηλαίων. Η επιφάνειά του υπολογίζεται σε 25.000 τ.μ. και το συνολικό μήκος των διαδρόμων του σε 3 χλμ.
Η ηλικία του υπολογίζεται γύρω στα 2.000.000 χρόνια. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο κατά τον μήνα Μάιο βρέθηκε μετά από μετρήσεις σταθερή σχεδόν στους 20 βαθμούς, ενώ η υγρασία του 70 – 75%. Η ανάπτυξή του είναι οριζόντια και δαιδαλώδης. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας. Με αφετηρία την πρώτη αίθουσα, το σπήλαιο αναπτύσσεται προς τρεις κύριες κατευθύνσεις. Ο κύριος κλάδος, που ταυτίζεται σχεδόν με την τουριστική διαδρομή, έχει συνολικό μήκος 1.000 μ. περίπου. Σε όλο το μήκος της τουριστικής διαδρομής το σπήλαιο φέρει εντυπωσιακούς σχηματισμούς, ως προς την ποικιλία, το μέγεθος και την ομορφιά, οι οποίοι προοδευτικά γίνονται πιο πλούσιοι. Κυρίως εντυπωσιάζουν οι τεράστιες κολόνες που σχηματίζουν παραπετάσματα ή διόδους εξαιρετικού κάλλους.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1958.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΓΙΤΗ
Σε απόσταση μικρή από το τουριστικά άψογα αξιοποιημένο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια από βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο, αφήνοντας να περάσουν στη θάλασσα τα νερά μιας μεγάλης λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Το φαράγγι κατά την πορεία του στον χρόνο δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.
Ο επισκέπτης εκτός από τις ομορφιές του ποταμού μπορεί να θαυμάσει τη χλωρίδα και πανίδα, η οποία είναι από τις πιο σπάνιες που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης, αφού μπορεί να δει αετούς, γεράκια, ερωδιούς, στακτοτσικνιάδες. Ο Αγγίτης ποταμός προσφέρεται για rafting, διαθέτοντας δύο διαδρομές, μια 50-70 μέτρων για τους πιο προχωρημένους και μια πιο ήπια, ιδανική για αρχάριους και παιδιά άνω των 10 ετών.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά στη γέφυρα του Στρυμόνα όπου βρίσκεται το εμβληματικό λιοντάρι της, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αμφίπολης, μία σπουδαία πόλη που άκμασε κατά την αρχαιότητα.
Σήμερα ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφιπόλεως εντυπωσιάζεται από τα εναπομείναντα λαμπρά δείγματα ενός σπουδαίου παρελθόντος.
Τύμβος Καστά ή απλά λόφος Καστά ονομάζεται ο κυκλικός λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης σε απόσταση περίπου 900 μέτρων νοτιοανατολικά από το χωριό Μεσολακκιά Σερρών. Είναι επίσης γνωστός ως ο τάφος της Αμφίπολης, ονομασία που προέρχεται από το μακεδονικό ταφικό μνημείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του λόφου. Στα μέσα του 1950 και έως την δεκαετία του 1970 είχαν γίνει ανασκαφές πάνω στην επιφάνεια του τύμβου από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ανακάλυψε ένα σύνολο από λιτούς τάφους που χρονολογούνται από την εποχή του Σιδήρου.
Ο χώρος άρχισε να ανασκάπτεται περιμετρικά ξανά το 2012[1] από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και αναδείχθηκε στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 2014, το χρονικό σημείο όπου έγιναν και οι αποκαλύψεις των πρώτων ευρημάτων στην νότια πλευρά του τύμβου όπου και βρίσκεται το ταφικό μνημείο των ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη, για τον λόγο αυτό άλλωστε σήμερα, δεν μπορεί ο επισκέπτης να δει από κοντά τα ευρήματα.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Το Μουσείο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Αμφίπολης, η αξιολογότερη πόλη της περιοχής κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα. Το Μουσείο στεγάζει μνημεία της ιστορίας της και του πολιτισμού των αρχαίων και χριστιανικών χρόνων. Στους εκθεσιακούς χώρους του συνοψίζεται η πολιτιστική ιστορία της Αμφίπολης από τους προϊστορικούς ως τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει, υποδειγματικά παρουσιαζόμενα, νομίσματα και επιγραφές καθώς και σπάνια ευρήματα του συνόλου της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας πόλης.
Το σημείο που είναι τώρα το Μουσείο, πιθανολογείται ότι συνδέεται με το στρατηγό Βρασίδα, ο οποίος τάφηκε εκτός των τειχών από τους Αμφιπολίτες το 422 π.Χ.
ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ
Το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Άγκιστρο και Μπέλες, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ονόματι “Γραμμή Μεταξά”, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.
Σήμερα είναι επισκέψιμη μια στοά των οχυρών, ένα μικρό μουσείο, το περίπτερο των επισκεπτών, το παρατηρητήριο και το Ηρώο των πεσόντων. Τα διοράματα κατά μήκος της στοάς με τους θαλάμους αναπαριστούν τις διάφορες στιγμές των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό: τον πολυβολητή, τον γιατρό που περιθάλπει έναν τραυματία, το γραφείο του λοχαγού κ.ά. Στο περίπτερο των επισκεπτών εκτίθενται στολές, μετάλλια και φωτογραφίες που απεικονίζουν τις μάχες του 1941. Στο κτίριο “Ήχος και Φως” υπάρχουν οπτικοακουστικά μέσα που παρουσιάζουν τη μάχη στο οχυρό.
ΝΙΓΡΙΤΑ
Η Νιγρίτα είναι χτισμένη σε εύφορη πεδινή έκταση και στην περιοχή βρίσκονται ιαματικές πηγές.
Στον οικισμό των Θέρμων σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Νιγρίτα και 22 χιλιομέτρων από τις Σέρρες βρίσκονται οι Ιαματικές Πηγές Θερμών. Τα Θέρμα Νιγρίτας πήραν το όνομά τους από τις περίφημες θερμές πηγές, οι ιαματικές ιδιότητες των οποίων έδωσαν από την αρχαιότητα φήμη στην περιοχή. Τα δημόσια λουτρά (Θέρμες), που σώζονται στο ύψος των πηγών, κτίστηκαν επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η θερμοκρασία του ιαματικού νερού είναι 25-56ο C.
Το υδροθεραπευτήριο διαθέτει ξενοδοχείο δυναμικότητας 64 κλινών και πλήρεις λουτρικές εγκαταστάσεις.ΑΡΧΑΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Το Γυμνάσιο αποτελεί το σημαντικότερο ανασκαμμένο μέχρι στιγμής δημόσιο οικοδόμημα της Αμφίπολης. Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα της αρχαίας πόλης, ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό περίβολο των τειχών και χρονολογείται από τον 4° αιώνα π.Χ. έως τον 1° αιώνα μ.Χ.
Περιλαμβάνει κλειστούς και υπαίθριους χώρους άσκησης, συναναστροφής και εκπαίδευσης των νέων, αλλά και χώρους λατρείας των θεών που προστάτευαν τους αθλητές. Σημειώνεται ότι το Γυμνάσιο, ήταν ένα βασικό δημόσιο κτίριο, για τη στρατιωτική και αθλητική εκπαίδευση των νέων. Στο γυμνάσιο προπονούνταν οι αθλητές του δρόμου, δίσκου, ακοντίου, πάλης, πυγμαχίας, ενώ παράλληλα γινόταν και η διαπαιδαγώγησή τους.
Ήταν οι ανασκαφικές έρευνες του Δημήτρη Λαζαρίδη το 1982, που οδήγησαν στην αποκάλυψη του πρώτου μεγάλου δημόσιου κτιρίου, που οι επιγραφές που βρέθηκαν επέτρεψαν την ταύτισή του με το Γυμνάσιο της αρχαίας πόλης.